Aleksander Čeferin: "Sem nogometni fanatik"

Aleksander Čeferin: "Sem nogometni fanatik" (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Lady
23. 9. 2016

Zadnje dni je največjo pozornost slovenskih in predvsem tujih medijev požel odvetnik in predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin, ki je bil prejšnji teden izglasovan za predsednika UEFE. Kot vodja ene najvplivnejših športnih organizacij na svetu je postal tudi tarča kritik.

Tako se je v Sloveniji ustvaril nekakšen pol tistih privržencev, ki Aleksandrovo imenovanje na čelo evropskega nogometa štejejo kot zgodovinski športni dosežek, spet drugi pa tovrstne komentarje zavračajo, češ da za Slovenijo ni storil nič tak­šnega, kar bi se lahko kosalo z rezultati svetovnih rekorderjev, ki prihajajo iz vrst slovenskega športa in so za takšne uspehe garali vrsto let. Pogost očitek, ki ga je v zadnjih dneh prejel, je tudi ta, da se z nogometom nikoli ni profesionalno ukvarjal. In kakšen nogometaš je Aleksander?

"Nič posebnega, pa tudi prav dolgo se nisem ukvarjal z njim. To so bili časi v nekdanji Jugoslaviji, ko smo se ravnali po velikih dogodkih. Ko je bilo prvenstvo v košarki, smo vsi na ulici igrali košarko, ko nogomet, nogomet. Še hokej smo tolkli po asfaltu. Najprej sem igral nogomet, potem v slovenski ligi košarko, ves čas me je pa spremljal karate. Ljudje se čudijo, zakaj sem se odločil za to pozicijo, to pa zato, ker ne vedo, da sem nogometni fanatik," je povedal v lanskem intervjuju za revijo Playboy. Nogomet je bil in tudi bo ostal šport številka ena na svetu, predvsem zato, ker se skozi igralce in klube pretakajo megalomanski zneski, posledično pa pri tovrstnih poslih prihaja do umazane igre, v katero so se ujeli tudi nekdanji predsedniki Evropske nogometne zveze.

Aleksander je po razglasitvi in imenovanju v Atenah izrazil svojo zahvalo vsem zbranim, predvsem pa poudaril, da se zaveda odgovornosti svojega položaja in da po karakterju ni takšen 'zabavljač', kot so bili nekateri njegovi predhodniki in letošnji kandidati. Če je s tem želel izpostaviti, da umazanim poslom ne bo podlegel, bo pokazal čas. Kot bo pokazal tudi rezultate, po katerih ga bomo lahko zapisali v zgodovino slovenskega nogometa.

Tekst: A.K.

Priporočamo