Alen Vogrinec Vesel: Velikokrat nam je težko

28. 3. 2010 | Vir: Story
Deli

Alen Vogrinec Vesel ni običajen 22-letnik. Medtem ko se večini njegovih vrstnikov po glavi še vedno podijo neumnosti, si sam tega ne more privoščiti, saj je mladi pevski up iz Kočevske Reke oče kar sedmih otrok.

Spoznali smo ga kot tekmovalca šova Slovenija ima talent, njegova življenjska zgodba pa je orosila oko marsikaterega gledalca in tudi žirije. Družina Vogrinec Vesel je v domačem kraju zelo poznana, ne samo po tem, da je Alen nastopil na televiziji, temveč tudi po številu družinskih članov, in sicer če ne štejemo dveh psičkov in papagaja, jih je vse skupaj devet.

Obiskali smo jih v njihovem majhnem domu blizu hrvaške meje, kjer nas je pred hišo pričakala 12-letna Saša, najstarejša Natašina hčerka, ki nas je predstavila celotni družini. Najmlajša Nikita šteje šele dobro leto dni, poleg nje pa za živahno vzdušje v stanovanju skrbijo še dveletna Naja, triletna Kimi, sedemletni Nejc in leto dni starejši Luka ter Tea, ki ima 10 let.

Mladi Alen tako pri 'rosnih' 22 letih prevzema veliko odgovornost, čeprav svojih otrok - Nataša ima iz prejšnjega zakona tri, eno deklico sta vzela v rejništvo, skupaj pa imata še tri malčke - ne jemlje kot odgovornost, saj na vse gleda kot na svoje, vse ima enako rad in za vse si želi lepšega življenja. Čeprav sam ni bil rejenček, ampak je živel pri starih starših, pravi, da se je kot oseba izoblikoval šele po poroki, življenjske okoliščine pa so ga naučile skromnosti, torej da so v življenju pomembne majhne stvari, saj malenkosti po njegovem mnenju delajo naš svet lepši.

Z ženo Natašo, ki je od njega starejša 11 let, sta se spoznala na rojstnodnevni zabavi, kjer je s svojim petjem poskrbel za glasbeno vzdušje. Pravi, da je bila z njegove strani to ljubezen na prvi pogled in tudi sicer njegova prva ljubezen, zato se še danes živo spominja dneva izpred petih let, ko jo je zasnubil. Takrat je bil star le 17 let in dva tedna, preden je postal polnoleten, ga je takrat še njegovo dekle vprašalo, kaj si želi za rojstni dan, pa ji je odvrnil, da si želi le to, da bi se z njim poročila.

“Tako je takrat sama uredila vse dokumente in vabila, 22. decembra pa sem izvedel, da se bova poročila čez dva dni.” Za tako mladega fanta sta že poroka in zakon ogromen korak, naenkrat pa je postal tudi oče trem otrokom iz Natašine prejšnje zveze, a se izziva ni ustrašil. Z otroki je takoj navezal stik in kmalu so postali nerazdružljivi. Prizna, da jim je velikokrat težko, vendar jim je pred časom na pomoč priskočila Zveza prijateljev mladine Slovenije, predvsem gospa Anita Ogulin, za katero pravi, da ji ni para. “Smo skromni, oba s soprogo se trudiva dobiti službo in občinsko stanovanje, da bi bili stroški nižji, skratka - čarava.” (smeh)

Čeprav bi svojim otrokom rad omogočil boljše življenje, nikoli ni imel slabe vesti, da jim česa ne bi mogel dati, saj po njegovem mnenju otroku le škoduješ, če mu daješ prav vse, kar si zaželi. Tako sta v svoj topel dom sprejela tudi deklico, ki sta jo vzela za svojo, saj sta prepričana, da ji lahko ponudita ljubezen, ki jo potrebuje. Proste trenutke, kadar otroci niso v vrtcu ali šoli, najraje preživijo skupaj, tako se ob večerih radi zberejo v dnevni sobi, posedejo v krog in zapojejo, včasih si izmislijo tudi kakšno svoj skladbo.

Glasbeno pa ni nadarjen le očka Alen, temveč tudi sinova, ki igrata na kitaro in bobne. Ker so vsi precej sladkosnedi, se v kuhinji največkrat skuha oziroma speče kaj sladkega, otroci pa svojima staršema zelo radi tudi kaj narišejo. Ko se skupaj odpravijo na morje - lahko si predstavljamo, koliko organizacije in predpriprav je potrebnih, da se lahko z avtom odpravijo od doma - pa največ časa preživijo na plaži, kjer nabirajo kamenčke in školjke.

Sam družine ne bi zamenjal za nič na svetu in tako tudi vsem mladim parom, ki razmišljajo o naraščaju, svetuje, naj jih vodi srce. “Otroček res potrebuje veliko in veliko stane, a najbolj potrebuje vašo ljubezen, ki se je ne da kupiti.” Čeprav o zmagi na šovu Slovenija ima talent še ne upa preveč razmišljati, je že prepričan, kam bi namenil denar, ki bi ga osvojil kot zmagovalec. Pove, da bi najprej organiziral dobrodelni koncert za otroke, ki živijo v težkih razmerah, zase in za svojo družino pa bi kupil parcelo, na kateri bi nekoč stala njihova hišica, po njegovih besedah majhna, a polna ljubezni.

Ob tem pa poudari, da ga slava in denar kot človeka ne bi spremenila. Čeprav ga glasba spremlja že od malih nog in je postala njegova največja ljubezen, takoj za ženo in otroki, se je na oddajo prijavil tudi zato, da bi se predstavil javnosti in ob morebitnem uspehu začel lažje preživljati svojo družino. Ker je velik oboževalec makedonskega pevca Tošeta Proeskega, je na prvi avdiciji zapel njegovo balado z naslovom Moja, s katero je navdušil vse. Pravi, da je bil Toše legenda, ki jo je težko opisati. V prometni nesreči je umrl le mesec dni pred rojstvom njegove hčerke, tragedija pa ga je takrat presunila tako kot vse njegove oboževalce.

“Tako sem svoji novorojenki dal ime Naja - Toše. Ko sem jo v porodnišnici prvič prijel v roke, sem si po tiho zaželel, da bi se temu človeku poklonil, če bi kdaj imel to možnost, in pred publiko zapel njemu v spomin.” Ta možnost se mu je tokrat ponudila in vedel je, da jo mora izkoristiti. Ker mu pevsko najbolj ustreza hrvaški melos, smo ga povprašali, kaj lahko od njega pričakujemo v prihodnosti, vendar nam ni želel še ničesar izdati, saj želi ohraniti presenečenje.

Marsikateremu gledalcu se je poleg njegovega petja v spomin vtisnila tudi njihova družinska življenjska zgodba, za katero pa ne želi, da bi vplivala na odločitev o nadaljnji uvrstitvi. “Želim si, da bi mi uspelo kot Alenu, torej kot nekomu, ki zna peti, in ne kot nekomu, ki ima sedem otrok in se komaj preživlja.”

700 evrov samo za najemnino

“V rokah držim račun za najemnino v kurilni sezoni, že samo za to je 700 evrov. Potem je treba še napolniti ameriški hladilnik, stroški so za šolo, obleke … Ampak nekako se nam uspe prebiti čez mesec s pomočjo otroških doklad in socialne pomoči. Veliko pa pomaga tudi očka Alen, ki je imel že pred udeležbo na šovu Slovenija ima talent nastope na rojstnih dnevih, porokah, žurkah ...

S tem denarjem preživimo,” nam zaupa žena Nataša, ki je po poklicu gostinka, vendar trenutno brez službe. “Težko bi našla gostinsko službo, kjer bi delala samo dopoldne, za solidno plačo bi službo tudi sprejela. Trenutno sem se odločila, da se bom posvetila otrokom, da naredijo šolo, da ne popustijo, in to se zares obrestuje. Zelo so pridni in uspešni v šoli, najstarejša hčerka Saša tudi upa, da bo Zoisova štipendistka.”

V Kočevski Reki so živeli mirno življenje vse do prejšnje nedelje, šov pa jim je vse obrnil na glavo. Ne samo očka, tudi otroci so postali zvezde. “Otroci so prišli veseli iz šole in vzklikali, da je oči legenda. Prinesli so šope papirčkov za njegove avtograme. Včeraj smo imeli v hiši polno novinarjev, tudi za danes so se napovedali. Smo kar utrujeni.” Na malo manj kot 70 kvadratih metrov stanovanja je premalo prostora, da bi lahko živeli udobno. Otroci imajo dve sobi, kjer ima vsak svojo posteljo, starša spita v dnevni sobi.

“Če si samo predstavljate, kako je, ko otroci pridejo domov, koliko čevljev je to kar naenkrat na kupu. Živimo urejeno življenje, želiva pa si pisalno mizo za vsakega otroka posebej in majhno kuhinjo, a z veliko jedilnico. Tja bi postavila veliko mizo, da bi se lahko vsi lepo usedli in da bi lahko videla vse svoje otroke na kupu.” Tudi na morje grejo vsi skupaj, lani so bili na Krku, kam bodo šli letos, še ne vejo, trenutno se vse vrti okoli šova.

“Alen ima več talentov, eden izmed teh je petje in s prijavo na šov je želel, da ga ljudje spoznajo. Včeraj sva se smejala, v šali sem mu rekla, da bi morali njega zapreti - tako, kot je on spravil Slovenijo v jok, je ni noben politik v času recesije,” zaključi s humorjem.

Napisala Anja Kontrec
Fotografije Primož Predalič in arhiv Pop tv

Novo na Metroplay: "Brez trdega dela in discipline ni vrhunskih rezultatov!" | Janja Garnbret