Ajda Smrekar in Sebastian Cavazza: Najlepši igralski par

Ajda Smrekar in Sebastian Cavazza: Najlepši igralski par (foto: Primož Predalič, Luka Karlin) Primož Predalič, Luka Karlin
Vir: Story
8. 9. 2017

Zaljubljena igralca Ajda Smrekar in Sebastian Cavazza sta zagotovo najbolj vroč igralski par ta hip, saj fotografi komaj čakajo, da ju ujamejo kje skupaj. Na nedavnem filmskem festivalu v Sarajevu, ko sta se skupaj sprehodila po rdeči preprogi, pa sta si končno vsem na očeh izmenjala tudi nekaj nežnosti in celo poljub!

V Sarajevu je igralko Ajdo Smrekar na rdeči preprogi v družbi njenega postavnega izbranca Sebastiana Cavazze ujel naš fotograf. V resnici bi bilo tako lep par tudi težko zgrešiti, čeprav bi Ajdina skromnost temu verjetno hitro nasprotovala. Bolj kot laskave komplimente ima rada konkretno besedo in prav ta je vodila najin pogovor o njenem doživetju te velike filmske prireditve. "Festivala sva se udeležila na kratko, saj so naju čakale obveznosti v Ljubljani," nam je povedala Ajda, ki se je s Sebastianom v Sarajevo odpravila v sklopu filma Moški ne jočejo, v katerem je Sebastian tudi zaigral. Film na festivalu sicer ni tekmoval, je bil pa predvajan v okviru gala projekcij.

"V Sarajevu je bilo vzdušje sproščeno, ulice in dvorane nabito polne z ljubitelji filma. Festival je dobro organiziran, s pestrim programom, Bosanci so odlični gostitelji in v primerjavi s festivalom v Karlovih Varih veliko bolj utečeni, saj je bilo videti, da vse poteka gladko," nam je o svojih vtisih v bosanski prestolnici povedala Ajda, ki je bila nad delom ekipe pod režisersko taktirko Alena Drljevića navdušena. "Film Moški ne jočejo gledalca ne pusti hladnega in tudi tukaj je bilo tako, saj se je projekcija zaključila z bučnim aplavzom in orošenimi očmi," nam je razkrila svetlolaska in na kratko opisala zgodbo.

"Film govori o soočanju, sprejemanju in odpuščanju. O preglobokih ranah in življenjsko nepopravljivih posledicah vojne. Res lahko rečem, da gre za odličen scenarij in sijajno igralsko zasedbo. Film se izogne moraliziranju, gledalca ne napeljuje k moralnim sodbam, ampak k empatiji z ljudmi, ki doživetja grozot nikoli ne bodo mogli spremeniti," nam je povedala Ajda, ki je na rdeči preprogi tudi z izbiro svoje garderobe pritegnila veliko pozornosti. Kot zvesta ljubiteljica modnih kosov priznane slovenske oblikovalke Nine Šušnjara se je tudi v Sarajevo odpravila v njeni kreaciji blagovne znamke Susnyara ter tudi za tokratno prireditev izbrala klasično belo barvo.

Čeprav si je Ajda v minulih mesecih vzela nekaj dni za dopust v družbi družine, izbranca in prijateljev, se je zdaj že na polno posvetila novim projektom. "Trenutno snemam mladinski film Gajin svet pod režijsko taktirko Petra Bratuše. Kmalu pa bom začela tudi vaje v Mestnem gledališču ljubljanskem, kjer z Jernejem Lorencijem pripravljamo predstavo Smrtni svet je čisto nor po motivih Shakespearovega Sna kresne noči."

Znana zasedba, nov projekt: Gajin svet

Po tem, ko so spomladi nehali snemati film Prebujenja, je ekipa v precej podobni sestavi - z režiserjem Petrom Bratuši na čelu - že zavihala rokave pri snemanju nove mladinske romantične komedije Gajin svet, ki v kinematografe predvidoma prihaja v februarju. V filmu zgodbo pripoveduje 11-letna Gaja, ki jo igra Tara Milharčič. Spopada se z odhodom mame Nine - sicer igralke Jane Zupačič - v Liberijo, kjer se je pridružila Zdravnikom brez meja. Gaja se z očetom Petrom - igra ga Sebastian Cavazza - poskuša postaviti na noge, med drugim tudi z obiski glasbene šole. Gaja je namreč navdušena učenka saksofona, za katerega jo je navdušila njena glasbena učiteljica Ema, ki jo je upodobila Ajda Smrekar, svoj čas pa rada preživlja tudi v družbi prijateljev, ki jih ne pusti na cedilu niti tedaj, ko se po spletu okoliščin znajdejo v svetu spletnih nevarnosti.

Gajin svet je film, ki opozarja na težave sodobnega časa in obenem v sebi nosi tudi izobraževalno noto ter mlade svari pred pastmi svetovnega spleta. Prav zato je v film vključeno lepo število mladih in nadobudnih igralcev, ki pa jim gre po besedah članov ekipe odlično. "Vadili smo tri tedne. Skupaj z režiserjem smo se pogovarjali o likih in se skozi improvizacijo učili tehnik igranja. Nato smo vse prizore zvadili in pri tem razčlenili, kakšna je misel, ki jo nosi določen tekst. Pri igranju gre za timsko delo, igralci so odvisni drug od drugega, zato je pomembno, da so prisotni v trenutku, da se znajo zares poslušati. S tem in še z marsičim so se morali seznaniti mladi igralci.

