Aida Muratovič se izogiba sladicam

4. 2. 2015

Aida Muratovič je lepotica, okronana s številnimi nazivi. V svet manekenstva je vstopila že zelo mlada in vse do danes jo spremlja enako vodilo. Za svoje telo si želi najboljše, zato se aktivno posveča športu in zdravi prehrani. To je njena mala skrivnost, ki ji je omogočila delo v različnih modnih prestolnicah.

Aida je nekaj časa živela in delala tudi v Indiji, kjer je spoznala tamkajšnjo kulturo. Predvsem pa ji je bila zanimiva njihova tradicionalna prehrana.

"Prehrana in življenjski slog pomembno vplivata na zdravje in počutje vsakega posameznika. Hrana mora biti varovalna, pestra in raznovrstna. Pri njih je vodilo naslednje: če je hrana čista, je čista tudi duša," pojasni. "Zdravje mi veliko pomeni. V Indiji sem doživela neprijetno bolezen, saj sem zbolela za malarijo. Na žalost se pomembnosti zdravja zavemo šele, kadar smo slabotni. Ko smo zdravi, se nam vse zdi samoumevno. Zaradi današnjega življenjskega tempa se od nas pričakuje veliko in nam ne dovoljuje, da bi se veliko obremenjevali z zdravjem. A ko imamo zdravstvene težave, se pomembnosti zdravja začnemo zelo dobro zavedati!"

Obdobje prehladov

Pozimi je veliko prehladov, grip in viroz, ki številne prikujejo na posteljo. "Pozimi me velikokrat zgrabi kakšen prehlad, gripa ... Takrat poskušam veliko počivati in spiti veliko tekočine. Seveda brez medu, limone in čajev ne gre." Aida veliko predlogov za izboljšanje zdravja in skrite recepte poišče na spletu. "O zdravem prehranjevanju res veliko najdem na spletu. Pogovarjam se recimo z osebnimi trenerji in ti mi dajo številne koristne nasvete. Tudi moj brat me vedno spodbuja k zdravemu prehranjevanju. Dobila sem že kar veliko dobrih nasvetov. Svoj dan začnem s pol litra vode in semeni chia, ki jih pustim stati čez noč. Poskušam pojesti pet obrokov na dan, izogibam se ogljikovim hidratom in jem takrat, kadar resnično čutim lakoto, saj sem tako zmanjšala kapaciteto želodca. Velikokrat sem vedno po glavnem obroku pojedla še sladico, zdaj tega ne počnem več. Ko si res zaželim kaj sladkega, izberem 80-odstotno črno čokolado. Čokolada je še vedno moj najljubši terapevt, seveda v mejah normale!"

Kondicija

Ob zdravi prehrani Aida redno vzdržuje tudi svojo kondicijo.

"S športom se poskušam ukvarjati vsaj petkrat na teden. Veliko skačem s kolebnico, saj aktivira skoraj vsako mišico. Pol ure na dan imam kardio trening – hitra hoja po stezi ali tek. Delam tudi raztezne vaje, da oblikujem posamezne dele telesa. Rekreacija je zame izrednega pomena, zato čas za trening najdem tudi takrat, ko imam polno obveznosti. Izvajam pilates, hodim na plavanje in fitnes. Čeprav moram pri tem paziti, saj sem pred časom dobila izrazite mišice, kar za manekenstvo ni preveč zaželeno. Po novem sem postala ambasadorka nove trgovine v Ljubljani, ki je prva specializirana trgovina z bioprehrano, super hrano in športno prehrano v Sloveniji. Seveda gre za Doctor Food pod okriljem Vikija Mušiča. Pred mano so ambasadorji postali Tjaša Kokalj, Nadiya Bychkova, Samo Petje, šampion FFC, raper Challe Salle, s katerim sem posnela lani aktualen videospot Sede mi, in številni drugi. Ne potrebujem nobenih diet, saj prisegam na zdravo prehranjevanje vsak dan. Imam pa veliko kolegic v modnem svetu, ki so poskusile diete, ampak jim dolgoročno niso pomagale. Po glavnem obroku poskušam vedno popiti zeleni čaj, saj je znano, da preprečuje nalaganje odvečnih maščobnih oblog. Dvakrat na leto, torej na začetku leta in na koncu, si privoščim kuro iz gline za prečiščevanje organizma, ki jo pijem dva tedna. Kadar imam oslabljen imunski sistem, pa mi pomaga matični mleček, ki ga kupim pri čebelarju. Zdi se mi, da sadje in zelenjava vsebujeta najboljši spekter antioksidantov za okrepitev imunskega sistema."

Priporočamo