Nekdanja miss Slovenije je organizatorka porok

Alenka Vindiš (foto: FOTOPRIMUS, Primož Jereb) FOTOPRIMUS, Primož Jereb
Vir: Story
13. 3. 2014

Osemnajst let je že minilo, odkar je Alenka Vindiš nosila krono najlepše Slovenke. Mamica dveh sinov se je povsem umaknila iz javnega življenja, čeprav jo znova lahko srečujemo na različnih poročnih sejmih. Razlog: Alenka je postala organizatorka porok.

Nekdanja miss Slovenije Alenka Vindiš se je po vseh letih zatišja, ko se je posvečala družini, znova podala v lov za dogodivščinami. Pred kratkim je namreč sprejela ponudbo in se podala v organizacijske vode kot organizatorka porok. "Letos bo minilo 18 let, odkar sem pri 18 letih postala miss Slovenije. Čas mineva, zgodilo se je marsikaj. Leta manekenstva, delo v promociji in trženju, nekje vmes sem začutila željo po osebnostni rasti in duhovnosti prek joge, postala vege­tarijanka, pa rojstvo otroka, nato poroka in spet sprememba smeri v poklicnem življenju.

Močan dogodek v njenem življenju je bila ločitev

Podala sem se na dodatno specializacijo iz waldorfske pedagogike in kmalu začela delati v waldorfskem vrtcu ter tako šla v tisto smer, ki sem si jo po srednji šoli izbrala, torej pedagoško. Kmalu se je rodil še drugi otrok, tako da mi poleg otrok in družine ni preostalo kaj dosti časa. Seveda je bil močan dogodek v mojem življenju tudi ločitev, saj se je za ta korak res težko odločiti, ko imaš otroke. V zadnjem obdobju sem postala še zagovornica svobodnega odločanja glede cepljenja otrok in svobodne izbire poroda. Pestro je bilo in še je," doda.

"V mladih letih sem se iskala, bila manj samozavestna kot danes, ni mi bilo jasno, kaj hočem, česa ne ... Pač mlad človek. Danes, ko so me življenjske izkušnje spremenile v izgrajeno osebnost, se v svoji koži počutim čudovito. Prav ničesar ne bi spremenila. Verjamem, da se nam vse, tudi tisto slabo, zgodi z nekim namenom."

Mamica dveh sinov

Alenka je mamica dveh sinov in s tem je spoznala tudi drugačne plati, ki jih prinese družina. "Materinstvo prinese s seboj marsikaj. Take ljubezni, ki sem jo začutila do svojih otrok, ne vem, ali jo lahko čutimo kaj več. Hkrati pa majhni otroci zahtevajo ogromno energije, sploh mamine. Priznam, da sem pogosto pogrešala kaj časa zase. Hm, sploh ponoči, ko te otrok prebuja, dan za dnem. Zdaj je pa že lažje, ko sta starejša. Oba obožujeta vodo, tako da se gremo pogosto namakat v terme. Kot večina otrok rada plezata po igralih. Ko le imamo malo več časa, pa ju peljem na malo daljše pohode v naravo. Želela bi, da vzljubita pohodništvo kot jaz. Najbolj srečni pa smo vsi, ko se odpravimo na morje. Amadej je prvošolček, ki ima rad številke, tuje jezike, matematične igre. Ena od najljubših iger je štetje.

'Mami, veš, da znam šteti do tisoč po nemško?' Rad dela kaj s prstki, npr. tke. Lani me je sam prosil, če bi mu kupila statve, da bo tkal. Tega se je naučil še v waldorfskem vrtcu. Pri tem opravilu je lahko tudi dve uri. Oba rada pojeta, tako da mi pogosto priredita pravi koncert. Spravita se na mojo posteljo in muzicirata, jaz sem pa poslušalec. Ali mi zaigrata kakšno lutkovno igrico. Mlajši je naša carta. Neprestano bi bil v naročju, ponoči obvezno pride iz svoje postelje in se stiska k meni do jutra. Večinoma sploh ne vem, kdaj pride. Ko se zbudim, je pač ob meni. Sta si pa zelo podobna v določenih rečeh.

Oba obožujeta sladkarije, tako da ju moramo imeti na kratko. In oba se zvečer naredita gluha, ko mami reče, da je čas za prhanje in spanje. (smeh) Seveda sem se, preden sem dobila drugega otroka, vprašala, kako bom usklajevala potrebe obeh in še sebe. A potem nekako vse samo teče. Pač ni več en otrok car, ampak mora kdaj počakati. Ti se pa kot starš trudiš, da si pravičen do obeh. Obema naenkrat ne moreš ustreči. En dan tako eden izbere pravljico pred spanjem, naslednji dan pa je menjava. Vsekakor je to bolj življenjsko, ker tudi nam odraslim v življenju ni vse prineseno na pladnju. Lažje je v odrasli dobi, če si tega vajen že iz otroštva."

Že nekaj časa dela kot vzgojiteljica

Alenka že nekaj časa dela kot vzgojiteljica prvega in drugega starostnega obdobja v vrtcu. "Obožujem svojo skupinico malčkov v vrtcu. Letos smo v waldorfskem vrtcu, kjer delam, uvedli mini jaslično skupino, tako da je samo pet otrok. Z njimi delamo po sistemu waldorf/Emmi Pikler. Igralnico imamo opremljeno s posebnimi pripomočki, ki spodbujajo gibalni razvoj. Posebnost je tudi pri izvajanju nege otroka. Vse poteka zelo počasi, da se ima otrok čas odzvati pri oblačenju, previjanju, hranjenju. Pomembno je, da je on aktiven, da ga obravnavamo kot kompetentno bitje, ki zmore precej tudi sam, ne pa da ga obravnavamo kot nekoga, ki ga je pač treba previti. Obožujem pa tudi drugo področje, v katero sem zajadrala. Ukvarjam se namreč z organizacijo porok. Pri tem sem uporabila vse delovne izkušnje, ki sem jih nabrala z leti.

