Aleksander Čeferin navija za Real!

Aleksander Čeferin navija za Real! (foto: Bor Dobrin) Bor Dobrin
19. 8. 2015

Aleksander Čeferin je predvsem pravnik, sin slovitega dr. Petra Čeferina, ki je v svoji zdaj že skoraj 50-letni karieri zagovarjal tako Azema Vllasija (se ga kdo še spomni?), predsednika ZSMS Kosova, nad katerega se je konec osemdesetih spravil Miloševićev stroj, kot Ivana Perića, trojnega morilca lastne družine, ki zdaj za to prestaja 30-let­no zaporno kazen.

Sin priznava, da tako bleščečega živ­ljenja, kot ga je imel oče, ni imel, je pa nekaj njegovega – 'rekel bom, kar bom hotel, in ne, kar bi se drugim zdelo, da smem' – le nasledil, ko se je oglasil ob primeru Patria in obsodbi Janeza Janše.

Ker je bil Aleksander Čeferin, pravnik in odvetnik, sogovornik enega zadnjih Playboyevih intervjujev, v nadaljevanju navajamo nekaj zanimivih citatov.

Najprej odgovor na vprašanje: Barcelona ali Real?

  • AČ: Sem bolj za Real. Moj najljubši nogometaš je bil brazilski Ronaldo, ta pravi Ronaldo, tako da sem vedno navijal za ekipo, v kateri je igral, in ker je nazadnje igral za Real, sem naklonjen Realu. Je pa tudi Barcelona super.

In kakšen nogometaš je bil, ko je nogomet igral še sam?

  • AČ: Nič posebnega, pa tudi prav dolgo se nisem ukvarjal z njim. To so bili časi v nekdanji Jugoslaviji, ko smo se ravnali po velikih dogodkih. Ko je bilo prvenstvo v košarki, smo vsi na ulici igrali košarko, ko nogomet, nogomet. Še hokej smo tolkli po asfaltu. Najprej sem igral nogomet, potem v slovenski ligi košarko, ves čas me je pa spremljal karate. Ljud­je se čudijo, zakaj sem se odločil za to pozicijo, to pa zato, ker ne vedo, da sem nogometni fanatik. Prvo svetovno prvenstvo, ki sem ga spremljal, je bilo svetovno prvenstvo v Argentini leta 1978. Živo se spomnim finala med Argentino in Nizozemsko in Maria Kempesa kot najboljšega igralca in strelca prvenstva. Uživali smo, vsi smo bili v dresih in to je bila majhna prednost nekdanje skupne države. Vsi smo bili blazno športni, na ulici. Zdaj sta dve možnosti: ali so otroci za računalnikom in predebeli ali pa jim starši še otročkom kupijo nogometni dres Messija in jih vozijo na tekme lige prvakov in govorijo, da bodo prihodnji Messi. To po mojem ni dobro.

Več o tem, kaj je Tadeju Golobu za Playboy povedal Aleksander Čeferin o nogometu, Strojanovih, primeru Patria in še veliko več pa si lahko preberete na Playboy.si

Priporočamo