Alenka Bratušek: Med tednom družino »servisira« tašča

Alenka Bratušek: Med tednom družino »servisira« tašča (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Jana
21. 4. 2017

Mama, političarka, prva ženska na čelu slovenske vlade, odločna in brezkompromisna oseba, se s petimi besedami opiše Alenka Bratušek.

Bliža se poletje. Dopustujete na Hrvaškem, glede na spremljanje in komentiranje vaše zunanje podobe, vas kaj skrbi, da bi vas fotografirali pomanjkljivo oblečeno?

Skrivam se ne, si pa mislim, da bi tudi tisti, ki to delajo, lahko malo spoštovali zasebnost.

Ali se radi zabavate?

Iskreno povem, da na odprtem »žuru« že nekaj časa nisem bila. Pa tudi prej nisem pogosto zahajala na zabave odprtega tipa. Morda so kriva leta, v zaprtih družbah pa prav uživam. Nekega razvrata ne živim.

Kateri so trije največji problemi, s katerimi se bomo v prihodnjih desetih letih soočili Slovenci?

Mladi in njihova prihodnost v Sloveniji in staranje naše družbe. Demografska slika je zelo slaba in nobene projekcije ne kažejo, da bi šlo na bolje. Tretja stvar oziroma izziv, pa je povezan z Evropo. Velik izziv je pred nami in to je, da ohranimo mir v Evropi in svetu. Evropska unija, povezana in močna, je edina, ki to lahko zagotovi.

Česa ste se v otroštvu najbolj bali?

Pravzaprav nekih strahov nisem imela. Po pripovedovanju pa vem, da me je bilo, ko sem bila še zelo majhna, strah sove, ki je v filmu Kekec grdo skovikala.

Ali lahko naštejete tri osebne predmete, ki so vam najbolj pri srcu?

Težko bi izbrala samo tri, saj imam več stvari, ki mi veliko pomenijo. Od nakita, ki mi ga je podaril mož ob rojstvu otrok, do slike, ki visi na steni in me spominja na lepe trenutke. Tudi kakšni čevlji bi se našli, od katerih bi se težko poslovila.

Kolikokrat na teden doma skuhate kosilo?

Zelo rada kuham, vendar imamo vsi člani družine med tednom urnike zelo neusklajene, zato nas med tednom s hrano »servisira« tašča, za kar smo ji zelo hvaležni. Vikendi pa so obvezno rezervirani za naša skupna kosila in takrat z veseljem stopim za štedilnik.

Če bi dobili priložnost, komu bi za dober namen podarili 100 tisoč evrov?

Sama že vrsto let sodelujem v projektu Botrstvo z mesečno donacijo in verjetno bi se odločila kar za njih – Zveza prijateljev mladine.

Kdo je v življenju na vas naredil največji vtis in zakaj?

To sta moja dva otroka, s svojo pravo držo in potjo, ki si jo v življenju izbirata, dva, ki vsak dan znova name naredita izjemen vtis. Ko vidiš, da sta tvoja otroka odrasla v dve odgovorni osebi, ki vesta, kaj je prav, veš, da ti je v življenju uspelo največje poslanstvo. In na to sem neskončno ponosna.

Besedilo: Gordana Stojiljković // Fotografije: osebni Arhiv

Priporočamo