Adnan Buljubašić (Big Brother): Pes je moj najboljši prijatelj

Vir: Lea
11. 5. 2016

Adnan Buljubašić se je po izhodu iz hiše Big Brother najbolj razveselil svojega kužka, ki ga je čakal doma. Osemmesečni jack russel na prvi pogled nima prav nenavadnega imena, a zgodba, ki je z njim povezana, je še posebej zanimiva.

Adnanov Jimmy je dobil ime po slavnem Jimiju Hendrixu. Adnan se pri izbiri imen ozira na glasbenike. Njegov prejšnji kuža pa je bil kar Ozzy Osbourne. "Zanimiva je zgodba, kako je Jimmmy prišel k nam. Namreč, pred tem smo imeli psa Ozzyja, ki je bil čivava in je poginil septembra lani. Ob boleči izgubi smo se odločili, da psa več ne bomo imeli. Po treh tednih pa je bilo doma vse huje, zato smo poiskali nekakšno 'zamenjavo', saj smo bili zelo navajeni 'razgrajanja' po stanovanju. (smeh) Neki dan sem čisto po naključju na spletni strani zasledil dober mesec dni staro leglo prej omenjene pasme. Psička sem še isti dan šel rezervirat. Pes je zelo čist in urejen, najraje pa seveda je hrano, ki jo dobi z naših krožnikov (ostanki kosila). Igra se z vsem mogočim, tako da je zanj igrača lahko marsikaj, od praznih plastenk do žogic, vendar najraje potrga vse nogavice, zato nam jo včasih res pošteno zagode," pove Adnan.

Pes prijatelj

Seveda pa je Adnan imel domače ljubljenčke že prej. "Moram povedati, da smo imeli doma vedno vsaj eno žival. Imeli smo tri muce, ribe, hrčke, morskega prašička, psa in zdaj je še v naši družini Jimmy. Moje sanje so, da bi nekoč imel opico. Ne vem, zakaj, vendar so mi ta bitja tako nora. Tudi ko grem v živalski vrt, se najdlje zadržujem prav pri njih." Pri Adnanovi družini je pes kot član družine. "Razočarano moram povedati, da se večina živali danes vede lepše kot večina ljudi. In zagotovo drži pregovor, da je pes človekov najboljši prijatelj. Tudi iz izkušenj s prejšnjim psom vem, da je tako. Bil sem v številnih situacijah, ko se je pes, ne glede na to, kakšne velikosti je bil, postavil zame. Tako da, ja ...

Pes je človekov najboljši prijatelj," doda. Seveda pa prigod z nekajmesečnim terierčkom ne manjka. "Ena prigoda mi je zelo ostala v spominu: enkrat se mi je izmuznil iz oprsnice in se med živo mejo 'pretihotapil' na vrt neke hiše, ki je bila zelo urejena. Seveda nikakor nisem mogel priti do njega, zato sem moral pozvoniti in gospe povedati, v čem je težava ... No, ko sva prišla do vrta, je pes seveda že prekopal tri četrt vrta in uničil skoraj ves pridelek te stare gospe. (smeh) Takrat sem se skoraj pogreznil v zemljo, tako nerodno mi je bilo."

Ne razume

Kot veliki ljubitelj živali Adnan ne razume, kako so ljudje lahko tako kruti, da svoje hišne ljubljence zavržejo. "Moram priznati, da me takšne zgodbe psihično čisto uničijo, saj sem zelo čustven človek in velik ljubitelj živali. Imel sem primer zelo blizu doma, ko je lastnik trpinčil psa. Takrat sem zelo burno odreagiral in skoraj sva se stepla. Pes se mi je zelo zelo smilil. No, na koncu pa se je dejansko podpisala peticija in psa so morali odstraniti iz okoliša, kjer sem živel ... Ko sem bil mlajši, pa sem seveda vsakega psa, mačko, ki sem jo našel zapuščeno, vlekel domov. Prizadenejo pa me tudi pasje borbe. Pri lastnikih psov bi uvedel enako strog postopek, kot je, kadar želi par posvojiti otroka. Strogo preverjanje lastnikov takšnih psov (predvsem tistih, za katere se ve, da to počnejo) in podobno. To so živa bitja, ki prav tako čutijo kot mi. Veliko ljudi, ki ima pse pasme, ki je 'primerna' po njihovem mnenju, nimajo razčiščenih pojmov, zakaj sploh imajo psa. Skratka, kar se mene tiče, smrtna kazen za vsakega, ki sili svojega psa v pasje borbe!!!"

Priporočamo