Alenka Medič (TV3): "Danes bi bili vsi direktorji!"

Alenka Medič (TV3): "Danes bi bili vsi direktorji!" (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Nova
3. 4. 2018

"Žal bi bili danes vsi radi direktorji, čeprav se ne zavedajo, kaj to sploh pomeni. V mojem primeru je šlo res počasi navzgor."

Prav v teh dneh se Alenka Medič poslavlja od svoje ekipe na TV3, kjer je zaposlena kot pomočnica direktorja in programska urednica. Alenka, ki smo jo lahko gledali tudi v vlogi voditeljice, se namreč odpravlja na porodniški dopust. Še pred tem pa nam je zaupala svojo zgodbo o uspehu.

Ste si pred dobrim desetlet­jem, ko ste prišli na TV3 kot receptorka, lahko mislili, da boste nekoč kar pomočnica direktorja in programska urednica?

To je bilo pred 14 leti, stara sem bila komaj 19 let in takrat niti slučajno nisem razmišljala, kam me bo karierna pot vodila. Je pa res, da ko začneš delati v medijih, te to posrka vase. Delo je dinamično, veliko stvari se konstantno spreminja, spreminjajo se televizijski trendi, tako da dolgčas ni. Če si ambiciozen in se rad učiš, s tem pride tudi napredovanje. Glede na vsa pridobljena znanja in vse izkušnje pred kamero in za njo pa se moji načrti še ne končajo tukaj.

Poznam veliko mladih, ki pričakujejo, da bodo že takoj po šoli začeli na vrhu. Vaša zgodba pa dokazuje, da se tudi z dna lahko pride prav na vrh, kajne?

Ja, poznam to ... Veliko se jih ne zaveda, da se položaj gradi, saj se z višanjem tega povečuje tudi odgovornost. Niso pa vsi za vse. Nekdo je lahko zelo slab vodja, je pa super kot del ekipe in nekdo, ki najbolje izpolnjuje naloge po navodilih. Žal bi bili danes vsi radi direktorji, čeprav se ne zavedajo, kaj to sploh pomeni. V mojem primeru je šlo res počasi navzgor. V teh letih sem dala marsikaj čez – od tega, da te na začetku nihče ne jemlje resno, ker si najmlajši, včasih greš komu v nos, do tega, da direktor vidi velik potencial v tebi. Vedno sem se poskušala izogibati konfliktnim situacijam in se raje izpopolnjevati v tem, kar počnem. Tako greš lažje proti vrhu, če temu lahko tako rečem. V vsakem primeru je to kombinacija obojega, spleta okoliščin in naključij, kot tudi mojih ambicij.

Ali televizijo raje gledate ali ustvarjate?

Televizijo težko ustvarjaš, če je hkrati tudi ne spremljaš. Pozanimam se, kaj se dogaja tako na preostalih TV-postajah kot tudi na televizijskem svetovnem trgu. Za slednje so v pomoč razni sejmi oziroma konference, kjer se predstavljajo trenutni televizijski in vsebinski trendi.

Je bolj zanimivo delo pred kamero ali za njo? Bili ste namreč tudi voditeljica različnih oddaj ...

Vesela sem, da sem dobila priložnost spoznati delo pred kamero. To ni tako enostavno, kot je videti. Potrebnih je precej priprav in organizacije, sploh za snemanje oddaj na terenu, kjer to dela šest ljudi namesto 20. Ker menim, da je delo pred kamero lahko hitro zamenljivo ali minljivo, sem še vedno raje vztrajala pri delu za kamero. Le redko kdo danes preživi samo z delom pred kamero.

V kratkem se odpravljate na porodniški dopust, saj boste prvič postali mama. Boste na porodniškem spremljali televizijo ali se nameravate samo posvetiti otročičku?

Gotovo bom sem in tja pred televizijo spremljala aktualnosti. Leto dni bo hitro naokoli, jaz pa želim ostati v trendu. Za pozneje pa samo upam, da ne bo preveč neprespanih noči in da ne bom začela spremljati samo risank.

Besedilo: Maja Muhič // Foto: Goran Antley