Alenka Košir in Tomaž Razingar o receptu za uspeh - zdravem življenjskem slogu!

Alenka Košir in Tomaž Razingar o receptu za uspeh - zdravem življenjskem slogu! (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Story
20. 2. 2018

Zdrav duh v zdravem telesu se glasi grški rek, ki priča o tem, da so se že v sami Antiki dobro zavedali pomena telesne aktivnosti za človeško telo. Časi so se morda spremenili, pregovor pa ostaja še kako aktualen tudi danes, ne le zaradi duha olimpijskih iger, ki veje iz Južne Koreje, temveč tudi zdravega življenjskega sloga, za katerim se ozira vse več Slovencev.

Tega se dobro zavedajo v Mercatorju, kjer v sklopu akcije Z aktivnim življenjskim slogom do olimpijske forme želijo spodbuditi k uravnoteženi prehrani in zadostni meri gibanja, na kar opozarja tudi kot ambasadorka projekta Alenka Košir. V sklopu pobude se ji je tako za štedilnikom pridružil nekdanji kapetan slovenske hokejske reprezentance Tomaž Razingar, s katerim sta ustvarila okusne široke rezance s piščancem v smetanovi omaki.

Story: Zakaj menite, da je zdrav življenjski slog tako pomemben? Ne gre le za videz ...

Res je, menim, da predvsem zaradi zdravja, dobrega počutja. Zašli smo v skrajnost, kjer ne znamo več dobro skrbeti zase, naša hrana je sestavljena iz hitrih instant obrokov. Nimamo časa za prehranjevanje, kaj šele za kuhanje. Prav zato se toliko slabše počutimo.

Story: Uravnotežena prehrana vključuje tudi zdrave sestavine. Kako sami izbirate živila, ki se znajdejo v vašem hladilniku?

Sestavine morajo biti čim manj industrijsko predelane, kar se da sezonske in sveže. Zelenjava je seveda zdrava, vendar tudi ne takšna, ki je ves teden ležala v hladilniku. Takšna nima nobenih hranil, ki bi nam lahko koristila. Tako je tudi s polnozrnato moko, če ni sveža, je povsem brez hranil. Ni treba, da se omejujemo z beljakovinami, ogljikovimi hidrati, maščobami ... Prehrana mora biti uravnotežena glede na potrebe posameznika. Nekdo, ki se več giblje, potrebuje drugačno prehrano kot nekdo, ki se ne. Vsi pa potrebujemo določene vitamine in minerale, ki jih moramo telesu zagotoviti, kar lahko dosežemo le tako, da uživamo polnovredno hrano.

Story: Se vam zdi, da prevečkrat iščemo bližnjice?

Seveda, vedno bi radi videli čim več, doživeli vse ... Mi bi radi vse! Radi bi imeli družino, ne želimo se odpovedati karieri, želimo potovati ... Ves čas nas prepričujejo, da je mogoče prav vse. Pa vendar, na voljo imamo 24 ur, kaj je v tem času dejansko mogoče ... Seveda je mogoče vse, vendar je pri tem treba plačati davek za kaj drugega. Smešno mi je brati članke o ljudeh, ki 'imajo vse'. Iskreno priznam, ko sem imela majhne otroke, poleg tega nič kaj ekstremno dobro nisem mogla delati.

Recept za uspeh

Story: Zdi se, da se recept skriva predvsem v tem, da ponotranjimo zdrav življenjski slog, ki tako postane del našega vsakdanjika.

Kadar me ljudje sprašujejo, kako najdem čas še za to, vedno obrnem njihove besede. Ravno zato, ker si vzamem čas zase, za gibanje, lahko postorim še vse drugo. Če skrbiš zase, ti telo omogoča marsikaj, česar ti drugače ne. Skrb zase je najboljša naložba za prihodnost.

Story: Zagotovo se tudi vi kdaj pregrešite? Kakšno vlogo torej igrajo tiste male pregrehe, ki si jih s takim veseljem privoščimo?

Te so nujne! Brez njih je povsem dolgčas. Tudi mene premamijo včasih slane, drugič sladke pregrehe.

Besedilo: Nika Arsovski: fotografije: Igor Zaplatil, osebni arhiv

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story5 /2018

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 5 /2018

Story 5 /2018, od 15. 02. 2018