6Pack Čukur: “Naslednji dan ostane samo 'hangover'”

15. 7. 2015

Raper 6Pack Čukur je znan po tem, da se vedno prebije v ospredje z dobrimi projekti. V zadnjih dveh letih smo ga lahko spremljali na številnih prireditvah, kjer pa ni nastopil sam. Ob njem sta dve postavni pevki, ki pritegneta številne poglede, Tina Vrdujka in Nina Rajh. Pravzaprav gre za Šluki Suzuki in Nino Nano, ki nastopata kot The Hangover Ladies.

Story: Saj vem, klasično vprašanje za začetek. Kako sta sploh zajadrali v glasbene vode?

Nina: Odkar pomnim, so od jutra do večera v naši hiši prihajale melodije z radia. Pojem od malih nog, obiskovala sem različne pevske zbore, se naučila igrati kitaro v glasbeni šoli ter klavir. V gimnaziji sem začela tudi pisati avtorske skladbe in nastopala kot kantavtorica na različnih prireditvah. Med študijem sem obiskovala solo petje na glasbeni gimnaziji v Mariboru. Takrat sem tudi začela prepevati kot glavni vokal v nekdanjem rok bendu, kjer smo preigravali različne priredbe in ustvarjali lastno glasbo. Glasba je zame sprostitev in užitek ter način izražanja lastnih čustev, ko ustvarjam lastno glasbo.

Šluki (Tina): Glasba me je spremljala že od malih nog. Začelo se je z nastopi pred domačim občinstvom. Že od nekdaj sem rada nastopala ter pela in vedno sem si želela, da bi se tudi pozneje ukvarjala z glasbo. Potem pa je prišla srednja šola in začela sem razmišljati o glasbenem ustvarjanju, o lastni skupini. Po naključju se je ponudila priložnost za sodelovanje z lokalnim bendom iz Prekmurja - Art Music Orchestra. Z njimi sem sodelovala skoraj štiri leta, igrali pa smo različne priredbe, hkrati pa ustvarjali tudi avtorsko glasbo. Lahko bi rekla, da je bil to moj začetek pevske kariere.

Story: Kje ste imeli prve nastope?

Nina: Prvi resnejši nastop je bil z nekdanjim rok bendom. Pred nastopom je vedno prisotne malo treme, a po nekaj taktih glasbe začnem uživati, in takrat je bilo tako. Vseeno pa je, ali nastopaš na malem ali velikem odru, nepozaben trenutek je, ko vidiš, kako ljudje ob tvojem petju osupnejo in uživajo.

Šluki (Tina): Moj prvi nastop je bil v kinodvorani v Murski Soboti in vem, da so me prišli poslušat vsi prijatelji in sorodniki, zato se mi je res lepo zapisal v spomin. Zelo lepo se spomnim tudi nastopa, ki sem ga imela, ko sem izdala svoj prvi komad. Takrat je prišlo res dosti ljudi, bila je fantastična energija in presenečena sem bila, da je okrog mene toliko ljudi, ki me podpirajo. To je vedno lepo videti.

Story: Že nekaj časa ustvarjata kot The Hangover Ladies v spremstvu 6Pack Čukurja. Kako je sploh nastala ta zgodba?

Šluki (Tina): Zgodbo sta začela 6Pack Čukur in Tanja Rafolt, ki zdaj poje v različici z bendom. Projekt se je začel pod imenom The Hangover Project, prvotna ideja pa je bila moderni poročni bend, ki naredi tak žur, da naslednji dan ostane samo 'hangover' (maček, op. a). Začela sta igrati na različnih porokah in stvar se je zelo dobro prijela. Tako so zanimanje pokazali tudi različni klubi in zadeva se je začela širiti. Čez eno leto sem se jima pridružila še jaz, leto in pol za tem pa Nina. Zdaj je vse skupaj videti malenkost drugače kot na začetku, 'hangover' naslednji dan pa še vedno ostaja. (smeh)

Story: Veliko časa preživite skupaj. Kako pa usklajujete vse obveznosti?

Nina: Trenutno se posvečam študiju in za zdaj še lahko usklajujem vse skupaj.

Potrebna je dobra organizacija.

Šluki (Tina): Se strinjam z Nino. Tudi jaz še študiram, a če se znaš organizirati in pravilno izkoristiti čas, lahko vse uskladiš. Za vse je čas, če si ga vzameš.

