Alja Viryent: Projekt "Peko" ni uspel!

14. 8. 2017 | Vir: Nova
Deli
Alja Viryent: Projekt "Peko" ni uspel! (foto: Primož Predalič)
Primož Predalič

V lanskem septembru so bili časopisi polni optimističnih naslovov. Zgodb o Alji Viryent in njeni neustavljivi želji po tem, da bi Peko vrnila tja, kamor spada. Na vrh slovenske čevljarske obrti.

Tedaj so v manj kot mesecu dni prodali nekaj sto parov prvih čevljev, zaposlili štiri nekdanje Pekove delavce in čevlje uspešno dobavili prvim kupcem. Potem pa je pred nekaj dnevi razširila vest, da se njen projekt bliža koncu. Pri Alji smo preverili, kaj drži in kaj ne.

"Prostore v nekdanji tovarni Peko trenutno še najemamo, vendar pa strojev ne bomo mogli več najemati, saj gredo na dražbo, stečajni postopek pa še poteka. Projekt prvih čevljev je bil torej uspešen, za nakup strojev pa smo ustvarili premalo prihodkov, da bi lahko šli v lastno investicijo," je pojasnila in dodala, da se še vedno trudi najti vlagatelje, vendar med slovenskimi investitorji, bankami, skladi ne najde nobenega posluha.

Vendar Alja z idejami ne počiva, sama bo svoje čevljarsko delo nadaljevala. "Še vedno želimo ohraniti podjetje v Tržiču, spremenili bomo poslovni model in iskali nove investitorje, prav tako pa se bomo predstavili na platformi za množično financiranje. V prvi fazi bo to verjetno platforma za množično financiranje Conda, šele v drugi fazi Kickstarter ali Indiegogo," nam je povedala Alja in dodala, da bodo tam predstavili projekt za izdelavo platforme oziroma aplikacije, ki bi poleg spletnega naročila čevljev, izdelanih po meri, omogočala tudi izmero noge s pomočjo pametnega telefona.

Kaja Milanič