Alenka Košir: Vse bi ponovila še enkrat

Alenka Košir: Vse bi ponovila še enkrat (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Story
29. 10. 2015

Z mamico treh otrok, ki je tudi po 40. letu v vrhunski formi, smo se pogovarjali o tem, kaj ji predstavljata šport in zdrava prehrana. Dala pa nam je tudi odličen recept za zdrav obrok in svetovala bodočim mamicam, ki bi med nosečnostjo rade ostale v formi. Alenka nam je zaupala, da se je zaradi dolgoletnega ukvarjanja s športom naučila spoprijemati s porazom in pridobila dragocene izkušnje, ki ji pomagajo v vsako-dnevnem življenju.

Story: Vedno nas navdušujete z recepti - na Facebooku jih objavljate že nekaj časa in napisali ste tudi knjižico receptov. Kaj vse ste zbrali v svoji knjigi in koliko receptov lahko najdemo v njej?

Doma sem pripravljala zdrave obroke, jih fotografirala in objavljala na svoji FB-strani V formi z Alenko Košir. Dobila sem veliko prošenj, naj jih zberem v kuharsko knjigo, zato sem leta 2013 izdala Knjižico receptov, v kateri najdete recepte za obroke, ki so zdravi, okusni in hkrati enostavni za pripravo. Knjižica vsebuje 83 receptov. Lani pa je izšla še Knjižica receptov 2, ki je nadaljevanje prve, in v njej je objavljenih kar 125 receptov, pri katerih so tudi tokrat v ospredju enostavni, zdravi in hitro pripravljeni obroki. V knjižici so poleg receptov dodana poglavja, o katerih dobivam največ vprašanj: Kaj jesti po treningu?, Kako uspešno shujšati in si preoblikovati telo?, Kaj je to zdrava prehrana? Moji Knjižici receptov vsekakor nista običajni kuharski knjigi, recepti so napisani preprosto in na kratko, fotografije jedi so narejene s telefonom in prav vse jedi, ki so v knjižicah, tudi sicer doma pripravljam svoji družini.

Story: Bi z nami delili recept, brez katerega ne morete živeti?

Težko bi izpostavila samo enega, ker je kar nekaj receptov za jedi, ki jih večkrat pripravimo. Glede na to, da je čas buč, bi bil uporaben enostaven recept za rižoto z jurčki in hokaido bučo. Recept je primeren tudi za vegetarijance in tiste, ki se izogibajo glutenu ali laktozi. Basmati riž skuhaš po navodilih z embalaže. Na olivnem olju, česnu in čebuli prepražiš jurčke, da so hrustljavo zapečeni. V drugi posodi podušiš hokaido bučo - toliko, da je mehka. Vse skupaj zmešaš z rižem. Posoliš. Na koncu pokapaš z malo bučnega olja.

Story: Recite, da se kdaj tudi pregrešite. (smeh) Kaj je vaša največja pregreha?

Mislim, da imajo ljudje popolnoma napačno predstavo o našem prehranjevanju. Da jemo samo rastlinice in oreščke, da se prehranjujemo zelo omejeno, kar seveda ni res. Tudi zdrava hrana je lahko zelo okusna. Če se v večini prehranjujete zdravo, ni nobene panike, če občasno grešite. Predvsem se izogibajte industrijsko predelani hrani in sladkorju. Živila naj bodo čim bolj sveža, sezonska in lokalna. Zelo pomembno se mi zdi, da podpiramo lokalno gospodarstvo. To pomeni, da tako skrbimo za ljudi v svojem okolju in da jim bo šlo zaradi tega bolje. Posledično bodo ti ljudje bolj zadovoljni, bolj prijazni, tako pa bo tudi vaše okolje.

Story: Glede na to, da ste v mladosti kar 10 let trenirali ritmično gimnastiko, me zanima, katere so vrednote, ki jih osvojiš z ukvarjanjem s profesionalnim športom?

Naučila sem se, da se za vsakim uspehom skrivajo ure in ure trdega dela, odrekanj, discipline in vztrajnosti. Naučiš se spopadati s porazom. Spoznaš, da ni konec sveta, če ti ne uspe. Učiš se za življenje.

Story: So vas trdo delo, disciplina in odrekanje naučili, da te kakovosti prenesete tudi v vsakodnevno življenje in odnose z ljudmi? Kje se to najbolj odraža?

Ukvarjanje s športom ti da ogromno izkušenj, ki v prvi vrsti niso povezane zgolj s športnimi rezultati. Poleg že naštetih vrednot sem se zelo hitro naučila samostojnosti, odgovornosti, nastopa pred množico, veliko smo potovali, kar je bilo še v času Jugoslavije neprecenljivo ...

Story: Se vam zdi, da ste bili zaradi teh stvari kdaj za karkoli prikrajšani?

