Aleš Vovk (Raay) spet v narodno-zabavnih vodah

Aleš Vovk (Raay) spet v narodno-zabavnih vodah (foto: Primoz Lukežič) Primoz Lukežič
Vir: Nova
23. 4. 2019

Priznani glasbenik, ki je poskrbel za številne hite več slovenskih ustvarjalcev, se je lotil novega projekta, znova v narodno-zabavnih vodah. 

Njegov prvi projekt Turbo Angels, v katerem sta nastopala s soprogo Marjetko, je danes skoraj pozabljen, a svoje bogate izkušnje iz tega obdobja uporablja še danes.

Postali ste mentor natečaja, ki ga je za narodno-zabavne ansamble pripravil Volkswagen. Zakaj ste se odločili za to sodelovanje?

Tako je, sprejel sem izziv in se odzval povabilu, da postanem eden od mentorjev natečaja Volkswagen Špila. Predvsem zato, ker je drugačen, inovativen pristop, pravzaprav platforma, ki ponuja priložnost tako mladim ansamblom, da postanejo prepoznavni, kot že uveljavljenim ansamblom, da se še bolj zasidrajo in s svežim sodelovanjem in drugačnimi pristopi utrdijo svojo prepoznavnost. Vedno podpiram ustvarjanje in spodbujanje kreative ter promocije v vseh glasbenih zvrsteh pri nas. Verjamem, da je tudi v narodno-zabavni glasbi mnogo talentov in uigranih zasedb, ki želijo pokazati svoje znanje, smisel za nastopanje, zabavanje ljudi, hkrati pa ideje in kreativnost ter se morda izstreliti med najboljše pri nas.

Kaj mora imeti narodno-zabavni ansambel, da lahko zmaga?

Zelo preprosto: tisto, kar imajo najboljši – recepta sicer ni, so pa vsi najbolj uspešni izjemno iskreni, simpatični, dobri glasbeniki, uigrane ekipe, z energijo in neizmerno voljo do nastopanja in zabavanja ljudi. Predvsem pa z ljubeznijo do domačih viž. To se čuti. In ne glede na to, ali gre za trio, kvintet, kvintet s pevko, kvartet, klasične zasedbe narodno-zabavne zvrsti ali pa sveže, z drugačnim pristopom, povsod sta ključni za uspeh tista iskrica in ljubezen do nastopanja. Prednost pa je ta, da bomo morda kakšno pomanjkljivost pomagali odpraviti tudi mentorji, ki bomo v njih iskali predvsem potencial, in ne napak!

Narodno-zabavna glasba se z leti spreminja. Se vam zdi, da poteka v pravo smer ali se izkrivlja?

Ključne so vedno pesmi. Melodija, ki gre v uho in ki ima ravno pravo mero izvirnosti, a hkrati prepoznavnosti, da ti ostane v ušesu, z besedilom, ki je bodisi šaljivo, globoko, iskreno, domoljubno, ljubezensko, predvsem pa nosi dobro zgodbo, je tisto, kar nosi narodno-zabavno glasbo naprej.

Čemu pripisujete to, da je v zadnjih letih narodno-zabavna glasba tako priljubljena tudi med mlajšimi generacijami?

Veliko zaslugo za to imajo Modrijani. Seveda so Slaki, Avseniki, Alpski kvintet in mnogo drugih začetniki in ključne korenine v narodno-zabavni glasbi, a največ, si upam trditi, so s trdim delom, predanostjo in neizmerno ljubeznijo do te glasbe za modernizacijo in priljubljenost narodno-zabavne glasbe med mladimi naredili Modrijani. Noč Modrijanov je eden od slovenskih glasbenih praznikov in presežkov, ne le zanje, temveč za vse glasbenike. Neverjetno, kaj vse lahko naredi čista predanost do tega.

Vaša otroka poslušata narodno-zabavno glasbo?

Vida in Oskarja navajava na to, da spoštujeta dobro glasbo vseh zvrsti. Tudi sam v nekem trenutku ustvarjam moderno skladbo za BQL, naslednji dan vadimo z Maraaya in Jazzilaz, tretji dan delam hit za Heleno Blagne in himno akcije Volkswagen Špila – Po domače, mal drugače, spet četrti dan pa z Niko Zorjan ustvarjam popolnoma moderno uspešnico za nov radijski hit. Oba sinova gojita predvsem ljubezen do glasbe. Ko poslušamo kakšno narodno-zabavno pesem, ji z veseljem prisluhneta.

Kaj bi vi storili, če bi prejeli 10.000 evrov nagrade?

Zagotovo bi vložil v promocijo novega projekta. To, kar največkrat naredim. Če bi bil na mestu ansambla, pa sploh. Izkoristil bi ga za promocijo ansambla.

Kako pomembni pri uspehu so glas, stas in talent?

Vsaka stvar – talent, glas, stas, trud, iskrica, zagnanost, trdo delo, vodljivost, prava ekipa, mentor – je košček mozaika, še kako pomembnega za celostni uspeh. Seveda uspe marsikomu do nekatere mere tudi samo z delčki sestavljanke. A s pravo kombinacijo vsega dvomim, da je uspeh pod vprašajem.   

Kaj je najbolj pomembno za to, da mladim glasbenikom uspe na sceni?

“Če preslikam to vprašanje na naš natečaj, dobijo predvsem pomembne napotke, izkušnje, nasvete, ne nazadnje skladbe ustvarjalcev, ki na glasbeni sceni ustvarjamo že veliko let in znamo na vsako zasedbo prezrcaliti stil, ki paše osebnosti ansambla.”   

Besedilo: Maja Muhič // Fotografija: Primož Lukežič