Aleksander Legen: Nov razcvet umetnosti

30. 9. 2017 | Vir: Story
Deli
Aleksander Legen: Nov razcvet umetnosti (foto: Osebni arhiv)
Osebni arhiv

Aleksander Legen je diplomirani slikar in oblikovalec, ki svoje večplastno videnje sveta projicira skozi široko umetniško polje in med seboj povezuje različne umetniške zvrsti. Njegova dela temeljijo na številnih konstruiranih študijah, v katere vključuje sporočilni simbolizem.

Pomemben gradnik v njegovem ustvarjanju je svojstven način upodabljanja ter komuniciranja z opazovalci, ki ga poimenuje konceptualni umetniški dogodek.

Story: V Mariboru boste septembra predstavili projekt Krog. Nam zaupate, zakaj ste izbrali Maribor kot lokacijo predstavitve?

29. septembra za obiskovalce pripravljam prav posebno umetniško presenečenje, ki bo vneslo svež veter v moje rojstno mesto. Za Maribor sem se odločil tudi zaradi sodelovanja z Zavodom za kulturo Naključje 7, ki ga vodi Jože Slaček, ki velja za pionirja na področju intermedije in novih medijev v Sloveniji. Zelo pomemben dejavnik pri ustvarjanju konceptualnih umetniških dogodkov so prav prostori, skozi katere oživim svoje umetniške projekte in jih predstavim občinstvu. Vsak projekt je zasnovan in vezan naprej na določen prostor. Ko se projekt ponovi, se ta ponovno prilagodi novemu prostoru. Tako si lahko ljudje ogledajo projekt večkrat in v različnih oblikah. S tem želim ponazoriti konstantne spremembe, ki so temeljni del vsakega živega organizma. Prostor za nov umetniški projekt sem našel v srcu mesta Maribor na Lentu v obnovljeni minoritski cerkvi, ki predstavlja del kompleksa Lutkovnega gledališča Maribor.

Story: Celotno dogajanje oziroma projekt ste torej prostorsko uvrstili v minoritsko cerkev v Mariboru. Zakaj je ta primerna za vaš multimedijski projekt?

Res je. Minoritska cerkev je močen zgodovinski simbol in je kot taka s svojo arhitekturno preobrazbo idealna za uprizoritev prihodnosti, o kateri govori Projekt Krog. Gre za nasprotja, ki se v danem trenutku uravnovesijo in se v njih ustvarijo idealne razmere za nastanek nečesa novega - za kreacijo. Objekt Lutkovnega gledališča Maribor je zame eden od ljubših arhitekturnih biserov, ki je poseben tudi zaradi izjemne vsebine. Zato sem strasten občudovalec njihovega celotnega ekosistema. V Lutkovnem gledališču sem si ogledal tudi predstavo Jerneja Lorencija Meso ali razodetje, ki je name naredila poseben vtis in sem v njej našel besedo in glas izjemnega Nebojše Pop-Tasića, ki je pozneje na mojo veliko hvaležnost skupaj z odlično igralko Mirjano Šajinović posodil glas zgodbi projekta GSM. Tukaj je še mnogo drugih predstav, ki so s svojo izvirnostjo in zrelostjo omrežile mojo pozornost. Tako da če se malo besedno poigram, je zame ta lokacija enako ustvarjena za projekt, kot bo projekt ustvarjen za to lokacijo.

Story: Projekt Krog je konceptualni umetniški dogodek, ki se bo nadaljeval v obliki intermedijske razstave in v katerem bodo opazovalci stopili v interakcijo z umetniškim delom. Zakaj ste se odločili za tak projekt in kaj ta predstavlja?

Svet preplavljajo migracije, ki so zaznamovale naš čas in prostor, zato sem se odločil, da ustvarim nov projekt in z njim predstavim drugačno obliko migracij in migrantov, ki jih vidim kot nujne. Tako bodo obiskovalci dogodka za en večer postali migranti skozi čas, ki skozi tri dimenzije umetniških del pripotujejo do trenutka, ki simbolizira novo obliko kreacije in svetle prihodnosti. Prihodnost se kreira v danem trenutku, zato je izjemnega pomena, kakšne vizije ustvarimo za naprej, saj bomo tem bolj ali manj slepo sledili. Zelo pomemben dejavnik na tej poti pa je tehnologija. Danes se pojavlja čedalje več predsodkov do nove tehnologije in se demonizirajo orodja, ki lahko postanejo pomemben člen pri razvoju človeka iz sodobnega človeka v svobodnega človeka sodobnega časa. Namen projekta je inteligentna integracija tehnologije v umetnost na način, da ta razširi možnosti in pozitivno vpliva na umetnost in opazovalca. Tehnologija je samo orodje in mi smo tisti, ki to tehnologijo uporabimo v svojo korist ali si z njo škodujemo.

Story: Umetnost boste združili z digitalno tehnologijo. Nekako ustvarjate novodobno umetnost. Je prihodnost v digitalni obliki tudi v tem ustvarjanju? In kako ste vi osebno povezani z digitalnim svetom?

