Alenka Košir: “Z leti sem postala bolj iskrena do sebe”

Alenka Košir: “Z leti sem postala bolj iskrena do sebe” (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Story
26. 3. 2017

Že kar nekaj let je minilo, odkar je Alenka Košir javnosti predstavila svoj način treninga VIIT. Vse od takrat je vodeni interdisciplinarni intenzivni trening v različne telovadnice po Sloveniji privabil že zavidljivo število obiskovalk, a kot pravi Alenka, se je vse v resnici začelo pri njeni potrebi po spremembi življenjskega sloga.

Tudi sama je po treh porodih potrebovala motivacijo in VIIT je bil v resnici trening zanjo.

"Po končani fakulteti za šport sem vedela, da splošna kondicija ni samo področje vzdržljivosti ali samo področje moči, ampak gre za skupek gibalnih in funkcionalnih sposobnosti. Ko sem tako razmišljala, kaj bi morala združiti v treningu, da bi zaobjela vse, sem ugotovila, da bi morala iti dvakrat tedensko teč, dvakrat tedensko na fitnes, dvakrat na pilates, potem pa morda še na jogo, za sprostitev. Časa pa ni bilo dovolj," je svoje začetke na poti do zdrave telesne pripravljenosti začela opisovati Alenka in dodala, da je iz tega nato zasnovala trening, ki vpliva na splošno kondicijsko pripravljenost za celo telo.

Čeprav gre danes za eno izmed priljubljenih oblik vadbe, pa simpatična temnolaska pojasnjuje, da ideja ni bila od nekdaj takšna. "V resnici sem si sama takrat želela delati kot trener, kot kondicijski trener v vrhunskem športu, ampak se to nekako ni skladalo z mojo veliko družino, saj so kondicijski trenerji navadno veliko na poti.

Vedela sem torej, da bi delala nekaj s tega področja, nisem si pa mislila, da bo moja pot šla v tej smeri. Začeli sva torej s prijateljico, nato sta se pridružili še tretja in četrta in tako se je oblikovala skupina. Ker je bila čez čas že ta preštevilna, se je oblikovala nova skupina, vadbe smo začeli organizirati še v drugih krajih in tako se je to razvijalo naprej," je začetke svojega dela opisala Alenka, ki se je po porodih želela znova počutiti fit. "Mislim, da se z leti naučiš tega, da moraš biti srečen sam s sabo. Da ne smemo iskati ljudi, da nas bodo osrečili.

Zase lahko rečem, da nikoli nisem imela tega občutka, da moram nekomu ugajati. Tega nisem nikoli čutila. Čutim pa, da sem z leti postala bolj mirna. Da sem postala bolj iskrena do sebe, da sem si priznala, kaj bi rada, in to poskušam uresničiti. Ne v smislu, da sopihaš za ideali, za zadevami, ki jih narekujejo modni trendi. Ampak da uresničiš to, kar si. Tudi takrat, ko sem bila zelo nefit, nisem bila ekstremno nesrečna. Takrat sem se popolnoma posvetila otrokom, in to me je takrat izpopolnjevalo. Opažam pa, da problem nastane, ko se popolnoma posvetiš določenemu projektu in ob tem pozabiš nase. Takrat nastane težava v smislu, da lahko izgoriš. Karkoli počneš, je torej v dnevu treba najti tistih nekaj minut na dan, da vzdržuješ splošno kondicijo," je še povedala Alenka, ki vsako leto organizira t. i. Vikend zate. Ta je namenjen uživanju, treniranju, druženju, izobraževanju in razvajanju, kjer športne navdušenke ali tiste, ki potrebujejo malce motivacije, lahko preživijo vikend z Alenko.

Kaja Milanič

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story12/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 12/2017

Story 12/2017, od 16. 03. 2017