Alma, Karim in Luka - predstavljamo MasterChef kuharske sodnike

20. 4. 2015
Deli

Priljubljeno oddajo MasterChef smo končno dočakali tudi v slovenski različici.

Prve oddaje so že za nami, o svojih začetnih vtisih v svetu kulinarike in usklajevanja napornega gostinskega posla z družino pa smo poklepetali s sodniki prve sezone MasterChef Slovenija, mojstrico kremne rezine Almo Rekić, vodjo kuhinje največje gostinske družine v Sloveniji Luko Jezerškom in diplomantom priznane francoske kulinarične šole Le Cordon Bleu Karimom Merdjadijem. Zaradi svojih ostrih kritik tekmovalcev pa trenutno niso najbolj priljubljeni, prej osovraženi.

Alma Rekić

Njena največja strast je kuhanje s sinom

Čeprav je Alma Rekić baje največja mojstrica v pripravi pristnih blejskih kremnih rezin, priznava, da jo je v njeni kulinarični karieri najbolj zaznamovalo prav to, da po poklicu pravzaprav ni slaščičarka. "Nisem jim hotela dati tega zadovoljstva, da ne bi zmogla, zato sem iz trme vztrajala. Obenem so me dosežki motivirali do te mere, da sem si zastavljala vse višje cilje in jih tudi dosegla," je povedala Alma, ki se danes lahko pohvali s številnimi priznanji na mednarodni ravni. Prav službena potovanja pa so tista, ki Almo najpogosteje ločijo od njene največje ljubezni – družine. "Imam to srečo, da imam popolno podporo in razumevanje svoje družine," je povedala Alma, ki se poleg svetovnih kulinaričnih tekmovanj pogosto udeležuje tudi humanitarnih kuharskih akcij. "Svoje družine ne vozim pogosto s seboj. Mogoče sta bila sin in mož v desetih letih trikrat z menoj na poti," je povedala Alma in dodala, da je prav sin Denis njen največji kritik in oboževalec, ki ji pri kuhi pogosto svetuje, daje nasvete in predloge. "Neizmerno rada kuham z družino, čeprav ne tako pogosto, kot bi si želela. Ko naša družinica kuha skupaj, vajeti prevzame moj sin, ta čas pa navadno izkoristimo tudi za sproščene pogovore o dnevu, ki smo ga preživeli," je povedala Alma in dodala, da so zanjo to najlepši in najbolj sproščeni trenutki. Ker pa zaradi narave svojega dela večino svojega časa preživi v tujih kuhinjah po svetu, priznava, da domačo kuhinjo večkrat pogreša. "V tujini večkrat sanjam o preprostih jedeh domače kuhinje. Čeprav nimam najljubše jedi, bi lahko izpostavila rakce, dobro govedino, krompir in čokolado. V tujini pa najpogosteje sanjam o dobri domači goveji juhi," je še dodala simpatična svetlolaska.

Karim Merdjadi

Kuhal za najuglednejše goste

Karim Merdjadi je Slovenec z alžirskim poreklom, na katerega so tri leta, ki jih je preživel v tej severnoafriški državi, bogato vplivala tako na njegov osebni kot tudi kulinarični razvoj. Kot pravi, sta se mu v pestrem repertoarju jedi v spominu najbolj vtisnila sorbet s kaviarjem in malinina tortica s parmezanovim moussom. "Ne gre za to, da bi bila jed nenavadna. Gre bolj za to, da je zanimiva in drugačna. Da je nekaj, kar na prvi pogled ne gre skupaj, okus pa te popolnoma preseneti," pojasnjuje Karim, ki je v svojih kulinarični karieri več let delal tudi kot osebni kuhar veleposlanika evropske komisije. "Znanih gostov je bilo kar nekaj. Imen ne bi omenjal, bilo je pa veliko veleposlanikov, ministrov in predsednikov držav," pojasnjuje. In čeprav v javnosti slavi kot moški z nadnaravnimi kuharskimi sposobnostmi, priznava, da doma ne kuha. "Imam ta privilegij, da žena odlično kuha. Pa saj veste, kaj pravijo: dela ne smeš nositi domov," je povedal Karim, ki pojasnjuje, da kuhanje zanj ni le delo, temveč predvsem nekaj, kar dela z velikim veseljem in vsem srcem. In čeprav je od njegovega šolanja na prestižni francoski šoli Le Cordon Bleu minilo že kar nekaj let, Karim priznava, da je prav slednje najbolj zapečatilo njegovo kulinarično pot. "Tam sem spoznal, kaj pomeni biti kuhar oziroma slaščičar. Spoznal sem, da opravljam zelo lep poklic, čeprav je tudi zelo naporno in odgovorno," je še dodal kulinarični guru, katerega navdušujejo preproste, a dobro pripravljene jedi.

Luka Jezeršek

Član družinskega imperija

Njegova zgodba s kulinariko se je začela sredi sedemdesetih let, ko so starši v garaži začeli kuhati malice. In ker iz majhnega vedno zraste veliko, je posel iz garaže prerasel v catering z najdaljšo tradicijo pri nas. Je eden od štirih sinov, ki so stopili v čevlje svojih staršev in se z vsem srcem in dušo posvetili vsem vidikom gostinstva. "Usklajevanje z družino in hkrati vlečenje ločnice med službo in domom je zelo zahtevna naloga. Že nekajkrat sem rekel, da pojdimo delat nekaj drugega, pa se vedno vrnem," je povedal ter dodal, da izredno spoštuje tradicijo, ki se je pri njih prenesla v novo generacijo. "Z brati smo si razdelili področja v podjetju in stvari lepo tečejo, saj smo med seboj podpisali tudi družinsko ustavo, v kateri smo določili pravila igre," je povedal Luka, ki se je v preteklosti sicer poskusil tudi kot kitarist. Kljub temu pa Luka pravi, da svojega poklica ne bi nikoli zamenjal. "Včasih pomislim na to, a ko o tem dlje razmišljam, vedno ugotovim, da smo skupaj najmočnejši. Kot bratje, sodelavci in nenazadnje delo, ki ga delamo," je pojasnil in napovedal, da v prihodnosti pripravljajo tudi najnovejši družinski projekt Tam Njam. "Sem velik ljubitelj t. i. food truckov, od tod tudi izvira naša nova ideja," je povedal in dodal, da so prav novi projekti tisti, ki te v slabih časih držijo pokonci. Kljub vsestranski vpetosti v kulinariko pa je v prihodnjih mesecih njegova zaobljuba ta, da bo s svojo družino preživel več časa. Prav slednjo pa v kuharskem smislu najraje počasti z morskimi jedmi. "Blazno rad kuham na morju in vse, kar plava v morju. Takrat se sprostim, uživam, kuham, spijem kozarec vina ..." zasanjano pove Luka in dodaja, da je v njegovem kuharskem repertoarju posebno mesto zasedla sipina rižota.

KAJA MILANIČ

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu