6 »skrivnosti«, ki jih raje ne delite z drugimi

6 »skrivnosti«, ki jih raje ne delite z drugimi (foto: Profimedia) Profimedia
1. 10. 2017

S prijatelji in družinskimi člani smo si po navadi zelo blizu. Ljudje smo po naravi taki, da z določenimi posamezniki gradimo zaupanje in čutimo potrebo, da z njimi delimo dogodke iz naših življenj, naše misli in občutja. 

Ko nam je hudo in se nekomu izpovemo, seveda občutimo veliko olajšanje, kar pa še ne pomeni, da o določenih stvareh ni bolje molčati. Ne gre za neke velike osebnostne skrivnosti, ampak zgolj za določene stvari, ki vam jih enostavno ni treba na veliko razglašati. Vaše zasebno življenje se namreč tiče samo vas z določenim razlogom.

Zato raje dobro premislite, preden z drugimi delite naslednje stvari:

1. Cilji

Morda se sliši čudno in povsem nelogično. Cilje, ki jih v življenju želite doseči, je včasih bolje obdržati zase, saj nikoli zagotovo ne morate vedeti, kaj vam bo prinesla prihodnost. Naši cilji se neprestano spreminjajo in prilagajajo glede na situacijo, v kateri se nahajamo. V kolikor boste o svojih željah v družbi veliko razpravljali, bodo ljudje do vas razvili visoka pričakovanja, ki jim morda ne boste uspeli zadostiti.

2. Zasebno življenje

Verjetno je tudi vam marsikaj odveč, ko vas ljudje vključujejo v svoje osebne drame, ki se vas niti malo ne zadevajo. Zato tudi vi tega nikar ne počnite. Zasebne težave bodo namreč (tudi če tega nočete) vplivale na drugega človeka, ki se bo obremenjeval s težavami, ki bi jih sicer morali rešiti vi sami.

3. Družinske težave

Družina že od malih nog ključno vpliva na človekovo osebnost, v njej se človek socializira in oblikuje. Od vzgoje je v določeni meri odvisno tudi sedanje življenje, vaše reakcije, vaše obnašanje itd. In če boste z drugimi delili vse družinske podrobnosti, se ne čudite, če bodo ljudje včasih to znanje izkoristili.

4. Dobra dela

Seveda to ne pomeni, da so dobra dela slaba stvar. Ravno nasprotno – opravljati jih morate čisto vsak dan! Če bi vsak vsaj enkrat na dan spontano naredil nekaj lepega za nekoga, bi svet postal veliko lepši, toplejši in prijaznejši. Vendar ko v družbi pripovedujete o svojih lepih gestah, v drugih vzbudite občutek, da morajo narediti nekaj boljšega. Tako se znajdemo v začaranem krogu tekmovanja, kdo je bolj »dober« in kdo se lahko bolj pohvali - kar je popolno razvrednotenje dobrih del.

5. Materialne dobrine

Saj veste, ko vam znanec pove, da ima nov avto, se vam bo skoraj zagotovo zdelo, da se hvali. Tudi v tem primeru je nevarno, da se prijateljstvo začne vrteti samo okrog hvaljenja, kdo ima več, in to zagotovo ni zdrav odnos.

6. Finančno stanje

Podatke o vašem premoženju in vrednih predmetih je vedno bolje zadržati zase. Določeni ljudje vas namreč lahko hitro izkoristijo, vas prosijo za nekaj denarja, nikoli vrnjena posojila pa se tako kmalu nakopičijo. Pri financah zares velja biti posebej previden, saj bodo nekateri šli celo tako daleč, da bodo v primeru, da bi vi želeli zavrniti neko posojilo, zaigrali žrtev in od vas pričakovali, da jim boste potem denar posodili.

Povzeto po: Awareness act