Abrahamovec Frenk Nova: Še vedno velik otrok!

Abrahamovec Frenk Nova: Še vedno velik otrok! (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Nova
24. 4. 2018

Glasbenik Frenk Nova že desetletja kroji glasbeno sceno, na kateri je zagotovo že pustil svoj pečat.

Nedavno je proslavil abrahama in se pozabaval v družbi prijateljev, med katerimi ni manjkalo tistih, ki mu v življenju največ pomenijo.

Frenk, nedavno ste proslavili abrahama. Čeprav ste že vrsto let na glasbenih odrih, me vedno znova preseneča, kako skrivate svoja leta?

Ja, predvsem v sebi še vedno gojim otroka in vedno uživam v delu, ki ga počnem. Ker je večina stvari povezanih z glasbo, s katero sem z roko v roki že 42 let, je vse toliko lažje. Ko imam nekakšen projekt v glavi, ki bi ga izpeljal, se mi staranje ustavi, dokler ni projekt zaključen, potem grem naprej. Tako mogoče pridobim vsakih deset let kakšno leto zraven. No, predvsem mislim, da moraš imeti dovolj svobode v življenju, tako v glavi kot v krogu, kjer živiš. Imeti moraš družino, ki te podpira, in pa seveda tudi dobre prijatelje, ki jim lahko brezkompromisno zaupaš. Ker sem v življenju začel že marsikaj, odkar sem pustil redno službo, sem se veliko naučil o disciplini pri delu pa o zdravem načinu življenja, zdravi prehrani in tudi vzdrževanju duševne in fizične kondicije.

Bi lahko rekli, da ste pri svojih letih veliko bolj zrelejši, kot ste bili nekoč?

Človek se v življenju nauči, da nikoli ni dovolj zrel in da ima vedno znova zrelostne izpite, ki jih mora včasih tudi ponavljati. Glede na to, da še vedno znova sanjam o glasbenih uspehih, mislim, da nisem nič zrelejši, le bolj se zavedam, da moram za uspeh garati in pa vedno vztrajati, nikoli obupati. Baje pa abraham res prinese več zrelosti, tako da čakam.

Za prijatelje boste pripravili prav posebno srečanje. Zabava bo trajala kar ves vikend. Kam jih boste popeljali?

Mislim, da bo to posebno druženje, kot ga še nisem imel, saj bom imel okrog sebe prijatelje in družino, predvsem pa ljudi, ki so mi skozi življenje stali ob strani v določenih obdobjih, dobrih in slabih časih. Tako da bo to predvsem praznik, pa ne toliko rojstnodnevni. Tukaj bodo ljudje, ki so s svojim koščkom mozaika pomagali, da sem v glasbi postal to, kar sem, to, o čemer sem sanjal. So pa tudi več ali manj še vedno del mojega življenja in ko je treba, stopimo skupaj. Enako mislim na svoje sosede in sovaščane vasi Podcerkev, s katerimi smo si bili vedno blizu, ki me vedno podpirajo in sem ter tja tudi še kakšna kmečka opravila postorimo skupaj. Prijatelje iz drugih krajev pa bom navdušil predvsem s pristno zabavo, divjačinskim golažem, kresovanjem. Ogledali si bomo prelepo Loško dolino, prečudovite Križne jame, Grad Snežnik in prelepega pogleda na našo goro Snežnik.

V bistvu boste praznovali skupaj s svojo sestro dvojčico in družino. Koliko je zdaj star vaš vnuk?

Vsekakor bomo praznovali skupaj, ker se tudi bolj poredko sproščeno družimo. Na neki način bo to neke vrste družinski praznik. No, vsaj mislim, da še take zabave v naši družini še ni bilo. To mi je seveda omogočil tudi sosed, vsestranski umetnik in človek Benjamin Žnidaršič, ki je nad našo hišo zgradil vrhunski Hostel Ars Viva z apartmaji in večnamensko dvorano pa slikarsko galerijo in zunanjim gledališkim amfiteatrom Cirkel. S sestro sva skupaj začela bendovsko glasbeno kariero z lokalno skupino Terpo, s katero smo kar veliko nastopali že v najstniških letih, izdali smo pa šest avtorskih skladb.

