Aleksander Mežek na odrih že 52 let

Aleksander Mežek na odrih že 52 let (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lady
3. 5. 2018

Kariero Aleksandra Mežka, ki v tem letu praznuje svojo 70-letnico in 52 let ustvarjanja, bi lahko poimenovali zgodba dveh dežel: je zmes slovenskega srca, saj je tu odraščal, in zahodne kultiviranosti – Velike Britanije, kamor ga je že zgodaj odpeljala ljubezen do glasbe.

Prvih sedem let življenja je preživel v Radovljici, nato so se preselili v Moste pri Žirovnici. Doma so želeli, da bi igral violino, a jo je kaj kmalu opustil in si pozneje s svojim lastnim delom v tovarni Elan prislužil denar za nakup prve kitare. Sprva je z njo igral in pel predvsem v družbi prijateljev. Kmalu je, ob gledanju skozi okno svoje sobe, napisal svojo prvo pesem Krila, s katero se je prijavil in nato tudi nastopil v oddaji Pokaži, kaj znaš leta 1965. Ko je zanj slišala angleška ekipa, ki je v takratni Jugoslaviji snemala ljudske pesmi za potrebe arhiva, je z njimi posnel svoje prve zvočne posnetke. Takrat so posneli pesem Krila, Blowin in the wind in Tamburin man Boba Dylana.

Aleksander Mežek: Na odrih že 52 let

Angleže je najbolj navdušilo odkritje, da neki fant v Jugoslaviji prepeva pesmi Boba Dylana, ki je takrat v Ameriki šele prihajal na površje. Ponudili so mu odhod v Anglijo, a jih je moral zaradi še nedokončane srednje šole in neodsluženega vojaškega roka zavrniti. Po uspešno končani srednji šoli in odsluženem vojaškem roku je vnovično povabilo Angležev sprejel. Leta 1972 je tako odpotoval v Anglijo, kjer je med delom v studiu, komponiranjem in pisanjem pesmi za založbo, s katero je sklenil pogodbo, predaval tudi po šolah o razmerah v naši domovini.

Aleksander Mežek: Na odrih že 52 let

Razmere v Jugoslaviji so si takrat v tujini razlagali čisto po svoje. Imeli so nas za popolnoma nerazvite in zaostale. Aleksander jim je poizkušal prikazati položaj, kakršen je dejansko bil, in ne v izkrivljenem podajanju informacij, kakor so jih podajali profesorji ter s tem neupravičeno blatili razmere v takratni Jugoslaviji. Lahko bi rekli, da je bil v tistem obdobju Aleksander promotor Jugoslavije. Ko je 1973 leta prišel Johnny Cash, so potrebovali pevca, ki bi nastopil pred njim. Takrat je to mesto pripadlo Aleksandru Mežku, in ker so vse skupaj snemali, je bila to pozneje njegova prva plošča v Angliji, plošča z Johnnyjem Cashem. Mežkova prva plošča, ki je izšla leta 1974 v Ameriki, ima naslov Days go by. Istega leta je naredil tudi priredbo pesmi Johna Denverja Take me home country road v slovenščini – Siva pot.

Aleksander Mežek: Na odrih že 52 let

Takrat je Olivia Newton John ravno snemala svojo priredbo te pesmi, in ko je Aleksander pesem slišal pri Olivii, pri kateri je bil takrat na obisku, se je odločil, da jo zapoje še on v slovenščini. S pesmijo Siva pot se mu je pozneje, ob prihodu v Slovenijo, odprla glasbena pot tudi na domačih tleh. Vseskozi je ustvarjal v Sloveniji in Angliji. Doma se morda zdi človeku kar malo neupravičeno prezrt. Ne nazadnje je Aleksander Mežek veliko ime. Sodeloval in delal je z zvenečimi imeni, kot so Cliff Richard, Johnny Cash, Olivia Newton John, Dave Cooke, Cindy Kent, spoznal pa pravzaprav skoraj vse od Boba Marleyja do Roda Stewarta ... V Sloveniji ni veliko glasbenikov, ki bi se lahko pohvalili s tako uspešnim delovanjem v tujini in s toliko poznanstvi. Morda je celo edini.

Foto: Goran Antley, osebni arhiv