Ajda Smrekar: Izpolnile so se ji dolgoletne sanje

Vir: Story
15. 8. 2009

Ajdi Smrekar se je izpolnila dolgoletna želja, in sicer bo z letošnjo jesenjo postala študentka AGRFT, saj je pred kratkim opravila zahtevne sprejemne izpite.

Starši so v njej že od nekdaj videli igralske sposobnosti in ambicije, zato so jo k študiju na akademiji tudi spodbujali, čeprav so se vsi trije zavedali, da je v Sloveniji le malo srečnežev, ki se lahko preživljajo izključno z igralstvom. Seveda pa ni dvoma, da so se Ajdi, ki se od 16. leta aktivno ukvarja tudi s plesom, s sprejetjem na akademijo izpolnile dolgoletne sanje.

“Čeprav se mi še vedno zdijo samo sanje, bom realnost dokončno dojela šele 1. oktobra na prvem predavanju. Prvič v življenju se mi poletje vleče in komaj čakam jesen.”

Sprejemni izpiti na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo slovijo po svoji zahtevnosti in veljajo za ene izmed najtežjih v Slovenji, kar je potrdila tudi Ajda, čeprav pravi, da predstavljajo velik dela tega, kar pozneje počneš v življenju, brez dvoma pa so izzivi, s katerimi se srečujejo poklicni igralci, pozneje še mnogo težji.

Med sprejemnimi izpiti se je osredotočala predvsem na navodila profesorjev, tako da se s težavnostjo zastavljenih nalog sploh ni ukvarjala. Čeprav s profesorji ni imela toliko stika, so se ji zdeli zelo prijazni, komaj pa že čaka jesen, ko jih bo na uvodnih predavanjih spoznala še bolje.

“Moram priznati, da je bilo zelo naporno in da sem, ko je bilo vsega konec, potrebovala kar nekaj časa, da sem prišla k sebi.” Kljub izčrpanosti pa je dobro novico, da je sprejemne izpite uspešno prestala, takoj sporočila staršem, prijateljem in seveda svojemu fantu Mihi Krušiču, priznanemu plesnemu koreografu, s katerim sta zaljubljena že nekaj mesecev.

Pravi, da ji brez njihove podpore nikakor ne bi uspelo, saj so ji brisali solze z obraza, ko je bila na koncu z živci, in jo spodbujali ter vlivali moč in energijo, ko so se ji sprejemni izpiti prekrivali z izpiti na FDV.

Čeprav ima za seboj že kar nekaj igralskih izkušenj tako v gledališču kot na televiziji - 50 ponovitev muzikala Kabaret, vloga Nike v nanizanki Strasti in film Morje v času mrka, kjer se je pojavila ob boku prekaljenega igralskega mačka Borisa Cavazze - pa Ajda ostaja na realnih tleh in se na akademijo odpravlja kot popolnoma nepopisan list.

Boris Cavazza, ki je njen vzor, je že skoraj stalnica na njeni igralski poti, saj je pod njegovo režisersko taktirko nastopila tudi na premierni uprizoritvi komedije Chicchignole v okviru koprskega gledališča, ki bo ponovitve doživela prihodnjo sezono.

Ker od študentov prvega letnika akademije pričakujejo, da se posvetijo predvsem študijskim obveznostim in se ne lotevajo novih projektov, bodoča diplomirana igralka upa, da bo predstave, ki so v teku, lahko izpeljala do konca. “Seveda pa se že zdaj veselim novih projektov v prihodnosti,” še dodaja.

“Letos je dopust na zadnjem mestu”

Čeprav je bilo letošnje poletje za Ajdo vse prej kot sproščujoče, saj si je zaradi študijskih obveznosti lahko privoščila le nekaj morskih vikendov, pa je to ni preveč potrlo, saj izpolnjene sanje odtehtajo zamujene počitnice. Ker pa ji že nekaj mesecev ob strani stoji fant Miha, je bilo z njegovo pomočjo vse toliko lažje. “Ljubezen je tista, ki vsemu temu doda še piko na i.”

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story