Alenka Brezovšek (Big Brother): Pomaga zavrženim živalim

27. 5. 2016 | Vir: Lea
Deli

Alenka Brezovšek, ki smo jo lahko spremljali v oddaji Big Brother, bi si z zmago v šovu kupila kmetijo. Želja se ji žal tako hitro še ne bo izpolnila, kljub temu pa je ne bo opustila.

A lenka obožuje živali, kar je tudi javno priznala, in z zmago v šovu bi si kupila kar kmetijo.

"Živali mi veliko pomenijo, saj sem v njihovi družbi lahko resnično to, kar sem. Brez kakršnekoli maske ali pretvarjanja, brez besed. Živali ne poznajo sprenevedanja, laži. Imajo lepo energijo. Meni osebno pa pomenijo tudi sprostitev od napornega vsakdanjika," doda. Doma ima tako nekaj muc, ki jim je dala streho nad glavo.

"Vse muce so najdenke. Tigrasto muco Zužemberg sem našla na nekem seniku po tem, ko je njeno mamico povozil avto, in jo vzgojila ob dudi, saj je bila premajhna, da bi sama jedla. S tem sem imela že nekaj izkušenj, saj sva z mamo tako vzgojili kar pet muc, ki jih je njihova mama mačka zavrgla, ko so bile stare dva dni. Ponoči sva jih hranili na vsaki dve uri. Bilo je naporno, a so vse preživele in smo jih nato uspešno oddali. Črno-belo muco Čikito smo našli po tem, ko jo je napadel pes. Pri tem je izgubila rep in bali smo se, da ne bo preživela. Danes je stara že 14 let." Na seznamu rešenih muck pa je tudi Chilly.

"Staršem sem hvaležna, da so mi privzgojili ljubezen do živali. Kadarkoli smo našli kakšno ranjeno ali zavrženo žival, smo jo oskrbeli in oddali. V preteklosti sem imela tudi kuščarja puščavskega skinka, ki ga zaradi neprivlačnega videza nihče ni želel imeti. Pri meni je živel kar 11 let."

Zavržene in zanemarjene

Seveda se tudi Alenka zavzema za to, da bi bili ljudje čim bolj ozaveščeni o posledicah, zaradi katerih trpijo zanemarjene in zavržene živali.

"Živali in majhni otroci so bitja, sposobna brezpogojne ljubezni. To ve vsak, ki je imel kdaj psa. Samo pogledaš v njegove oči in veš. Takšne ljubezni ti verjetno ne bo dal nihče drug. Sama sprehajam sosedove pse, saj zanje nimam prostora. Če pa bi imela kmetijo, bi se to spremenilo. Prizadenejo me zgodbe o zavrženih in mučenih živalih. To je naravnost grozno in neodgovorno. Če si omisliš žival, je treba vedeti, da je to zaveza za več kot deset let, in ne zgolj za eno poletje. Našega mucka Vinija smo našli v hmelju po tistem, ko ga je odvrgla zelo lepo oblečena ženska z dragim avtomobilom. To je sramotno, neodgovorno in nedopustno. In za takšne lastnike kot tudi tiste, ki svoje živali mučijo, bi uvedla mnogo strožje kazni. Nekateri z živaljo ravnajo kot s predmetom, kar kaže na zelo nizko raven zavedanja takega človeka."

Pereča tema so pasje borbe, ki so bile precej odmevne tudi v medijih. "Pri teh temah se mi nekako zdi, da ne najdemo prave rešitve. Pasje borbe, kakršnekoli tekme, bikoborbe, petelinji boji ... se mi zdijo nedopustni, nesprejemljivi. Vse to bi bilo treba prepovedati in uvesti strožjo zakonodajo. Premakne pa se kljub vsemu popolnoma nič."

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec