Alenka Košir je ponosna na rezultate svojega dela: Poglejte si, kaj ji je uspelo ustvariti

Alenka Košir je ponosna na rezultate svojega dela: Poglejte si, kaj ji je uspelo ustvariti (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
10. 7. 2020

Lepotica ne skriva, da je navdušena vrtnarka, ki je v letošnji sezoni dodobra ozelenila svojo domačo teraso.

Seveda je nad rezultatom svojega truda navdušena, saj se je lotila svojevrstnega eksperimenta. A ker očitno ima "zelene prste", ji vrtnine, ki jih je posadila, res lepo uspevajo in je lahko upravičeno ponosna nase.

Ob sliki, na kateri jo lahko občudujemo v preprosti beli majčki in črno-belem krilu, je zapisala: "Letošnje leto sem se odločila, da dam na teraso poleg okrasnih rastlin tudi nekaj več vrtnin v lonce. Odločila sem se, da testiram katere vrtnine bodo dobro delale in katere ne. Posadila sem: zelišča, papriko, solato, redkvice, grah, nizek fižol, čebulo, ingver in čili."

Ob tem je dala še koristen nasvet vsem, ki morda razmišljajo, da bi ozelenili tudi svojo teraso ali balkon - rastline na na balkonih in terasah zahtevajo več dela, saj so bolj izpostavljene temperaturnim nihanjem, hitrejši izsušitvi zemlje, hitrejši porabi hranil, kar je za njih lahko hitro usodno. Ker je prostor omejen, je dobro kombinirati različne rastline v istih loncih. Alenki je res uspelo, zato so njeni nasveti dobrodošli.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🍅🍆🥕🥬🥒🌶️🧄 Letošnje leto sem se odločila, da dam na teraso poleg okrasnih rastlin tudi nekaj več vrtnin v lonce. Odločila sem se, da testiram katere vrtnine bodo dobro delale in katere ne. Posadila sem: zelišča, 🍅papriko, 🥬 solato 🥕, redkvice, grah, nizek fižol 🧄čebulo, ingver in 🌶️. V vseh mojih objavah napišem in bom tudi danes, da »vrt« na balkonih in terasah zahteva malenkost več »dela« kajti rastline so zaradi omejenega prostora bolj izpostavljene: temperaturnim nihanjem, hitrejši izsušitvi zemlje, hitrejši porabi hranil, kar je za njih lahko hitro usodno. Ker smo omejeni s prostorom je dobro, da kombiniramo različne rastline v istih loncih. Kombinirala sem jih glede na različne kriterije: dobri/slabi sosedi (info najdete na spletu), višina rastline (kombiniramo visoke in nizke rastline), koliko vode potrebujejo in kakšna lega je za njih optimalna. Seveda včasih ne moremo zagotoviti vsega, definitivno pa lahko vplivamo na to kakšne substrate izbiramo in kakšna gnojila. 🍅 Pomembno za rastline v loncih je, da je substrat bogat s hranili in v ta namen izberem najraje namenski substrat. Za paradižnike in ostale plodovke sem izbrala @compo_slovenija BIO za plodovke, za ostale vrtnine pa sem izbrala COMPO BIO universal. 🍅 V zemljo sem vmešala COMPO BIO dolgotrajno gnojilo za plodovke, ki vsebuje tudi ovčjo volno katera poskrbi, da so rastline v sušnih obdobjih dobro preskrbljene z vlago. 🍅 In moja klasika za zaščito vseh rastlin v loncih (pa tudi za na vrt) je seveda zastirka. Uporabljam organsko zastirko Frux o kateri sem že veliko napisala v prejšnjih objavah. 🍅 Do dokončnih zrelih plodov, bo treba skrbeti za ustrezno dovajanje hranil v obliki tekočega gnojila - uporabljam COMPO BIO tekoče gnojilo za paradižnik in Rasti PLOD gnojilo za plodovke. Zaenkrat mi odlično delajo vse začimbe, paradižniki, buče, feferoni, korenje, ingver, solate, blitva. Slabo pa so se odrezali: grah (sproti so se mi sušili listi), čebula in česen. Moram pogruntati kje sem ga polomila ampak mislim, da sem imela slaba semena za čebulo in česen. Se vam javim kmalu s končnimi rezultati, do takrat pa uživajte. #sustainability @metrob.slovenia #gardenonmybalcony

A post shared by Alenka Košir (@vformizalenkokosir) on