Ajda Smrekar: “Velika zabava še prihaja”

Ajda Smrekar: “Velika zabava še prihaja” (foto: arhiv revije Lea) arhiv revije Lea
15. 6. 2016

Čeprav smo gledalci tretjo sezono priljubljene serije Ena žlahtna štorija ravno pospremili h koncu, akterji že pridno ustvarjajo četrto sezono.

Nekje na polovici med pomladjo in poletjem smo v vrtincu novih priprav ujeli svetlolaso lepotico Ajdo Smrekar, ki nam je v intervjuju zaupala svoje poletne načrte ter obudila spomine na svoj prvi samostojni morski oddih ...

Ajda, pred kratkim ste uspešno končali tretjo sezono, napoveduje se četrta. Pa že veste, kaj se bo Zali zgodilo jeseni?

Ja, kot kaže, bo zelo zanimivo. Zalo čakajo nove preizkušnje in družinske peripetije. Štorija bo polna sonca, vina, romantike in smeha.

Brez dvoma tudi zdaj brez snemanj Ene žlahtne štorije vaš urnik ni prost ... Kaj delate v teh dneh?

Maja smo imeli kratek oddih, zdaj pa že snemamo s polno paro. Tudi v MGL se že pripravljamo na naslednjo sezono. Trenutno pripravljamo predstavo Yasmine Reza, Bella figura, ki bo premiero doživela septembra. Naslednjo sezono se bomo še intenzivneje ukvarjali z intimnimi zgodbami posameznikov, poskušali odgovarjati na vprašanja današnjega časa in potrebe današnjih ljudi. Vse se bo vrtelo okoli iskanja sreče. Repertoar, ki je s tem namenom zasnovan, vabi abonente pod svojo streho. Tako da ... nestrpno vas pričakujemo!

Pa imate kakšne poletne tradicije? Se recimo vsako leto odpravite na isto počitniško destinacijo s prijatelji ali raje odkrivate skrite kotičke?

Od svojega 15. leta se vsako poletje za teden dni odpravim na morje s svojo družbo. Vsako leto kam drugam. V prvem letniku gimnazije smo začeli s Portorožem in Lucijo, zdaj pa smo prepotovali že skoraj vso Istro in Dalmacijo. Smo že izkušeni stari mački, vedno imamo s seboj točno preračunano hrano. Lepo je opazovati, kako se naš morski dopust iz leta v leto spreminja, zdaj se nam počasi pridružujejo tudi novi člani naše družbe, otroci.

Ali se spomnite kakšne posebne anekdote, povezane s prvim samostojnim počitnikovanjem?

Prvo leto smo šli z ekipo v Portorož, v apartma. Punce smo kuhale, fantje pomivali posodo, vsako jutro so šli po svež kruh ... Spomnim se skupnih zajtrkov na vrtu, kako nas je več spalo na eni postelji, da je bilo bivanje cenejše ... Kako smo se urejali in šli zvečer v mesto. Kako smo razstav­ljali omaro, ker smo po nesreči vanjo zaklenili ves alkohol, ki smo ga imeli s seboj ... Postajam nostalgična. (smeh)

Pa si boste tudi poleti vzeli kakšen dan za druženje s soigralci iz Ene žlahtne štorije?

Ne le enega, poleti bomo večinoma snemali, vmes imeli krajši kolektivni dopust in potem spet snemali. Ob večerih, po snemanju, pa gotovo izkoristili dogajanje v mestu. Ljubljana je v toplih mesecih čudovita. Tega se zelo veselim.

Pred kratkim ste sicer tudi magistrirali. Verjetno si človek po takšnem življenjskem trenutku kar malce oddahne ...

Po akademiji sem na srečo imela veliko dela – predstav in projektov – pa vendar me je ta zadnja obveznost vedno malo kljuvala. Zdaj, ko sem jo odkljukala, sem si pošteno oddahnila.

Časa za konkretno proslavo pa verjetno še niste našli?

Ne. Nisem proslavljala niti svoje tridesetke, niti diplome, niti magisterija. Vsaj ne v svoji režiji. So me pa zato presenečali prijatelji in kolegi. Zato je zdaj skrajni čas, da organiziram piknik za sorodnike in prijatelje, če se bo le časovno izšlo.