Akrobat Filip Kržišnik: Vegetarijanec, ki je mitu nadel roge

Akrobat Filip Kržišnik: Vegetarijanec, ki je mitu nadel roge (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lea
2. 7. 2017

Sicer v svetu še vedno velja pravilo, da so vegetarijanci prej kot krepki možje suhljati fantje brez moči, a akrobat Filip Kržišnik dokazuje nasprotno. Z Blažem Slamičem že tri leta doma in v tujini dokazujeta, da so njune akrobacije nekaj posebnega, kot nam je povedal Filip, pa svoje moči nikoli ni iskal v zrezkih in suhih mesninah.

Pogovor o tem, da je že vse življenje vegetarijanec, se je v resnici začel malce mimogrede, s pogovorom o poletju in o tem, ali se njun jedilnik prilagaja intenzivnosti njunih aktivnosti.

"Blaž je vse, razen nekaterih alergenov, ki se jim izmika. Jaz sem vegetarijanec in ne jem mesa, na drugo pa ne paziva. Veliko trenirava, zato morava vsak dan zaužiti približno osem tisoč kalorij, da telo sploh lahko deluje, in na srečo nama ni treba paziti na prav vsako slaščico," nam je za začetek pojasnil Filip in dodal, da je sam lahko dokaz za tiste, ki še vedno zmotno mislijo, da vegetarijanci niso mišičasti.

"Včasih je veljalo, da smo vegetarijanci švoh in brez energije. Upam, da sem to predstavil v drugi luči in pokazal, da to ne drži. Govori se, da smo vegetarijanci brez energije, da smo nenehno bolni ... Meni se ne zdi tako, pa sem vegetarijanec že vse življenje. Če imaš aktivno življenje in si prizadevaš razvijati se na vsaki možni platformi in na vsakem koraku, imaš življenje, polno smeha in zabavnih problemov, ki prižgejo le še dodatno iskrico, da lahko lepo živiš," nam je namreč povedal in dodal, da ga tako kot prejšnje tudi to poletje čaka pester urnik aktivnosti.

"Midva sva kar ekstremna in sva pripravljena na vse možne stvari. Lani sem na primer Blaža peljal na bungee, wake boarding, pozimi sva šla z bordom na Krvavec – privezal sem ga na avto in z bordom vlekel navkreber –, to leto pa naju čaka skok iz letala s padalom, oba delava tudi izpit za motor in za tovornjake ... Kot lahko vidite, so nama všeč stvari, ki se morda širši populaciji zdijo neumne. Ampak to nama je v veselje," nam je še povedal Filip, ki bo z Blažem do konca leta svoje akrobacije predstavljal v različnih državah sveta.