Akrobata Blaž Stanič in Filip Kržišnik: "Slovenija je edini dejavnik, ki naju omejuje!"

14. 1. 2017 | Vir: Story
Deli

Filip Kržišnik in Blaž Stanič sta pionirja in samouka, začetnika partnerske akrobatike v Sloveniji. Lovorike, ki jih pri nas ni možno preseči, zdaj lovita zunaj podalpske deželice: z izjemnimi nastopi premikata meje na nemških, italijanskih in španskih talentih.

Oglasila sta se nam iz višav, na poti iz Madrida. "Uspehi so velika pohvala. Veva, da se gibljeva v pravo smer, da nisva zašla in zaspala v svoji 'slavi," sta dejala velika občudovalca sončnega cirkusa že iz otroških let, v katerem nastop še čaka, da ga obkljukata v svojem portfelju.

Story: Filip in Blaž, v preteklih dveh letih vaju je bilo mogoče opaziti na veliko javnih prireditvah, lahko bi celo rekli, da sta 'vroča roba.' Za vsemi udejstvovanji se mora skrivati kar velika mera ambicioznosti.

Do vsega, kar znava, sva prišla sama - nimava trenerjev, ki bi nama lahko pomagali, mentorja, ki bi naju usmerjal, niti ekipe, zadolžene za načrtovanje dni, prehrano in počitek. Želja po uspehu, premikanju meja človeškega telesa in neprestana lakota po čim večjem naboru znanja tako izhajata iz naju. Glede na to, da vsakodnevno trenirava, se uriva in preizkušava nove veščine, se najin repertoar neprestano veča. Sva vedno močnejša, hitrejša, tehnično dovršena in vsaka stvar, ki se je lotiva na novo, postaja vedno manjši in lažji izziv.

Story: Pri nas sta dosegla vse, kar sta lahko.

Slovenija je edini dejavnik, ki omejuje najino domišljijo, ambicioznost in željo po napredovanju. Je izjemno lepa in prijetna država, a žal izjemno majhna z nizkim številom prebivalcev - malo je gledalcev, ki jih lahko znova navdušiva, malo oči, ki naju še ni videlo nastopati ... Tako sva se z voljo po nenehnem ustvarjanju odločila svoje čare pokazati Evropi, in zakaj bi začela drugače, kot sva v Sloveniji - z nastopom v oddaji talentov. Širši publiki namreč želiva pokazati talent, predstaviti, kdo sva in s čim se ukvarjava. Cilj je, da prejmeva čim več novih, zabavnih in zanimivih projektov, pri katerih bi najino znanje prišlo prav, hkrati pa bi se tudi sama naučila kaj novega. Vrata se počasi že odpirajo zahvaljujoč vsem najinim pojavljanjem kot del ekipe svetovno priznanega portala People Are Awesome, na katerem ljudje s posebnimi sposobnostmi kažejo svoje adrenalinske podvige.

Story: Torej želja po uspehu v Sloveniji ni potešena?

Ogromna potrditev za vložen trud, naporne ure treningov, padce in poškodbe nama pomeni neverjetno veliko. Zadovoljstvo je, da sva prišla do te stopnje, saj to ni nikoli bilo v najinem mišljenju. Uspehi so velika pohvala. Veva, da se gibava v pravo smer, da nisva zašla in zaspala v svoji 'slavi'. Še vedno se vidiva kot športnika, ki nadvse uživata v svojem delu in ne želita, da se to kdaj konča. In ravno zaradi želje po nadaljevanju zgodbe se je treba širiti zunaj slovenskih meja.

Story: Nekoč sta dejala, da je vajin prosti čas tak kot luknje v švicarskem siru - majhen in redek. Je za nastope v tujini treba vložiti znatno več truda, priprav in posledično preživeti več ur v telovadnici kot sicer?

Ker je najin vsakdanjik prepojen s treningi, se na točke pripravljava kar v sklopu teh. Za tujino je bilo vloženega še več truda, saj nisva vedela, kako se bo publika odzvala ... Česa so že vajeni, kaj jih preseneti ali navduši in kaj jih sploh ne zanima več. Po eni strani je bil to korak v neznano. Čeprav se imava za nekoga, ki izvaja fenomenalne in dih jemajoče točke, je bila ta izkušnja drugačna.

Story: Se je ta korak v neznano na koncu dobro iztekel? Tuja publika se zagotovo razlikuje od naše, sodeč po vajinih nasmeških na obrazu pa predvidevam, da so vaju dobro sprejeli.

V preteklem letu sva imela možnost popestriti odre na številnih dogodkih v tujini, od Švice, Grčije, Moskve, Berlina in Londona do južne Francije v univerzitetnem mestecu Aix-en-Provance, Soprone na Madžarskem ter sosednjega Trsta, Vidma in Milana. Razmišljanje, da bo zaradi navajenosti na ekstremne nastope večji izziv prepričati tujo publiko, tudi to, da bi naletela na slabše odzive zaradi tamkajšnje neprepoznavnosti, se je na srečo izkazalo za napačno. Kjerkoli nastopiva, dvigneva dvorano na noge, prejmeva bučne aplavze in pohvale. To so nepopisni pozitivni občutki.

Story: Z vragolijami bi se zlahka zlila z ustvarjalci in vzdušjem svetovno priznanega Cirque du Soleila. Dopuščata možnost, da se v prihodnosti to tudi uresniči?

Ravno tako, kot je Planica kraljica med skakalnicami, je predstava Cirque du Soleil kraljica med cirkuškimi predstavami. Imela sva si priložnost ogledati kar nekaj predstav in vsakič sva polna navdušenja. Vidiva, kaj vse že znava, hkrati pa tudi, kar se morava še naučiti in izpiliti. Preteklo leto se nama je celo uspelo povezati z njihovimi nastopajočimi v Milanu - midva sva si ogledala njihovo predstavo, oni pa najin nastop. Izmenjali smo kontakte in delili izkušnje. Nepozabno.

Story: Toliko potovanj v tujino zahteva dobro finančno zaledje. Zadostujejo sredstva, ki jih pri nas prejmeta od nastopov in lastne akrobatske šole?

Za nastanitev in hrano navadno poskrbijo naročniki, tako da s tem nimava skrbi. Srečo imava, da naju pri prevozih na nastopa - tako v doma kot v tujini - podpira Renault s svojimi vozili, na nastope, ki so malo dlje, pa naju odpelje kar Adria Airways. Vedno so srečni, ko na letalo dobijo dva nasmejana akrobata, ki rade volje naredita še kakšen zabaven trik za popestritev leta.

Napisala Neja Drozg
Fotografije Primož Predalič

Elle

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Elle02/2017

Naročite se na revijo Elle:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 02/2017

Story 02/2017, od 05. 01. 2017