Aleksandra Tisa Jelinčič: "Oči me ni prisilil"

Aleksandra Tisa je med umetniki poimenovana kot čudežni otrok. (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Lea
1. 1. 2013

Starejša hčerka Zmaga Jelinčiča Plemenitega bo januarja stara šele devet let, pa se lahko pohvali že s tremi razstavami – dvema mednarodnima in eno slovensko.

Aleksandra Tisa je razstavljala že v Zagrebu in Beogradu, nazadnje pa v Mariboru, in ob tej priložnosti ji je pismo napisal celo novoizvoljeni predsednik Slovenije Borut Pahor.

V pismu ni skrival navdušenja nad četrtošolko, ki se je je prijel vzdevek Čudežni otrok, nad njenim izjemnim talentom pa so fascinirani vsi, ki so si ogledali razstavo.

Aleksandra Tisa nam je zaupala: "Oči me ni prisilil v to. Med risanjem se počutim svobodno. Mami je najprej želela, da treniram balet, a me je tista učiteljica neprestano opozarjala, kako delam, naj pazim na držo, da moram dvigovati noge, ne pa hoditi po prstih ... Ker jaz sem stala na prstih kot prave balerine. Potem sem se izpisala in začela hoditi k slikarju Petru Cjuhi, zdaj pa hodim k Zmagu Modicu. On me je sicer najprej zavrnil, ker naj bi bila premlada, saj so drugi v skupini starejši od mene najmanj deset let, a ko sem vzela v roke list papirja, oglje in začela risati, je padel dol. (smeh) Zdaj že dve leti hodim k njemu."

Očitno je bila odločitev za risanje pravilna, saj 'padejo dol' tudi marsikateri poznavalci umetnosti, ko vidijo slike Aleksandre Tise. In kako sta do njenih slik kritična oči in mami?

Aleksandra Tisa je še razkrila: "Oba me velikokrat pohvalita, oči pa me neprestano sprašuje o slikah. Drugače pa sem mamici narisala sliko za rojstni dan in je trenutno na razstavi v Mariboru. Narisala sem tudi očija, ampak nisem preveč zadovoljna z brado in očali."