Story: Vajini nastopi so precej dodelani in vedno sta oblečeni v seksi oblačila. Kdo poskrbi za to in kako je z ljubosumjem? Sta vajina partnerja kaj ljubosumna?

Nina: Za oblačila poskrbiva sami, pomaga pa nama tudi Nika (žena 6Pack Čukurja, op. a). Skupaj uskladimo vse tako, kot mora biti. V zadnjem času pa odlično sodelujemo z mladim modnim oblikovalcem Davidom Hojnikom, ki je posebej za nas ustvaril že kar nekaj unikatnih kreacij. Seveda ne smejo manjkati visoke petke in za našo obutev vedno poskrbi Princess Shop. Sama nimam ljubosumnega partnerja. Prepevala in nastopala sem, že preden sva se spoznala, tako da v zvezi s tem nimava težav. Pomembno je zaupanje.

Story: Srečujemo vaju na številnih prireditvah. Vaju ni nikoli zamikalo, da bi se predstavili v solistični karieri?

Nina: Glede na to, da sama ustvarjam glasbo, me seveda zamika solo kariera. Vendar vse ob svojem času. Kot skupina se imamo super na odru ter za njim in publika nas odlično sprejema. Ker nas je več, si seveda delo razdelimo. Ko si enkrat sam, vse delo pade nate. Je pa tako, da je v skupini potrebno prilagajanje, moraš upoštevati tudi druge želje in mnenja.

Šluki (Tina): Skozi leta se glasbeno razvijaš, z nastopi si nabiraš kilometrino, ki je najbolj pomembna in se je ne da dobiti čez noč. To je potem izhodišče za vse. Verjamem pa, da pride čas za vse. Vem, da bom tudi čez deset let še vedno v glasbi, zato se mi nikamor ne mudi.

Story: Kako spremljata našo domačo glasbeno sceno? Česa primanjkuje in česa je preveč?

Šluki (Tina): Dobre izvajalce zagotovo imamo, edini problem se mi zdi, da vsako leto na različnih prireditvah in dogodkih nastopajo vedno isti in se vse ponavlja. Veliko je novih, drugačnih ustvarjalcev, ki pa so žal prepogosto spregledani. Zato slovenska glasba stagnira in se ne razvija.

Nina: Imamo veliko dobrih izvajalcev, pa tudi nekaj manj dobrih. Moti me le to, da na sceni že ves čas vidimo enake obraze in nič novih. Vem pa, da so v ozadju še odlični neodkriti glasbeniki, ki nikakor ne morejo priti do publike. Pomembno je, da vztrajaš, saj verjamem, da bo vsaka stvar, ki jo delaš iskreno in s srcem, enkrat poplačana.

Story: Imata tudi zanimiva imena. Kako vaju kličejo in zakaj so nastali takšni vzdevki?

Šluki (Tina): Šluki Suzuki je moj alter ego. V Šluki Suzuki se prelevim na odru in takrat, ko se sprostim. Za tem imenom pa je res dolga zgodba in dvomim, da bi jo kdo razumel. (smeh) Na kratko vam povem, da je Suzuki moj nesojeni mož iz Japonske, kako je nastala Šluki, pa si lahko kar sami predstavljate. Moje pravo ime pa je Tina Vrdjuka, tako me kliče tudi večina prijateljev iz Murske Sobote, le mariborski me kličejo Šluki ali Šlukica.

Nina: Moj vzdevek Nina Nana pomeni, da sem nočna ptica, torej ponoči dolgo bedim, čez dan pa bi spala. Naša Hangover ekipa je že vajena, da me pred 12. uro težko dobijo na telefon. Kličejo me Nina, tako kot mi je tudi ime.

Story: Za konec me še zanima, kakšno bo vajino poletje? Si bosta privoščili kaj oddiha in kam bosta odjadrali?

Nina: Poleti imamo veliko nastopov, tako da kaj dosti prostih vikendov ne bo. Imamo pa srečo, da imamo julija nastop v Pulju. Takrat bomo delo združili z zabavo in nekaj dni ostali v hrvaškem primorju. Če bo še kaj prostih dni za tem, bom vsekakor še izkoristila čas za oddih na vročem sončku ob modrini morja in se nadihala morskega zraka.

Šluki (Tina): Najino poletje bo združevalo predvsem prijetno s koristnim. Nekaj tednov, ko smo prosti, pa bom izkoristila za obisk glasbenih festivalov. Sicer pa sem bolj spontan tip, tako da, kdo ve, kam me bo še odneslo.

Napisala MIMA, fotografije Danijel Gašparič