6Pack Čukur: Po novem tudi profesor

6Pack Čukur: Po novem tudi profesor (foto: arhiv Lea) arhiv Lea
Vir: Lea
10. 3. 2017

Glasbenik 6Pack Čukur je ob svojem glasbenem delu pred kratkim prevzel tudi poučevanje na srednji šoli in vodenje pomembne prireditve v Mariboru, kjer so okronali najboljše športnike prejšnjega leta. Na športni zvezi Maribor so skupaj z MOM organizirali prireditev, na kateri so se poklonili izjemnim dosežkom domačih športnikov. In prav tukaj je svojo vlogo odigral Boštjan.


V Mariboru ste v športni dvorani Lukna pred kratkim stopili na oder in v tandemu z Mitjem Šeškom odvodili prireditev Športnik Maribora 2016. Kakšni so vaši prvi vtisi?

Super. Lokalna prireditev je presegla meje, kar se mi zdi prav. Celo malo sem presenečen nad obiskom in odzivom občinstva, ki je potek prireditve zelo pohvalilo.

Nekoliko drugače je stati v vlogi voditelja, čeprav ste kot glasbenik vešči animacije občinstva. Kako je bilo tokrat? Kolikšen delež vodenja je bil na vas in kako ste se ujeli z Mitjem Šeškom, ki je bil prav tako voditelj?

Moj delež je bil zabavno-glasbeni. Vse podatke in uradne stvari sem prepustil Mitji, jaz pa sem poskrbel za zabavo. Moram seveda pohvaliti vse športnike in sodelujoče, brez katerih naše točke ne bi bile tako duhovite in presenečenja ne bi imela takšne osebne čustvene note. Jaz sem užival!

Nagrado za naj športnico Maribora je prejela Ilka Štuhec in športnika Maribora Boštjan Kline. Sicer spremljate športne uspehe naših smučarjev, nogometašev?

Mislim, da brez spremljanja naših smučarskih asov ne gre. Tudi nogometaši in drugi športniki nam prinašajo toliko veselja in dobrih rezultatov, da je že skoraj neverjetno. Na tekme hodim, če mi le čas dopušča.

Kako pa gledate na takšne prireditve? Dovolj pomagajo pri podpori športnikom? Menite, da bi se morali bolj zavzemati za športnike? Vemo, da imajo ti, dokler ne dosegajo nekih uspehov, nenehne težave. Ali ni financ ali ni podpore ... Kako gledate na to?

Prav to je bil motiv za izvedbo letošnjega izbora športnika Maribora. Športnikom smo želeli pripraviti zabaven večer, se jim pokloniti in jim za trenutek izbrisati vse slabe spomine in izkušnje. Delo oziroma poklic profesionalnega športnika je sestavljen iz veliko pozitivnih in negativnih trenutkov, zato je prav, da znajo delati v obojih okoliščinah in da negativne izkušnje ali slabo podporo obrnejo na pozitivno stran. Takrat pridejo pravi rezultati, se mi zdi.

Boštjan zdaj vas že nekaj let spremljam in vašemu ustvarjanju ni videti konca. Aktivni ste na različnih področjih. Ob ljubezni do glasbe je vaša primarna dejavnost keramika in njeno polaganje. Imate sploh še kaj prostega časa?

Se še najde, ja. (smeh) Poskušam povezovati vse, kar sem. To se mi zdi tudi smiselno pri ustvarjanju takšne glasbe, kot jo pač ustvarjam. Ko sem spoznal, da se mi ni treba pretvarjati, sem preprosto začel delati nekaj drugačnega, nekaj, po čemer se me ljudje zapomnijo. Bi rekel, da sem se zapakiral v celoten paket, ki vam ponuja vse, kar znam.(smeh)

V letošnjem šolskem letu pa ste prevzeli tudi pomembno nalogo. Postali ste namreč profesor. Nam zaupate kaj več?

Ja, sprejel sem izziv učenja praktičnega pouka keramičarjev in pečarjev na srednji gradbeni šoli in gimnaziji v Mariboru. Imamo se super. V bistvu še bolje, kot sem si mislil. Svoje izkušnje keramičarskega dela prenašam na mlade, ki jim ta poklic lahko prinese zanesljiv vir dohodka.

Kako vas dijaki doživljajo v tej vlogi – glede na to, da so vas vajeni z glasbenih odrov. Ste strog profesor?

Mislim, da nisem strog. Je pa treba imeti disciplino in organizacijo pri takšnem delu, kar seveda zahteva neko strogost. Sicer pa se imamo krasno. Učenci so super in nadarjeni za delo. Upam, da bo kateri izmed njih postal pravi uspešni keramičar.

Vemo, da majhni poklici izginjajo. Prav tako so poklici, ki zajemajo določeno fizično iznajdljivost, precej iskani. Kako gledate na to, da se je pred leti tok šolanja dijakov preusmeril v poklice, kot so odvetniki, zdravniki, ekonomisti ...?

Prav zato sem se odločil za ta izziv, ker se mi zdi, da je prav, da se na svoji izobraževalni poti naučimo delati. Še vedno lahko napreduješ in iz poklicne smeri postaneš arhitekt, doktor. Deficitarni poklici omogočajo tudi štipendijo, kar vsekakor pride prav v teh časih.

Kako pa vidite zdaj možnosti za svojo stroko? Se na področju keramike, gradbeništva znova razvijajo, odpirajo stvari?

Gradbeništvo se popravlja in raste in s tem tudi povpraševanje za keramičarska dela. Vedno pravim, da dober keramičar nikoli ne bo brez dela oziroma denarja. Tudi v času krize je za keramičarje bilo veliko dela.

Na eni izmed delavnic, ki ste jih imeli, sem videla, da so sodelovale tudi punce. Kako gledate na to, da se tovrstnih del lotevajo tudi dekleta? So to dela za ženske?

To je precej naporno delo, vendar se najde tudi kakšna ženska v tem poklicu. Njihova prednost je predvsem umetniška žilica, ki je v keramičarstvu zelo pomembna. Tudi na tem področju so smeri, kot so izdelava mozaikov in peči, ki zahtevajo veliko smisla za dizajn oziroma umetniške žilico.

Priporočamo