Ajda Smrekar in Sebastian Cavazza: Jokali so tudi odrasli

Ajda Smrekar in Sebastian Cavazza: Jokali so tudi odrasli (foto: Yunus Demirbaş) Yunus Demirbaş
Vir: Lady
31. 8. 2018

Ajda Smrekar in Sebastian Cavazza sta bila že drugo leto zapored glavni slovenski zvezdi na sarajevski rdeči preprogi, kjer sta se predstavila kot člana igralske zasedbe v romantični mladinski komediji Gajin svet, ki si je prislužila že drugo mednarodno festivalsko nagrado.

Otroška žirija 24. filmskega festivala v Sarajevu je odločila, da je Gajin svet najboljši film po njihovem izboru. Romantična mladinska komedija, ki je na letošnjem filmskem festivalu v Motovunu v sekciji Buzz@Teen že prejela glavno nagrado, je bila v Sarajevu prikazana v okviru otroškega programa Teen Arena. Novo slovensko mladinsko komedijo so prikazali na filmskem festivalu v Sarajevu. Polna dvorana Gledališča mladih je film in ekipo nagradila z dolgim aplavzom.

"Gre za najbolj ugleden filmski festival v regiji z dolgoletno tradicijo, zato smo z ekipo zelo počaščeni, da smo Gajin svet lahko prav tu predstavili mednarodnemu občinstvu. Včeraj je dvorana pokala po šivih – gledalci so bili navdušeni, kar pomeni odlično popotnico za naprej," je svoje občutke strnil režiser Peter Bratuša, ki se je v Sarajevu po rdeči preprogi sprehodil skupaj s koscenaristko Špelo Levičnik Oblak v družbi svojih starejših kolegov Sebastiana Cavazze, Ajde Smrekar in Jane Zupančič ter mladih igralskih zvezdic Tare Milharčič, Anžeta Gorenca, Neže Smolinsky in Gitice Jakopin. Tara Milharčič, ki v filmu igra 11-letno Gajo, je ob obisku festivala povedala: "Še nikoli nisem bila na tako velikem festivalu, zelo sem vesela, da smo tu. Preden sem šla po projekciji na oder, sem imela malo treme, a je je bilo konec takoj, ko sem videla, kako všeč je bil film gledalcem. Energija v dvorani je bila neverjetno pozitivna."

Gajin svet je sodobna in dinamična družinska romantična komedija z elementi kriminalke, postavljena v današnje urbano okolje. Skozi napeto zgodbo, ki jo pripoveduje 11-letna Gaja, film opozarja na pasti sodobnega sveta in nagovarja k previdni uporabi svetovnega spleta. Tokrat se je prvič zgodilo, da si filmsko platno v isti zgodbi delita tudi zaljubljenca Ajda Smrekar in Sebastian Cavazza, ki se prelevi v vlogo očeta, Ajda pa v učiteljico saksofona. Parček je navdušil že na lanskem festivalu, Ajda se je tudi tokrat popolnoma prepustila sproščenemu vzdušju, ki v tem filmskem tednu zavlada v bosanski prestolnici. "Sarajevski filmski festival je eden najuglednejših in najpomembnejših mednarodnih festivalov v regiji. Sarajevo v času festivala popolnoma zaživi, vzdušje je prijetno in zdi se, da so dobro organizirani. Včeraj smo imeli projekcijo filma, ki ga je občinstvo pospremilo z bučnim aplavzom, mladi so navijali za glavno junakinjo, odrasli pa so v publiki tudi potočili kakšno solzo. Veseli in zadovoljni se vračamo domov," nam je naslednji dan zaupala Ajda.

Po Bosni na vrsti še Slovenija

V Sloveniji bo film v sklopu Naši filmi doma, ki ga pripravljata Slovenski filmski center in Cankarjev dom, predpremierno predvajan 18. septembra v Cankarjevem domu, sledile bodo premierne projekcije po Sloveniji, na rednem sporedu slovenskih kinematografov pa si ga bo mogoče ogledati od 27. septembra. Gajin svet bo prikazan tudi v tekmovalnem programu 21. Slovenskega filmskega festivala v Portorožu.

Besedilo: Anja P. Kontrec // Fotografije: Yunus Demirbaş