Aleksandra Ilijevski: Z Jurijem ji je 'ful dobro'

15. 12. 2015 | Vir: Nova
Deli

Žametni glas glasbene skupine Pliš, ki je pred kratkim izdala album Plošča za dve osebi, je širši javnosti morda bolje poznan kot boljša polovica Jurija Zrneca. Kakorkoli že, nadvse simpatična pevka je s svojim glasom začarala tudi popoldanski klepet ob kavi.

"Pliš bo imel v četrtek na ljubljanskih Žalah koncert za mrtve. Živim vstop prepovedan," se glasi obvestilo na Facebook omrežju. Od kod vam vse te humorne ideje?

To je Markova (op. Gregoričeva) kuhinja. Zadnjič je napisal, da na določen datum ne bomo igrali in da so vsi lepo vabljeni. To je doseglo veliko odobravanja med ljubitelji naše glasbe.

V čem se vaša glasba razlikuje od popularne glasbe?

Smo povsem spontani! Vsi posnetki so najprej nastali za zabavo, po pozitivnih odzivih poslušalcev sva temu začela posvečati več pozornosti. S svojo glasbo zajamemo širši spekter ljudi, navdih pa črpamo iz sebe. Nastope združujemo z Muratom na beatboxu in Jurijevimi (op. Zrnec) humornimi vložki, ki zabavajo tiste, ki bi morda v nasprot­nem primeru zehali. Jurij se je preprosto zgodil in tega nisva mogla predvideti. Je človek mnogo potencialov, zato je bilo že samo sodelovanje z njim čisto noro.

Prav tako pa so si različni tudi kraji, kjer nastopate. Iz dnevne sobe v ljubljansko Dramo, SiTi teater in mariborski LUFT.

Najrajši nastopamo na manjših odrih, tako da se nas sliši tudi brez mikrofona. Marko predvsem uživa v pogovorih z občinstvom, jaz sem nekoliko zadržana. Ne predstavljam si nas v ljubljanskih Stožicah, saj se z veliko površino izgubi pristen stik z občinstvom. Bližje so nam klubski nastopi, smo pa seveda prilagodljivi.

Od kod vam veselje do petja?

Uh, to je pa povsem klišejska zgodba. Dve leti in pol sem obiskovala učne ure igranja klasične kitare v glasbeni šoli. Drugače pa sem že od malih nog zelo rada pela, pozneje sem zato obiskovala tudi nekatere pevske zbore. Ker me veseli tudi novinarstvo, sem vpisala študij na FDV in nato na FAM, vendar sem se odločila, da se bom raje preizkusila v glasbenih vodah. Morda se sliši naivno, vendar se v glasbi resnično najdem in lahko komuniciram.

Kaj vas poleg petja v življen­ju še veseli?

Ogromno stvari, poleg videoprodukcije in medijev se udejstvujem tudi kot prostovoljka. Fino je pomagati ljudem in ne pričakovati ničesar v zameno. Sem pa tudi velika ljubiteljica živali, sama na žalost nimam časa, zato sem svojo hrtico predala v oskrbo moji mami. Dokler ne bom imela dovolj časa, nočem imeti živali.

Vas moti medijska izpostav­ljenost vaše zveze z Jurijem Zrnecem?

Niti ne. Ugotovila sem, da če se ne odzivaš, niti nisi opazen. Moram potrkati, da za zdaj ni nobenih posebnih invazij. Pričakovala sem, da bo veliko huje, vendar moram priznati, da je ful dobro.

Kako pa je delati s partnerjem?

Dostikrat nastopamo samostojno, vendar se nam tudi Jurij velikokrat pridruži. Veliko mi pomeni, da imam svojega človeka tam, čeprav so vsi člani na neki način moji. Res se imamo super, vlada krasna pozitivna energija, pa ne samo zaradi Jurija.

Kakšni so vaši načrti za praznike?

V decembru imamo že planiranih nekaj koncertov, vendar bom praz­nične dni vseeno preživela v krogu družine. Zelo rada potujem, vendar ko se umirim, šele vidim, koliko mi pomenijo dom in ljudje okrog mene. Tudi sama bi nekoč rada imela otroke, vendar priznam, da mi včasih postane kar slabo zaradi trenutnega stanja v svetu. Po drugi strani bi pa prav zaradi tega rada vzgojila osebo, ki bi spremenila svet okrog sebe v pozitivnem smislu. Vendar kot pravim, nisem še tam!

Prazniki pa prinesejo tudi novoletne zaobljube ...

Ja, obljubila sem si, da bom prenehala kaditi, več hoditi v naravo, se gibati, kot si obljubim vsako leto. Poleg tega bomo s Plišem morali najti nov prostor za vaje, saj je stanovanje, v katerem trenutno živim, premajhno. Dolgoročno načrtovanje mi je sicer hecno, saj nikoli ne veš, kaj se ti bo jutri zgodilo. Življenje je pač nepredvidljivo!

■ Nika Arsovski
Foto: Primož Predalič, Sašo Radej, Jana Šnuderl

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec