Aleksandra Ilijevski, Marko Gregorič: Metulji so prileteli

12. 3. 2017 | Vir: Lea
Deli
Aleksandra Ilijevski, Marko Gregorič: Metulji so prileteli

Zasedba Pliš s svojimi člani znova preseneča. Aleksandra Ilijevski je skupaj z Markom Gregoričem, Tomažem Gajštom, Muratom in Rokom Vilčnikom predstavila novo pesem Raj. In kakšen je Plišev raj? To sta nam zaupala Aleksandra in Marko.

Aleksandra, nova pesem je zunaj. Kaj za ustvarjalca pomeni, ko izda novo pesem? V kakšnem pričakovanju je in kaj pričakuje, kako jo bo občinstvo sprejelo?

Aleksandra: Glede na to, da sem se v komad zaljubila že prvič, ko sem ga slišala, je ljubezen ostala močna tudi po 100 predvajanjih, od samega snemanja singla do snemanja videospota. Če pesem toliko 'pretrpi', potem je brez dvoma dobra, 'naša' in so pričakovanja v skladu s tem, v nekem ravnovesju.

Pred petimi leti se je zgodila zgodba Pliša. Marko, kako se spomnite trenutka, ko ste z Rokom Vilčnikom navezali stike z Aleksandro Ilijevski? So takoj preskočile iskrice?

Marko: So, predvsem zaradi njene interpretacije Metuljev. Ko sem tisto slišal, sem vedel, da je to to ...

Kaj ste si mislili o Aleksandri? Ste vedeli, da bo kos novim izzivom?

Marko: Bil sem vesel, da smo našli pevko, ki paše na najine pesmi kot ata na mamo. Potem pa, ko sva začela skupaj delati še 'coverje' in snemati prve videe, sem bil res navdušen.

Aleksandra, kaj pa vi? Kako ste doživeli tisto prvo srečanje v Mariboru?

Aleksandra: Marko je imel ogromno kodrasto grivo in bil je toliko višji od mene, da sem imela že zaradi tega neko strahospoštovanje. Ampak se je hitro izkazalo, da je čisto skuliran tip, ki rad kofetka, sklada lepe melodije in piše hudomušne tekste.

Metulji so leta 2012 naleteli na odličen odziv pri poslušalcih. Kaj menite, je bil to hit, ki je Pliš izstrelil med prepoznavne skupine? Kako ste takrat dojemali to pesem?

Aleksandra: Metulji so bili prva skladba, ki sem jo dobila po e-pošti od Roka Vilčnika, in bila sem res presrečna, da me je 'zvohal' na YouTubu. (smeh)

Marko: Pesem mi je bila všeč že v demo obliki, ko pa je stvar vzel v roke aranžer in producent Sebastijan Duh in spravil pesem v končno obliko, sem bil prepričan, da bo folku všeč.

Pisatelj Rok Vilčnik skrbi, da je vaša glasba ubesedena. Napisal je tudi besedilo za zadnjo pesem Raj. Kaj nam lahko zaupate o pesmi?

Marko: Lahko vam zaupam, da ima pesem iste akorde kot Metulji, kar ni bilo načrtovano, ampak se je zgodilo spontano.

Aleksandra: Pesem govori o tem, kako pomembno je, da čim manj gledamo nazaj, da gremo naprej, da smo v zdaj, ker to je raj!

Opazila sem, da je v vašem novem videu tudi Jure Zrnec. Jurij je bil tudi gost na vašem lanskem valentinovem koncertu v Siti Teatru. Kako vas podpira pri vašem glasbenem delu?

Marko: Jurija vsi poznamo in smo vsi njegovi oboževalci. Bil sem počaščen in vesel, da se nam je pridružil. Jurij vedno doda srčnost in toplino in seveda neprekosljiv humor našim skupnim nastopom.

Pesem Raj je bila izdana ob posebni priložnosti – za valentinovo. Kako to, da ste izbrali ta praznik zaljubljencev?

Aleksandra: Ne spomnim se, kako točno se je to zgodilo, ampak danes lahko rečem, da boljšega datuma ne bi mogli izbrati.

Video za pesem je svojevrsten. Zaupate bralcem, ki ga še niso videli, zakaj naj si ga ogledajo?

Aleksandra: Zato, ker je skrajni čas, da si priznamo, da ima vsak od nas, ne glede na starost, še vedno v sebi tistega otroka, ki čuječe zaznava svet in sanja. Videospot je narejen pretežno iz teh, v vsakdanjem življenju pozabljenih sestavin.

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik