Alenka Gotar navdušila v Tošetovem Skopju

Alenka Gotar se je predstavila s skladbo Jedina  (foto: Evrovizija.com) Evrovizija.com
Vir: Govori.se
24. 1. 2012

V Skopju so letos na prav poseben način obeležili rojstni dan priljubljenega makedonskega glasbenika Tošeta Proeskega. Tokrat so v dvorani Makedonske opere in baleta pripravili prav poseben koncert, ki je bil posvečen njegovi ljubezni do operne glasbe.

Još uvjek sanjam da smo zajedno, Pratim te, Jedina, Igri bez granici, Ima li den za nas, Kruševo in Aria, je le nekaj nepozabnih skladb, ki so jih v novih preoblekah in v čast pokojnemu glasbeniku zapeli in predstavili uveljavljeni pevci iz Makedonije, Bolgarije, Srbije, Hrvaške, Bolgarije in Slovenije. Med drugimi so znane napeve predstavili legendarni glasbenik Vlatko Stefanovski in priznani pianist Simon Trpčevski, Gjorgji Cuckovski, Simon Trpcheski, Sanja Kerkeš, Edelina, Ivan Tomasev in Ivo Gamulin. Slovenske barve je s skladbo Jedina predstavljala operna pevka Alenka Gotar, ki je že sodelovala na prvem spominskem koncertu. Gotarjeva je ob tem dejala, da je bila počaščena, ker so jo znova povabili ter da ji bilo tudi tokrat v čast peti za Tošeta.

Vsi sodelujoče so se na koncertu – ob spremljavi zbora Pro Ars in velikega orkestra, ki ga je vodil dirigent Saša Nikolovski Gjumar – dotaknili opere. »Opera je bila njegova velika ljubezen, zato je tokratni koncert nekoliko drugačen, toda vseeno ohranja veličino glasbe, ki jo je ustvaril Toše. Ta svečani dogodek, ki smo ga poimenovali Njegove arije, je idealna priložnost, da nekatere skladbe prikažemo tudi na takšen glasbeni način,« je pred koncertom dejal Andrej Nikoloski, predsednik fundacije Toše Proeski.

35.000 evrov vreden glasbeni projekt, ki sta ga v največji meri financirala fundacija Toše Proeski in makedonsko ministrstvo za kulturo, je bil tudi humanitarno obarvan. Del zbranih sredstev (vstopnice so prodajali po 20 evrov) so tokrat namenili za opremo v otroški kliniki. S humanitarnostjo in glasbo, ki ju je širil tudi Toše, pa želijo organizatorji nadaljevati delo pokojnega in še vedno priljubljenega pevca. Ob tem spomnimo, da so prvi koncert Tošetu v spomin pripravili leta 2008, od leta 2010 pa vsako leto pripravijo koncert ravno na njegov rojstni dan. Če bi bil priljubljeni glasbenik Toše Proeski danes še živ, bi 25. januarja dopolnil 31 let.

Priporočamo