Alma Rekić ustvarja novo kulinarično zgodbo v Kopru!

Kuharska mojstrica ne 
skriva, da je kuhanje 
njena strast in način 
življenja, kjer se pot 
neprestano nadgrajuje. 
Zaupala nam je, da bo 
tudi v restavraciji 
Carpaccio poskrbela za 
kulinarična presenečenja. (foto: Alpe) Alpe
Vir: Nova
5. 6. 2017

Alma Rekić, stroga žirantka MasterChef Slovenija, enega najbolj gledanih kuharskih šovov pri nas, kjer v družbi Luke Jezerška in Karima Merdjadija odlično opravlja svojo televizijsko nalogo, je pred vročim vstopom v poletje popolnoma pripravljena na svež gostinski izziv.

Alma v Kopru v vlogi vodje kuhinje restavracije Carpaccio začenja nov kuharski izziv.
Najemnika lokala, znana gostinca, zakonca Darja in Husko Hajdarpašić, v družbi 'šefinje' kuhinje koprske restavracije Carpaccio Alme.

V Kopru se je za arhitekturno lepotico Taverno, ki stoji le korak od morja, v ozadju na Carpacciovem trgu pred dnevi odprla restavracija Carpaccio, kjer kuhinjo vodi ena največjih poznavalk hrane pri nas Alma Rekić. Izvedeli smo, da je restavracija Carpaccio, koprska nadgradnja znane restavracije Saraj iz Ljubljane, a z drugačno vizijo v smeri kulinarike. Tako smo Almo, ki zdaj veliko časa preživi na slovenski obali, natančneje v Kopru, povabili na pogovor ob morju, da nam iz prve roke razkrije vse zanimivosti njenega novega kuharskega izziva.

"Res je, v Kopru, na prečudoviti lokaciji le korak od morja, začenjam nov izziv. Za Obalo sem se v prvi vrsti odločila zaradi spremembe okolja. Nad Slovenijo sem navdušena, a slovenska obala in Prekmurje imata pri meni posebno mesto v srcu. Spoznala sem zelo delavna in podjetna zakonca Darjo in Huska Hajdarpašića. Že kar nekaj časa smo strmeli k izvedbi skupnega projekta ter se na koncu odločili za tega, v katerega bom sama v Kopru na polno vpeta.

Nov projekt na Obali mi predstavlja nov izziv – novi gostje, nova gostinska karta, novi začetki, nekaj gostinsko zanimivega in okusnega je treba postaviti na trdne noge ter s profesionalnim delom celotne ekipe dokazati, da se lahko napiše še ena lepa kulinarično zanimiva zgodba, ki jo bodo gostje vzeli za svojo," nam pove Alma in nadaljuje: "Moje delo pri tem projektu bo vloga vodje kuhinje. Iskreno ne bom samo v vlogi vodje kuhinje v restavraciji Carpaccio, saj bom skrbela, da bo jed prišla do gosta, kot mora, ter mu bo primerno predstavljena. Za sabo imam zelo delavno ekipo in je ne bom imenovala poimensko, saj ne bi rada, da bi prišlo do kakršnekoli zamere. Vsak član ekipe je zelo pomemben in pomembno je njegovo kuharsko znanje ter želja po nadgrajevanju tega. V kuhinji je veliko garanja in zavedati se je treba, da le tako lahko dosežemo tisti pravi cilj, na katerega smo nato lahko ponosni prav vsi. Vsako sekanje ovinkov, pomanjkanje vizije in ustvarjanje kulinarične zgodbe brez jasnega cilja se opazi na predstavljenem krožniku. Ogromno dejavnikov vpliva na res prepričljiv krožnik. Največji dejavnik pa je seveda kuhar. Njegova širina, drznost in vztrajnost."

Čeprav je Alma zaradi televizijskih in drugih poslovnih obveznosti kar veliko na poti, nam je razkrila, da je trenutno nastanjena v hotelu Koper.

"Trenutno sem nastanjena v hotelu Koper, ki je od restavracije oddaljen le nekaj metrov. Primorska mi je zelo všeč, zato iskreno razmišljam o selitvi z vso družino na slovensko obalo. Za zdaj se kar veliko pogovarjamo o tem, a ne bi rada kaj dokončno pritrdilnega rekla, saj končne odločitve še nismo sprejeli. Zato bom uporabila besede: pustimo času čas," nam v smehu razkrije Alma in za konec doda, kdo jo je v letošnji sezoni med vsemi tekmovalci MasterChefa popolnoma presenetil:

"Vsi v življenju poznamo vzpone in padce. Imaš dober, imaš slab kuharski dan. Vse to smo videli skozi trenutno predvajane oddaje MasterChef, kjer presenečenj med tekmovalci ni manjkalo. Z mnenji in konstruktivno kritiko sem želela pomagati in pri nekaterih tekmovalcih sem res dosegla popoln preobrat, saj so skozi kuharske naloge pokazali neverjeten napredek. Vse tri so nas na trenutke pustili odprtih ust. Zato je vprašanje zelo na mestu, saj se v vsaki sezoni MasterChef Slovenija do zdaj med tekmovalci najde nekdo, na katerega na začetku sploh ne staviš oz. ne pričakuješ kuharskih presežkov. Iskreno, Salome me je s škampovo juho presenetila in res navdušila. In ravno pred nekaj dnevi sem se odpravila v nov gostinski lokal, kavarna in bistro MihaChef, kjer Salome dela, in si ponovno naročila škampovo juho. Rezultat je bil vrhunski, saj je bila še boljša in okusno nadgrajena kot v MasterChefu. Ponosna sem na take osebe, saj so razumele kristalno jasno, da je vsaka nadgradnja v kuhinji z jasnim ciljem vedno dobrodošla."

DOSTOPNA PONUDBA ZA VSE

MasterChef žirantka Alma nam je iz prve roke razkrila tudi ponudbo same restavracije Carpaccio ter jedi, s katerimi bo s kuharsko ekipo razvajala goste.

  • "Restavracija Carpaccio bo temeljila na vsakodnevno svežih jedeh, kjer bodo na voljo tudi dnevna kosila. Ponudba temelji v smeri bistrojskih jedi, nekaj tudi z žara, restavracijskih sladic, solatnih krožnikov in zanimivo ponudbo dobrih tort. V hladne predjedi smo vključili tudi ime Carpaccio. Ta italijanska jed je namreč poimenovana ravno po slikarju Vittoreju Carpacciu, ki je s svojimi deli zaznamoval tudi Koper. Cene v restavraciji bodo popolnoma normalne. Iskreno, za vsak žep se bo našel dober krožnik," je jasna Alma in doda: "Sama v sklopu restavracije pripravljam še eno posebnost, a bom za zdaj razkrila le, da gre za glavno jed z zanimivim konceptom, ki bo po mojem prepričanju pri predstavitvi popolnoma navdušila naše goste."

ALOJZ PETROVČIČ