Alenka Arko: Po Islandiji še na Hrvaško

Alenka Arko: Po Islandiji še  na Hrvaško (foto: arhiv revije Story) arhiv revije Story
30. 6. 2016

Rdečelaska je brez dvoma eden od prepoznavnejših televizijskih obrazov. Kljub resni drži, ki jo že vrsto let spremljamo v oddaji Preverjeno, je Alenka Arko v resnici izredno topla ženska, ki se, ko tema nanese na njej ljuba opravila, z veseljem prepusti toku pogovora, ki smo ga tokrat obarvali v znamenju poletja in njemu pripadajočega kupčka knjižnih uspešnic.

Alenka namreč ni le posredovalka informacij v oddaji Preverjeno, temveč tudi strastna knjižna navdušenka, ki se, tako kot večina žensk, poleti še s posebnim veseljem prepusti domišljijskemu svetu literature ...

Pretekli teden smo namreč v pozdrav pomahali že 15. sezoni uspešne oddaje Preverjeno in s tem Alenko pravzaprav pospremili v vzdušje poletnega počitnikovanja.

"Sicer se Preverjeno ne poslavlja povsem. Poleti bomo namreč, tako kot vsako leto, na sporedu lahko gledali ponovitve nekaterih zanimivih in še vedno aktualnih prispevkov. Seveda pa je nekoliko lažje, ko ni rednih oddaj," nam je povedala in dodala, da je ena izmed tistih, ki radi skrbno načrtujejo preživljanje prihajajočih tednov.

"Rada načrtujem, zato imam tudi za poletje že rezervirano potovanje," nam je namreč priznala in dodala, da se bo v poletnih mesecih najprej odpravila na potovanje po Islandiji, temu pa bo sledil še nekajdnevni oddih na hrvaški obali. "Tradicionalno poleti sicer hodim v Grčijo, ko vsako leto obiščem drug otok. Letos se bo to izjemoma spremenilo, bom pa kljub temu obiskala majhen hrvaški otok Unije, ki ga tudi sicer obiščem," nam je povedala Alenka, ki si, čeprav v prebiranju knjižnih del uživa vse leto, v poletnih mesecih za to sproščujoče početje vzame še kakšno uro več.

"Morda je branja v poletnih mesecih res nekoliko več, rada pa izbiram med žanrsko zelo različnimi knjigami," pove Alenka, ki jo je sicer očarala tudi mladinska knjižna uspešnica Harry Potter. "Prebrala sem vse pa tudi filme sem pogledala - s hčerko, ko je odraščala. V resnici se mi zdi, da gre za izjemno literaturo, v svojem žanru, seveda, in da bi za bralno kulturo celotnih generacij morda veliko naredili, če bi jo vključili v šolske načrte. Izjemno se mi namreč zdi, da zna nekdo ustvariti zelo natančno izdelan, sicer povsem nov in izmišljen, pa hkrati tako realen svet z domišljenimi karakterji in s pozitivnim končnim sporočilom," pojasnjuje 56-letnica, ki je tudi svoja otroška leta rada preživljala v družbi knjižnih junakov. "Od nekdaj resnično veliko berem. Kot otrok sem namreč imela zelo rada Elo Peroci in njen Moj dežnik je lahko balon ter seveda izjemno Piko Nogavičko, ki, zanimivo, moji hčerki sploh ni bila všeč. Pa Medvedka Puja in avtorje, ki so zdaj nekoliko pozabljeni, kot sta Jules Verne in seveda Karl May. Avtorjev, ki mi kaj pomenijo in ki so mi všeč, je res veliko, omenila pa bi Karla Haška. Pa ne samo Švejka, ki sem ga prebrala neštetokrat, ampak tudi druge njegove knjige, ki so zanimive in predvsem zabavne. V resnici imam najraje literaturo, ki ima v sebi vsaj malce humorja," nam je še povedala Alenka, ki že vrsto let razmišlja o tem, da bi svoje izkušnje tako iz oddaje kot tudi življenja strnila v knjigi. "O tem razmišljam že vseskozi, vendar bo verjetno pri tem tudi ostalo," je še dodala.

Napisala: Kaja Milanič
Fotografije: Mankica Kranjec, osebni arhiv, POP TV