Alenka Košir ima res zelene prste: Poglejte si, kaj ji je uspelo vzgojiti na domači terasi

Alenka Košir ima res zelene prste: Poglejte si, kaj ji je uspelo vzgojiti na domači terasi (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
27. 5. 2020

Alenka na svoji terasi goji razna zelišča za domače začimbe in čaje, saj velja za zagovornico zdravega načina življenja, ki ga prakticira tudi sama.

Uspelo pa ji je vzgojiti tudi limonovec, kar ni mačji kašelj. Na svojem Instagram profilu je razkrila, da je lani obrala tudi prve domače limone. Ob igrivi sliki je med drugim zapisala: "Lansko leto mi je prvič uspelo, da sem pridelala 13 domačih limon, ki so bile mimogrede ogromne kljub temu, da moj limonovec ni ravno velik. Limonovca z malo potrpežljivosti lahko vzgojite sami iz peške. Morate pa vedeti, da plodove dajo samo cepljene rastline. Da plodovi dozorijo traja dolgo, cca 10 mesecev. Limonovec ima rad, veliko svetlobe, dobro odcedna tla in ne mara vetra zato je fino, da ga imamo v zavetrju."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🍋🍋🍋 domače limone 🍋🍋🍋Lansko leto mi je prvič uspelo, da sem pridelala 13 domačih limon, ki so bile mimogrede ogromne kljub temu, da moj limonovec ni ravno velik. Limonovca z malo potrpežljivosti lahko vzgojite sami iz peške. Morate pa vedeti, da plodove dajo samo cepljene rastline. Da plodovi dozorijo traja dolgo, cca 10 mesecev. Limonovec ima rad ☀️, veliko svetlobe, dobro odcedna tla in ne mara vetra zato je fino, da ga imamo v zavetrju. Presajamo ga spomladi ali jeseni vsaki dve do tri leta. Mojega sem presadila letos v večji lonec tako, da sem na rahlo odstranila zemljo s korenin ter dodala nov substrat in rastlino zalila. Zelo pomembno je, da v loncu voda ne zastaja in da je zemlja rahlo kisla. Sama sem uporabila namenski Compo Sana substrat za citruse, na vrhu pa sem dala organsko zastirko Frux, ki vzdržuje vlago in temperaturo v loncih. Zelo pomembno je, da limonovec zalivamo s postano vodo ali deževnico. Tekoča voda ima preveč nezaželenega klora in apnenca, ki preprečujeta absorpcijo določenih mineralov, železa. Pojavi se tako imenovana kloroza. Listi porumenijo, medtem ko listne žile ostanejo zelene. Ta pojav je pogost tudi pri mnogih rastlinah, ki jih zalivamo s trdo vodo iz pipe. Nikar ne zalivajte preveč. Pri zalivanju moramo biti vedno pozorni, da se substrat osuši pred naslednjim zalivanjem, kar enostavno preverimo z prstom ali je na globini 3 cm še prisotna vlaga. Pozimi limonovce premaknemo v notranjost (razen, če živite na Primorskem) ampak ne v ogrevan prostor. Idealni so ne ogrevani zimski vrtovi, ki so tudi zelo svetli. Pozimi so idealne temperature 5-10 stopinj in veliko svetlobe. Pozimi ga tudi zalivamo manj in ne gnojimo medtem, ko je gnojenje v preostalem delu leta nujno. Seveda mi je pomembno s čim gnojim, zato sem tudi izbrala Compo bio tekoče gnojilo za citruse. Priročna embalaža je več kot v 90% narejena iz »stare«-reciklirane plastike. Pokrovček pa je hkrati tudi dozirnik in ni skrbi, da bi gnojilo predozirali. @metrob.slovenia @compo_slovenija #rozesozakon #metrob #compo #limonovec

A post shared by Alenka Košir (@vformizalenkokosir) on

Ob tem je dodala nekaj praktičnih nasvetov za vse tiste, ki morda razmišljajo o tem, da bi tudi svojo teraso ali balkon polepšali z limonovcem. Opozorila je še, da pozimi velja drugače poskrbeti za to drevo, če hočemo, da nas bo tudi naslednjo sezono razveselil s sadeži. Če bi si tudi sami radi omislili limonovec, vam bodo njeni namigi prišli še kako prav.