Na snemanju jim gre zdaj odlično," je o najmlajših članih zasedbe povedala Manca Dorrer, ki je pri filmu prevzela tudi skrb za vaje z otroki. Poleg izpostavljenih igralcev pri filmu pa bomo v Gajinem svetu spremljali še Jurija Zrneca, Judito Zidar, Katjo Igrin, Jerneja Tozona, Primoža Pirnata in številne druge.

Peter Bratuša: "Ne morem prehvaliti ekipe, še posebej mladih igralcev"

Omenjeni čas je ustvarjalno obetaven tudi za režiserja Petra Bratušo, ki je ob začetku filma povedal, da se je projekt začel v pozitivnem vzdušju. "Odlično smo začeli. In kar ne morem prehvaliti ekipe, še zlasti ne mladih igralcev. Pomembno delo smo opravili že z njihovim izborom, med pripravami in na vajah. Samo delo na snemanju je zdaj res zabavno," nam je povedal Peter, ki se obenem še kako dobro zaveda pasti modernega sveta, ki na mladoletnike prežijo na vsakem koraku.

"Zdi se mi, da otroke velikokrat opozarjamo na stvari, ki niso nevarne, pozabimo pa na tiste, ki zares so. Tu mislim predvsem na vsa opozorila, ki jih delimo otrokom za nevarnosti v fizičnem svetu, po drugi strani pa sprejemamo uporabo telefonov in tablic ter drugih digitalnih pripomočkov. Sam se otroških let spominjam z dvorišča, po dolgih dnevih, ki so se zavlekli v večer, in drogih za stepanje preprog z dvema prečkama, kjer smo lahko s prijatelji viseli ure in ure in se pogovarjali," je o problematiki povedal Peter, ki se novih projektov rad loti v družbi ljudi, s katerimi je v preteklosti že sodeloval, in tako je bilo tudi tokrat. "Že poznana sodelovanja vnašajo bližino, hitrejše razumevanje, nova pa po drugi strani prinašajo novo energijo in sveže poglede. Všeč mi je oboje," še priznava Peter.

Sebastian Cavazza: O njegovem liku v filmu Gajin svet

O vlogi v filmu, v katerem upodablja očeta 11-letne deklice smo spregovorili tudi s Sebastianom Cavazzo, ki med očetovskimi prijemi njegovega lika in resničnim življenjem najde kar nekaj podobnosti. "Tudi sam imam kot starš podobne prijeme kot v filmu. Lahko pa rečem, da sem bil pri vzgoji svojih sinov veliko bolj dosleden, kot je Peter v filmu, ki je nekako odtujen od svoje družine. Okoliščine ga potem prisilijo v to, da se spet poveže s hčerama. No, je pa med tem filmom in mojo resničnostjo tudi ta razlika, da so bili v naši družini vedno samo sinovi. Nikoli ni bilo nobene punčke, zato se s tem malce težje identificiram," je v smehu za začetek povedal Sebastian, ki pa s problematiko spletnih pasti sam nima toliko skupnega.

"Jaz tega ne doživljam tako kot kdo drug. Sam namreč nimam nobenega od družabnih omrežij in še vedno se družim z ljudmi tako, kot sem se včasih. Ob pijači, hrani in športu," pojasnjuje igralec, ki je v filmu sicer posnel največ prizorov z Gajo, nadobudno igralko Taro Milharčič. "Otrok je v filmu res veliko, vendar sam največ delam prav s Taro. So pa otroci vedno znova simpatični in precej živi, tako da jih je na setu treba kar precej miriti. Je pa res, da s svojo dinamiko dvigujejo vzdušje na snemanju," nam je povedal Sebastian in dodal, da se sam sicer ne spomni, kakšen je bil kot 11- letni deček. "Sem pa prepričan, da nisem bil tako živ, kot je naša Tara."

Je pa za Sebastiana ta projekt poseben tudi zato, ker z Ajdo tokrat prvič sodelujeta pri filmu. "V dveh filmih se sicer pojaviva v istih prizorih, a nisva snemala skupaj, saj sva v različnih sekvencah," nam je pojasnil in dodal, da mu sodelovanje z igralskimi kolegi, s katerimi so že skupaj delali pri projektu, veliko pomeni. "Z igralci, s katerimi smo že sodelovali, potrebujemo veliko manj časa za to, da ujamemo skupno frekvenco. Potem gredo stvari lažje in hitreje," nam je povedal in dodal, da bo tudi za prihajajoča sezona igralsko zelo pestra. "Trenutno imam odprte tri projekte v tujini, ne bi pa rad o tem govoril, dokler ne pade prva klapa. Če bo vse po načrtih, bo to jesen premiera vsaj štirih filmov, pri katerih sem sodeloval in so še v postprodukciji. Med njimi so Prebujenja, Izbrisana, kratek film Apoptoza in Moški ne jočejo. Omenjeni film je bil premierno predvajan v Karlovih Varih pa tudi zdaj na Sarajevskem filmskem festivalu," je še pojasnil.

Kaja Milanič

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story36/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 36/2017

Story 36/2017, od 31. 08. 2017