Alenka

Številne izkušnje v svetu mode so mi izostrile občutek za lepo. Zaradi let v promociji in trženju strankam ponudim in uredim odlične cene. Predvsem pa upoštevam želje mladoporočencev. Strankam kot organizatorka porok ponujam različne možnosti. Lahko samo najamejo določene storitve (npr. fotografa, glasbenike ipd.) cenovno ugodneje prek naše agencije, lahko jim organi­ziram poroko od A do Ž v skladu z željami. Možno pa je izbrati tudi kakšnega izmed poročnih paketov na naši spletni strani vivas-weddings.com, v katerih smo kvalitetne storitve združili z resnično ugodnimi cenami. Lepo je biti zraven pri srečnih dogodkih v življenju. Lepo je osrečevati. Enostavno začutiš, da te nekaj notranje navdušuje. Ko najdeš tisto pravo stvar, ki jo želiš početi v življenju, te prevzame poseben žar. Brez težav temu nameniš skoraj ves prosti čas. Obožujem to delo. Čudovito je kreirati poročne pravljice," pove Alenka.

Tudi sama je bila nevesta

Seveda je bila nevesta tudi sama. Nekoč, pred leti, v vlogi modela in pozneje kot prava nevesta svojemu izbrancu. "Že v tistem času so mi bile poročne obleke nekaj najlepšega, kar je bilo možno nositi. Počutila sem se kot princeska. Ko nadenem poročno obleko, še vedno doživljam isti čar. Pred kratkim smo z nekaj ponudniki poročnih storitev izvedli promocijsko fotografiranje v poročni obleki. Vizažistka me je naličila, frizer se je predstavil s poročno pričesko v skladu z najnovejšimi modnimi trendi. V poročnem salonu sem izbrala obleko, ki je bila tista prava, nato sva se s fotografom lotila dela.

In nastale so fotografije, ki jih lahko vidi­te. Prekrasen pa je tudi občutek, ko si zraven bodoče neveste, ko izbira svojo poročno obleko. Neprecenljivo je videti žar v očeh, ko najde obleko, ki je tista prava. Ko se ženska očarano ogleduje v ogledalu. Ko ve, da je našla tisto, kar si je želela. Pogosto pa opažam, da si ženske ne dovolijo poskusiti obleke, ki ni v skladu z njihovimi predstavami. Take opogumim, naj vsaj poskusijo kaj drugačnega. Mogoče najbolj zablestijo ravno v obleki, ki je pogosto niti poskusiti niso želele na začetku. Moje vodilo pri tem delu sta seveda zadovoljna mladoporočenca. Njune želje so na prvem mestu, saj je to njun dan. Je pa moj moto tudi, da prihranim čas, denar in živce.

Dragoceni nasveti

Večina še vedno misli, da če najameš organizatorja poroke, da to poroko podraži. Vendar je resnica ravno nasprotna. Poročni organizator ima z različnimi ponudniki dogovorjene nižje cene zaradi količinskega popusta. Tako mladoporočence na koncu poroka stane manj. Mislim, da je tudi v Sloveniji že čas, da ljudje ne bodo več samo v filmih gledali, kako poročni organizator uredi vse potrebno za poroko, temveč se bodo zanje začeli odločati tudi sami. S tem bodo pridobili dragocene nasvete nekoga, ki je to počel že mnogokrat. Poroka je organizacijsko velik zalogaj in zakaj bi na dan poroke obremenili sorodnike, prijatelje ali, kar je še najhuje, sebe s tisoč in enim opravkom, namesto se samo sprostili in uživali?"

Alenka se je tudi sama poročila, zato je na lastni koži občutila, kako se stvarem streže. "Moja poroka je bila na zunaj pravljična. Vse je bilo urejeno do zadnje podrobnosti. Čudovit ambient, med svati mnogo slavnih osebnosti. Sama sem bila v prečudoviti poročni obleki in bila sem videti dobro. Priznan fotograf, odlična glasbena skupina, skratka vse, kar si dekle lahko zaželi. Z izbrancem si pred organizacijo poroke sploh nisva predstavljala, koliko časa in energije nama bo vse skupaj vzelo.

Poročiti sva se nameravala konec septembra, pred tem pa sva hotela še na dopust. Tako sva za organizacijo poroke imela na voljo samo mesec dni časa. Od izbora vabil, obleke, hrane, lokacije, vsega. Mesec dni sva garala kot nora. Namesto da bi bili to najlepši trenutki v najinem življenju, je bila to služba za polni delovni čas. Uspelo nama je vse, razen ene 'malenkosti'. Na dan poroke sva bila oba utrujena, v glavi sva imela tisoč in eno stvar, na katero je bilo treba misliti. Na koncu sva svojo poroko oddelala, namesto da bi bila na njej srečna in sproščena. Drugim želim pomagati, da se jim ne ponovi moja zgodba!"

Napisala: MIMA
Fotografije: FOTOPRIMUS, Primož Jereb
Make-up: Mojca Pozvek
Pričeska: Smiljan Škarica
Poročna obleka: Poročni salon Sanja

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

StorySTORY 11/2014

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story Story 11/2014

Story Story 11/2014, od 05. 03. 2014