Nikoli. Ravno nasprotno. Ukvarjanje s športom 'me je razvilo' v osebo, ki sem danes. Brez tega bi bila zagotovo drugačna Alenka.

Story: Bi vse ponovili še enkrat?

Vse.

Story: Kot športnica in strokovnjakinja za zdravo prehrano ste se pozneje posvetili tudi področju proučevanja gibanja s kineziologijo. Povejte nam malo več o svojih dognanjih skozi študij in kaj vas je najbolj navdušilo pri učenju?

S študijem dobiš predvsem širino in odlično osnovo za naprej. Začneš se zavedati, kako kompleksen in kompliciran sistem je človek. Da je vsak posameznik individuum in ga je treba tako obravnavati. Če delamo z ljudmi, se moramo zavedati odgovornosti in tega, da s svojim delom močno vplivamo na posameznika. Zavedati se moramo, da z neustreznim treningom lahko naredimo škodo, ki se je ne da popraviti. Zato je potrebno neprestano izobraževanje in izpopolnjevanje. Dvodnevni tečaji pa tudi nekajtedenska delavnica za kvalitetno delo z ljudmi ne bodo dovolj.

Story: Ker ste tudi sami mamica in imate izkušnje s telesno pripravljenostjo med nosečnostjo in po porodu, me zanima, kateri nasvet bi dali mladim mamicam, ki se vam zdi zlata vreden, pa ga morda sami niste dobili od nikogar, preden ste se podali na to življenjsko pot?

Nosečnost ni bolezen in navadno so aktivne nosečnice tudi bolj zdrave nosečnice, lažje prenašajo nosečnost in tudi lažje rodijo. Ampak tudi pri tem moramo biti zelo pazljivi. Med nosečnostjo navadno svetujejo gibanje, kakršnega je nosečnica že vajena, z določenimi prilagoditvami. Če ginekolog ne svetuje drugače, načeloma nadaljujemo vadbe, ki smo jih že vajeni, seveda ob upoštevanju počutja nosečnice. Če vam vadba ustreza, jo nadaljujte. Prav tako po porodu ne bi priporočala prehitrega vračanja v formo. Telesu je treba dati čas in nič ne bomo naredili s prehitevanjem. Hormoni se morajo urediti in vsa tkiva potrebujejo vsaj devet mesecev, da se 'vrnejo' v prvotno stanje. Medijske zgodbe manekenk, igralk ipd. je treba vzeti kot 'zanimivost', in ne kot vzor za vračanje v formo.

Story: Katere vaje so sploh priporočljive, če bi bodoče mamice, ki so aktivne, rade ostale v formi?

Seveda nekih ekstremnih športov ne bi priporočala, prav tako ne bi priporočala vadbe, pri kateri boste tako zadihane, da boste 'hlastale' za zrakom. Ne bi priporočala nič agresivnega, bolj umirjajoče vadbe, s katerimi povežemo misli in telo. Prav tako ne bi priporočala ekstremne vadbe z utežmi, saj je med nosečnostjo treba izredno sprostiti tkiva in jih ne dodatno 'zategovati'. Torej, trening z utežimi ja, vendar z minimalnimi težami, še raje pa vidim z lastno težo. Sama sem trenirala z utežmi do konca prve nosečnosti in moram priznati, da je bilo moje telo prečvrsto, imela sem izredno težek porod. Med nosečnostjo moramo biti še toliko bolj pozorni na to, komu zaupamo telo. Tukaj imamo ženske trenerke, ki smo že mamice, ekstremno prednost, kajti tega te ne more naučiti nobena knjiga.

Story: V času, ko ste bili še strokovna sodelavka mladih drsalcev društva Labod na Bledu, ste začeli izvajati organizirane vadbe, ki so zdaj postale že izredno popularne. Kako bi opisali vadbo in komu je namenjena?

Trening VIIT (vodeni interdisciplinarni intenzivni trening) je nastal zelo spontano. V iskanju vadbe zase, po treh porodih in precej slabotnem zdravju, sem se odločila, da oblikujem trening, s katerim v eni uri vadbe gibanja izpeljem tako, da kar se da celostno vplivam na telo. Pomemben poudarek je na celotnem telesu, in ne samo na mišicah stegen, zadnjice in trebuha. Na VIIT-u se posvetimo gležnjem, zapestju, pravilni drži telesa, zavedanju telesa, pravilnemu dihanju ... Veste, VIIT ni samo trening, gre za celostni pristop. Gre za način življenja, treninga, prehrane, razmišljanja ... Učimo se, kako je treba funkcionirati, da bo življenje lažje in enostavnejše ter obenem bolj zdravo in prijetno.

Napisala Manja Plešnar
Fotografije Helena Kermelj

Značke: Alenka Košir
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story43/2015

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 43/2015

Story 43/2015, od 22. 10. 2015