Alenka Košir: "Dojenje je zakon!"

Alenka Košir (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
Vir: Nova
12. 8. 2013

Ko je Alenka Košir objavila to fotografijo, ki je pred vami, so se na spletu vsuli takšni in drugačni komentarji. V njih se žena priljubljenega smučarja Jureta Koširja ni zapletala, saj ve, da ima vsaka svojo zgodbo in da je vsakomur ravno njena pravilna.

"S to objavo nikakor nisem hotela buriti duhov, moj namen ni bil ustvarjati revolucijo. To je stvar vsake posameznice in vem, da nekaterim zaradi takih in drugačnih razlogov ne uspe. Včasih je premalo ozaveščenosti, ali pa velika želja in strah, da ne bi uspelo. Sama sem želela dojiti in verjamem, da bi bila prizadeta, če ne bi mogla," nam zaupa mamica, ki je živi dokaz, da se tudi ob ovirah še vedno lahko kvalitetno doji.

Fotografijo je objavila na svetovni dan dojenja, ob tem pa še zapisala: "Ker sem zagovornica dojenja, bi rada napisala nekaj stavkov o mojih izkušnjah. Trije otroci, skupaj sedem let in pol dojenja, dvakrat približno pol leta dojenja v tandemu, nikoli nismo imeli dude, nismo uporabljali stekleničke, Alina je imela refluks, Jalen je bil alergik na jajca in mleko, dobila nekaj mastitisov.

Ampak jaz vam povem, DOJENJE JE ZAKON. Ne bom naštevala vseh pozitivnih učinkov, ki jih ima dojenje za otroka in mamico, še najmanj pa ne mislim maltretirati vseh tistih, ki se za dojenje niste odločile. Vsaka ve, kaj je za njenega otroka najboljše. Bi pa rada napisala par stvari, ki se mi zdijo pomembne, da 'dojenje steče'. Kajti velikokrat je razlog za nedojenje tudi v napačnih informacijah, s katerimi nas zasipajo mame, babice, pediatri, sosede, prijateljice."

Več lahko preberete v novi številki revije Nova, za katero je Alenka o dojenju spregovorila nekoliko obširneje. Spoznali pa boste tudi druge svetovno znane zvezdnice, ki zagovarjajo dojenje.