Alen Kobilica: Prve ne pozabiš nikoli

Alen Kobilica: Prve ne pozabiš nikoli (foto: Goran Antley) Goran Antley
9. 7. 2016

Vrhunski paratriatlonec Alen Kobilica je pravzaprav povsod. Na športnih dogodkih, dobrodelnih prireditvah, na televiziji, v revijah ...
Tokrat smo ga na uredništvu ujeli pri projektu centra Vidim cilj, v okviru katerega so telesno oviranim posameznikom zagotovili tekmovalna tandemska kolesa in jim s tem predstavili novo obliko aktivnosti znotraj centra.

Center Vidim cilj spodbuja slepe k telesni aktivnosti in nič drugače ni bilo niti pretekli četrtek.

"S pomočjo podjetja Just, ki vsako leto podeli donacijo enemu centru ali društvu, smo se odločili, da donacijo namenimo za nakup šestih tekmovalnih tandem koles. V resnici pa ta kolesa niso namenjena samo slepim in slabovidnim, temveč vsem, ki so tako ali drugače telesno ovirani. Tokrat smo torej nekako podelili novo motorično informacijo, ki je pred tem slabovidna in slepa mladina ni mogla dobiti," nam je pojasnil Alen in dodal, da gre za veliko več kot le vožnjo s kolesom.

"Gre za zaupanje samemu sebi in zaupanje vodniku. Gre za občutek svobode, ki ga dobi vsak, ko začne kolesariti. Ko začneš hoditi, doživiš tisti prvi občutek svobode, ko pa začneš kolesariti, doživiš tisto pravo," nam je pojasnil Alen, ki je na dogodku obiskovalcem prav tako postregel s svojim eko sladoledom Indy & Pippa, izkupiček od nakupa pa so namenili centru Vidim cilj.

Da še kako drži rek, da prve vožnje s kolesom ne pozabiš nikoli, nam je potrdil tudi Alen.

"To so stvari, ki jih ne pozabiš nikoli. Ko greš z dveh koleščkov, ki jih imaš ob strani, ko te oči spusti in veš, da kar naenkrat kolesariš ... to je fantastično. Ko ne veš, ali te je strah ali ne, ko si poln adrenalina ... In podobno je tudi tu, ampak na drugačen način, ker si v tandemu popolnoma prepuščen. Si v rokah nekoga drugega in dejansko moraš slediti vodniku, njegovim nagibom, informacijam. Gre za usklajenost," nam je pojasnil Alen, ki smo ga ujeli na tridnevnih pripravah na svetovno prvenstvo v paratriatlonu, ki bo 24. julija v Rotterdamu.

"Ko se svetovno prvenstvo zaključi, mi bo brez dvoma padla velika teža z ramen. Zdaj vidim, da včasih tudi malce pretiravam, da se ukvarjam s preveč stvarmi. Da moja glava v resnici dela neprestano, ampak da se tega ne zavedam, in to se je pokazalo na zadnjih tekmah. Nekaj stvari si moram dati na stran in poskrbeti tudi zase," nam je še povedal Alen, ki poletnih počitnic sicer še ne načrtuje.

Napisala: Kaja Milanič
Fotografije: Goran Antley

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri