Alenka Arko: Groženj na srečo ni veliko

“O težavah, pravicah in drugih stvareh, povezanih z otroki, se poroča v zadnjih letih zelo veliko, javnost se zaveda težav, se odziva, gotovo bomo tudi v prihodnje pozorni na takšne zgodbe.” (foto: Mankica Kranjec) Mankica Kranjec
Vir: Story
18. 9. 2015

Nova sezona oddaje Preverjeno je zakorakala v 15. leto z voditeljico Alenko Arko. Žalostne in pretresljive zgodbe že vrsto let opozarjajo, da so potrebne spremembe! V določenih pogledih spremembe na bolje. Alenka nam je zaupala, kaj doživlja in kako se jo dotaknejo tudi tiste, najbolj žalostne zgodbe.

Story: Alenka, vrsto let vas že spremljamo na malih zaslonih. Kako to, da se še niste naveličali svojega dela?

Res je, oddaja teče že 15. leto in to je, če parafraziram eno izmed najbolj duhovitih hollywoodskih igralk, za katedralo malo, za oddajo pa že kar nekaj.

Story: Avgusta ste začeli 15. sezono oddaje Preverjeno. S svojimi raziskovalnimi novinarji boste ponovno iskali sveže zgodbe. Če se vrneva v pretekle sezone, katere oddaje (oz. zgodbe) so se vas še posebej dotaknile?

Mislim, da smo doslej naredili več kot 2.600 zgodb, zato je gotovo zelo težko izločiti samo nekatere, so bolj zgodbe, ki so mi ostale v spominu, ker smo z njimi odpirali nekaj novega, posegali na področja, ki jih drugi še niso opazili, pa so bila vseeno izjemno pomembna in sem nanje posebej ponosna. Če pa bi želela govoriti o stvareh, ki so se me dotaknile tudi emocionalno, bi bolj izbrala posamezne prizore, ki jih nosim s seboj leta, ali pa morda kakšne telefonske pogovore in pisma, ki so prišli kot pretresljiv odziv na temo, ki smo jo obdelali v oddaji.

Story: Pri težkih zgodbah je verjetno težko ohraniti distanco. Kako vam uspeva, da si določenih stvari ne jemljete preveč k srcu?

Pa saj si jih ženem k srcu. To pa ni nekaj, kar bi preveč razglašal ali razpravljal o tem na glas. To so stvari, s katerimi potem opraviš intimno, jih shraniš in procesiraš. Če ti to nekako uspe, ni nič slabega, če se te stvari dotaknejo.

Story: Do danes ste posneli že več kot 2.600 zgodb. Katere zgodbe so bile letos še posebej na udaru in kakšne zgodbe lahko pričakujemo v prihodnje?

Za našo oddajo je značilno, da je izbor zgodb zelo eklektičen. Posegamo na vsa področja. Tako bo tudi v prihodnje. Upam, da tako vsaj včasih tudi presenetimo gledalce.

Story: Preverjeno je najbolj gledana tedenska informativna oddaja v Sloveniji. Ste zaradi tega pri ustvarjanju še pod večjimi pritiski?

Seveda je pritisk. Še zlasti zato, ker to pač velja za vsa področja. Ni tako zelo težko splezati na vrh. Veliko, veliko težje se je na vrhu obdržati, in to ves čas.

Story: Ena od vaših prvih zgodb v novi sezoni je bila o beguncih, družinah z majhnimi otroki. Kako se vas takšne zgodbe (ki so v povezavi z otroki) dotaknejo?

Zgodbe, povezane z otroki, so že tako ali tako zelo občutljivo področje. Javnost zelo natančno spremlja, kako jih obdelujemo. Merila za televizijo v teh primerih so še precej strožja kot za tiskane medije. Mi si tudi zelo prizadevamo, da se jih držimo. Sicer pa je tako. O težavah, pravicah in drugih stvareh, povezanih z otroki, se poroča v zadnjih letih zelo veliko, javnost se zaveda težav, se odziva, gotovo bomo tudi v prihodnje pozorni na takšne zgodbe. Področje, ki pa mene osebno zadeva in zelo zanima, so tudi pravice živali. Mislim, da moramo tukaj mediji narediti še veliko.

Story: Vam uspeva z zgodbami zagnati kolesje, da se kaj spremeni?

Seveda, tudi to se zgodi, kar pogosto, in to nas seveda zelo veseli.

Story: Poročate tudi o delikatnih temah, ki včasih pripeljejo tudi do kakšnih groženj. Kako se s tem spopadate?

Groženj na srečo ni veliko, res je, da sem se odločila, da raznih forumov ne bom prebirala, prav osebnih groženj pa je bilo v teh letih le nekaj, in takrat se pač odzoveš tako, da obvestiš pravno službo in policijo, če je treba.

Story: Glede na to, da so počitnice za nami, kako ste si vi oddahnili in kako si po napornem delovniku vzamete čas zase?

Letošnje poletje je bilo, ker pač obožujem vročino, zame res pravo. Bila sem v Grčiji, ki jo imam zelo rada, in na majhnem hrvaškem otoku, kamor grem skoraj vsako leto. Sicer pa mi oddih pomeni predvsem to, da dneva nimam strukturiranega, da mi ni treba hiteti sem in tja. Vedno grem torej na morje, hribov res ne maram preveč ... Razen, ko grem smučat, ampak to je še daleč.

Napisala MIMA
Fotografije Mankica Kranjec

Značke: Alenka Arko
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story37/2015

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 37/2015

Story 37/2015, od 10. 09. 2015