Od malih nog sem bil obdan s tehnologijo, ki je name že takrat naredila neobremenjen pečat. Bila je v neposrednem prostoru in meni prepuščena, da jo spoznam na najbolj prvinski in moj način. Brez siljenja in predstavitve. In tako se je zgodila ljubezen. Danes uporabljam tehnologijo v svoj prid in skrbim, da se ne zgodi obratno. Uporabljam jo ob svojem delu kot oblikovalec in sledilec novih tehnologij ter po novem tudi pri umetniškem ustvarjanju. Tehnologija je postala del našega vsakdanjika ter je edina najbolj neposreden dokaz človeškega napredka in stanja, ki bi ga v zdravem okolju že morali živeti. Ta je hkrati velik potencial za razvoj človeka, saj bi lahko ob pravih okoliščinah že prevzela svojo pravo funkcijo in nas razbremenila naših eksistencialnih problemov, kot sta preživetje in boj za blago in surovine. Prepričan sem, da je čas zrel za razvoj novih potreb in usmeritev človeka. Pogosto slišim in berem, da je bilo že vse videno, sam pa sem prepričan, da nismo še videli prav veliko, saj opažam, da se v kreativnem smislu vrtimo v krogu, zato si upam trditi, da čas ustvarjanja novega še pride. Naše ustvarjanje trenutno temelji na posnemanju in predelovanju realnosti, če bomo želeli ustvariti kaj novega, bomo morali izstopiti iz okovov realnosti in vso kreativno voljo ter energijo usmeriti v tisto, kar še ne obstaja. Ustvariti iz trenutka, ki še nastaja, in ne tega, ki je že bil. Projekt Krog je korak v tej smeri, kjer kreativnost in reprodukcijo zamenja kreacija.

Story: Doživljanje vašega projekta bo potekalo skozi tri nivoje. Kaj lahko gledalec pričakuje? Kakšno bo potovanje opazovalca skozi tri sklope projekta: video - človek, AR - človek in VR - človek?

Projekt je razdeljen na tri dimenzije oziroma postavitve, saj je število tri prva zaključena celota, ki ni premica, ampak je lahko v idealnih okoliščinah krog. Tudi edina kreacija, ki si jo lahko predstavljamo danes, se zgodi ob združitvi dveh bioloških entitet in ob tem nastane novo, tretje bitje. Tukaj se skriva dodatna simbolika za projektom. Opazovalec lahko pričakuje stopnjevanje od znanega k manj znanemu. V prvi fazi se sreča z video formatom, ki mu je že znana oblika digitalizacije, nato nadaljuje v svet, kjer se realno in virtualno dopolnjujeta tako, da s pomočjo tehnologije opazovalec vidi več. Tretji nivo pa predstavlja za večino opazovalcev popolnoma novo izkušnjo, kjer se zgodi popolna digitalizacija in se opazovalec znajde v prostoru, kjer so pravila ustvarjena zanj, in ne obratno, kot imamo opravka v naravi.

Story: Naredili ste še korak dlje in vse skupaj postavili v različne dimenzije dojemanja realnosti. Dvodimenzionalno dojemanje in tridimenzionalni prostor, ki bo v obliki krožne postavitve, vse to se združi in aktivirana bo nova, generirana različica realnosti ...

Res je. Že postavitev likovnih del v prostor je umeščena tako, da obiskovalcem omogoča posebno doživetje. Ko se ti približajo slikam, imajo občutek, kakor da vstopajo v sliko. Za dodatno kaprico pa bo poskrbela interakcija slik z njihovimi pametnimi napravami. Moj namen je ljudem približati košček realnosti, ki je prisotna že zdaj, četudi je še ne živijo, a bo ta kmalu postala del njihove resničnosti.

Story: Kaj se zgodi, ko se štiri dimenzije opazovalca in štiri dimenzije tehnologije združijo?

Zgodi se tisto, kar se bo moralo zgoditi, če bomo želeli postati migranti skozi čas in posledično narediti velik evolucijski preskok. Rodi se lahko nova percepcija o tem, kaj je mogoče in kaj lahko posledično postane resničnost.

Story: Stvari je precej težje razložiti, kot bodo pozneje z interakcijo doživeli gledalci. Zagotovo lahko rečeva, da takšnega projekta pri nas še ni bilo. Tudi kar se tiče same izvedbe. Omenila bi, da bo obiskovalec del vaše projekcije gledal tudi skozi posebna virtualna očala. S tem se bo nekako združil z vašim delom na poseben način. Mi zaupate, kaj točno to pomeni?

To lahko z gotovostjo trdiva tudi zato, ker bo v projektu prisotna popolnoma nova tehnologija, ki je še sama v povojih. Kaj to pomeni v okviru Projekta Krog, pa naj za zdaj ostane še skrivnost.

Mihaela M. Kocbek

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord

Nova Story že v prodaji

Story 39/2017

Story 39/2017, od 21. 09. 2017