Postala je nekakšna nenehna spremljevalka na moji glasbeni poti. Delno je pripomogla tudi k uspehu skupine Babilon, saj nam je na začetku pomagala pri prepoznavnosti. Moj vnuk Aleks je star že dobra tri leta in je že pravi dečko, ki ga zna tudi dobro zažurirati. Kadar on hoče, seveda. Tudi iz srca zapleše ali se nasmeje, ko sliši in vidi dedija peti na TV-ju ali YouTubu.

Kaj pa praznovanje v stilu glasbenega ustvarjanja? Koliko let mineva in kdaj bo pri na vrsti še glasbena obletnica?

Mislim, da je letos 43 let, odkar sem prvič stopil čez prag glasbene šole, pa 36 let, odkar smo naredili prvi band, 28 let profesionalne kariere, pa 23 let Babilona, pa 18 let solo kariere.

Že nekaj let delujete s skupino Sopranos, a največji uspeh ste doživeli predvsem s skupino Babilon. Se lahko kaj takega v današnjem času še sploh ponovi?

Ja, skupina Sopranos letos praznuje 10 let in imamo precej drugačen način delovanja, saj ima vsak svojo družino in delamo tako, da čim manj trpijo doma in da se vsi člani dobro počutimo. Druži nas dejstvo, da ljubimo glasbo in vse, kar je z njo povezano, predvsem pa še vedno vsi uživamo na odru. Z 'babiloni' smo delali na polno, saj smo vse znanje, izkušnje in garanje dobili na igranjih po tujih odrih. Takrat so bili drugi časi v Sloveniji. Kmalu po osamosvojitvi so diskoteke, radijske in TV-postaje rasle kot gobe po dežju. Vsi so vrteli in predvajali novo slovensko glasbo. Bilo je veliko glasbenih oddaj, ki so mejile že na spektakle, slovenska mladina pa je poslušala v glavnem slovensko glasbo. Ker smo se ukvarjali samo z glasbo, smo vso svojo energijo vložili energične koncerte. Vsak projekt smo izvedli na najvišjem možnem nivoju in ga izpeljali do podrobnosti. Tako smo bili prepričljivi in ena izmed najpopularnejših glasbenih skupin.

Frenk Nova: Še vedno  velik otrok

S katerimi glasbenimi izzivi se v tem času srečujete?

Trenutno razmišljamo, kako bi se lotili proslavljanja 10. obletnice benda, ki ga bomo verjetno začinili z nastopi po Sloveniji. Trenutno se predvaja singel Spontano. Radi bi izdali tudi novo CD-ploščo. Predvsem imamo ogromno porok, na katere se kar lepo pripravljamo, saj smo precej popestrili repertoar tudi z akustičnimi skladbami. Po slabih 10 letih sem začel igrati saksofon, ki je moj primarni instrument in ga vključujem že v igranje z bendom, kmalu pa tudi v svoje avtorske skladbe. Tudi moj osebni cilj je letos izdati CD-ploščo. Imam nekoliko drugačen stil in pristop do glasbe, ki izvira iz mojega kantavtorstva in jo bom lahko izvajal tudi na svojih solističnih nastopih.

Tudi sami ne živite zgolj od glasbe. Že nekaj let imate podjetje, ki se ukvarja s povsem drugo storitvijo. Kako vam gre?

Pred leti sem ustanovil podjetje e-kupon, ki se ukvarja s spletnim oglaševanjem in prodajo kuponov z neverjetnimi popusti, ki omogočajo kupcem kakovostne storitve za malo denarja. Začel sem s portalom www.e-kupon.si, pred letom pa sem kupil in ustvaril še en portal www.izkoristi.me, tako da se zadeva počasi in vztrajno širi. Dobro mi je predvsem to, da lahko počnem to delo v kombinaciji z glasbo. Lahko delam od doma ali ko sem na poti ali v tujini.

Besedilo: Mima // Foto: Primož Predalič, Marko Delbello Ocepek