90. rojstni dan angleške kraljice Elizabete II. praznovali tudi v Ljubljani

6. 7. 2016 | Vir: Lady
Deli
Alma Rekić, F&B menedžer v Grand Hotelu Union, je zbrane navdušila s slastno torto, v katero sta zarezali skupaj z britansko veleposlanico.
 (foto: Helena Kermelj)
Helena Kermelj

Letošnje leto je za Angleže prav posebno, saj je njihova vladarica, kraljica Elizabeta II., proslavila svoj 90. rojstni dan.

Igor Samobor je k sebi stisnil igralsko kolegico Polono Juh.
Nekdanji poslanec Mitja Meršol, pravnik Miro Cerar starejši in Aleš Musar so bili dobro razpoloženi in so veselo klepetali drug z drugim.
Pravnica doc. dr. Vasilka Sancin, članica katedre za mednarodno pravo na Pravni fakulteti v Ljubljani, je na dogodek prišla v družbi prijateljic.
Pevec Zoran Predin je prišel v družbi žene Barbare, igralke in magistrice socioloških znanosti.
Nova vodja Britansko-slovenske gospodarske zbornice, Barbara Uranjek, je blestela v lepi beli obleki z rožastim potiskom.
Gostiteljica večera, britanska veleposlanica Sophie Honey v družbi partnerja Petra Savizona.
Partner britanske veleposlanice, Peter Savizon, se je izkazal kot odličen pevec.
Igralca iz serije Usodno vino, Saša Pavlin Stošić in Miha Rodman, sta pritegnila veliko pogledov.
Na zabavi je bila tudi ljubka hčerka britanske veleposlanice, Tia, ki se je takole stisnila k mamici.
Janez Škof je s pesmima Človeška ribica in Uspavanka za dnevno rabo zbranim izvabil nasmeh na usta. Polona Juh in Alojz Svete pa sta doživeto recitirala odlomke iz Shakespearovih del.
Danilo Turk, nekdanji predsednik Republike Slovenije in kandidat za generalnega sekretarja v OZN, je na dogodek prišel sam in je deloval nekoliko zadržano.

A čeprav je kraljičin rojstni dan 21. aprila, se njen rojstni dan vedno proslavlja šele junija. Angleži so tako kraljičin rojstni dan uradno proslavljali 11. junija, v Sloveniji pa smo to storili le nekaj dni pozneje, in sicer 16. junija.

Rojstnodnevno zabavo za kraljičin 90. rojstni dan je namreč organiziralo britansko veleposlaništvo z veleposlanico Sophie Honey na čelu. Njena ekscelenca je namreč na vrtu svoje slovenske rezidence v Rožni dolini organizirala druženje, na katerega je povabila okoli 400 izbrancev, med katerimi je bilo tudi kar nekaj znanih obrazov.

Nagovor v slovenščini

Prav vse je že na vhodu v svoj dom osebno pozdravila v družbi svojega partnerja Petra Savizona. Zatem je navzoče na kratko nagovorila, delno tudi v slovenščini, ki jo po dobrem letu dni življenja v Sloveniji govori že zelo dobro. Seveda pa sta bili ob uradnem delu zaigrani tako slovenska himna kot tudi himna Velike Britanije in Severne Irske, God Save the Queen. To je zapela vokalna skupina Gallina v družbi partnerja britanske veleposlanice, Petra Savizona, ki se je izkazal kot odličen pevec. Ker pa Angleži letos ob 90. rojstnem dnevu kraljice Elizabete II. obeležujejo tudi 400. obletnico smrti dramatika, književnika in pesnika Williama Shakespeara, so se na zabavi spomnili tudi nanj. Igralca Polona Juh in Alojz Svete sta v slovenščini in angleščini prebrala nekaj odlomkov njegovih najbolj znanih del, in sicer Sonet 18 in Sonet 129. Po uradnem delu je sledilo sproščeno druženje ob izbrani kapljici in prigrizkih, med katerimi so bili na voljo tudi za Angleže značilni 'fish & chips' (riba in krompirček op. a.). Seveda pa na praznovanju rojstnega dne ni manjkala niti torta, ki jo je posebej za ta dogodek pripravila Alma Rekić, mnogim poznana kot sodnica iz TV-šova MasterChef.

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu