Alenka (Gostilna) otrokom predstavila močnik

13. 12. 2015

Alenka, 44-letnica iz Brezovice, je hišo tekmovalcev Gostilna išče šefa zapustila že pred dobrim mesecem dni. Nas je očarala s svojo voljo do oblikovanja boljše, predvsem pa bolj zdrave družbe.

Alenka, ki že vrsto let dela v šolski kuhinji, je namreč v šolskem jedilniku začela uvajati spremembe, ki pa so jih otroci, v nasprotju s številnimi drugimi, dobro sprejeli. Kot pravi, ji je delo v kuhinji pisano na kožo, prav zaradi tega poleg v šolski kuhinji dela tudi v restavraciji, ob koncih tedna pa pripravlja cateringe, pri katerih ji pomagata mož in mlajši sin.

"Kuhinja v šoli je monotona toliko, kot si jo sam narediš. Meni delo v šoli ni monotono, ker se trudimo, da bi otrokom dali le najboljše, kar znamo. Ker delam v OŠ Bežigrad, imamo enkrat na mesec bežigrajski zajtrk, pečemo kruh, pripravljamo domače stvari, ki so jih v preteklosti delale naše babice, s tem pa otroke tudi na novo učimo jesti že pozabljene stvari, kot je prosena kaša ali močnik, ki ga otroci sploh niso poznali. Dober kazalec tega je tudi podatek, da sta na celi šoli samo dva otroka poznala žgance, drugi sploh niso vedeli, kaj je to," nam je pojasnila Alenka in dodala, da se je ob prvih stikih s prehranjevanjem današnjih otrok vprašala, kje so vse tiste besede o zdravi prehrani, na katero se starši tolikokrat sklicujejo. "Ne vem, kako gre to skupaj z dejstvom, da otroci poznajo okus agro kocke, ne poznajo pa okusa zelenjave, polnozrnatih živil ... Če bi to jedli doma, bi jih poznali. Vsi so glasni, da doma jejo zdravo hrano, ampak kot kaže, je več besed kot dejanj," dodaja.

Posebna taktika za uporabo zdrave hrane

In ker smo bili v preteklosti že večkrat priča neuspelim poskusom spremembe jedilnikov v šolah, saj otroci zelenjave in druge zdrave hrane niso hoteli sprejeti, se je Alenka tega lotila s posebno taktiko. "Pri kuhanju uporabljam res veliko zelenjave, vendar po svoje. Zelenjavo spasiram, jo vključim v omake in otroci pojedo vse. Ob tem pa dobijo tudi vse, kar potrebujejo. Morda 10 odstotkov otrok ve, kaj jedo, drugi pa ne. Če jim daš zelenjavo v koščkih, je nihče ne bo vzel, moj način pa je eden izmed tistih, s katerimi lahko narediš spremembo. Poskusili smo sicer tudi z zloženkami in zelenjavnimi narastki, ampak smo še vedno vse vrgli stran. Otrok bo raje vzel samo kos kruha kot poskusil nekaj novega, nekaj zelenjavnega," nam je še pojasnila Alenka, ki se je v šolsko kuhinjo vrnila le dan pred izidom naše revije.

Priporočamo