Alya: Mama vedno seže globoko do mojih čustev

Alya: Mama vedno seže globoko do mojih čustev (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Story
12. 5. 2018

Dober odnos med mamo in hčerko je nekaj, kar ceni in spoštuje tudi pevka Alya. Njena mama Cvetka je bila v njenem otroštvu precej stroga, a hkrati ljubeča in topla.

Kot je Alya razkrila, jo je mama v tistem obdobju naučila spoštovanja, reda in discipline ter ji dala smernice, ki so jo vzgojile v to, kar danes je.

Story: Kakšna je bila vaša mama, ko ste bili mlajši, in kakšne zglede vam je dala kot popotnico za življenje?

Kot otrok sem mami dojemala kot zelo strogo, a hkrati toplo in ljubečo. V tistem obdobju se mi zdi to tudi edino pravilno, saj se takrat pri otroku oblikujejo neki vzorci in seveda spoštovanje, ne samo do staršev, temveč tudi do okolja, zato sta red in disciplina zelo dobrodošla, čeprav te to v tistem obdobju spravlja ob živce. (smeh) Kot bo znala moja draga mami verjetno povedati, sem bila zelo trmast otrok, tako da je pri meni že kot otroku večino stvari rešila z diplomacijo. Ko pa sem neko stvar razumela, sem brez problema popustila.

Story: Katero obdobje odraščanja vam je bilo najtežje in v katerem ste bili največja upornica?

Mislim, da od sedmega razreda do 18. leta. Saj veste, mislila sem, da že vse vem, kot večina, in vse znam. (smeh) Vedno sem imela občutek, da sem star duh v mladem telesu, zato je bilo obdobje, kjer naj bi se včasih tudi čemu uklonila, najtežje, saj mi ponos tega enostavno ni dovoljeval, vendar se je bilo treba naučiti tudi tega. (smeh)

Story: Kako je mama premagovala te najstniške težave z vami?

Najbolje, da njo vprašate. Sicer pa, kot sem že omenila, je dober diplomat tako ali drugače, tako da me je znala obrniti s pogovorom in s tem, da je vedno segla globoko do mojih čustev in strahov, kar je pri otroku najpomembnejše. Najverjetneje sva zato najboljši prijateljici, konec koncev sva si tudi zelo podobni.

Story: Kateri pa vam je najljubši spomin iz otroštva?

Predvsem se spomnim vseh trenutkov podpore že iz otroštva. Bila sem zelo aktiven otrok, sploh kar se tiče glasbe in plesa, hodila sem v glasbeno šolo, pevski zbor in plesno šolo, in seveda me je mami, pravzaprav oba starša, povsod spremljala in podpirala. Najbolj mi je ostalo v spominu, ko sem se odločala za glasbeno profesionalno pot pri nekje šestnajstih letih. Njene besede so bile: "Alya, če želiš izbrati to pot, te bom z veseljem podpirala, vendar boš pri tem konsistentna, delovna, točna in ažurna, če želiš biti v tem svetu, moraš biti profesionalna in resna." Tako sem kupila nekaj beležk - v eno sem pisala ideje, v drugo svoj urnik in aktivnosti, zadala sem si, da se v moj dnevnik vsak dan napiše vsaj ena aktivnost glede glasbe, to mi je zelo pomagalo pri karieri, sploh pa sem zrasla v zelo organizirano osebo, kar je pri tem poslu velik plus.

Story: Pri katerih življenjskih preizkušnjah vam je mama najbolj stala ob strani in pri katerih ste ji hvaležni, da ste se lahko naslonili na njeno oporo?

Pravzaprav pri skoraj vseh, ali je šlo za preizkušnjo ob začetku kariere ali za vmesne odločitve, ki so vplivale na mojo kariero. Resnično cenim, da imam ob sebi starša, s katerima lahko govorim odprto o vseh stvareh, in da skozi pogovor pravzaprav ugotovim, kaj je pomembno in kaj je izgubljanje energije in časa. Vse to, kar je najpomembnejše.

Story: Ste si kdaj predstavljali, kakšno bo materinstvo in kakšno vlogo boste prevzeli sami kot mati?

Mislim, da bom podobna svoji mami, zaščitniška do prave mere, da otrok diha sam, hkrati pa ljubeča in topla oseba.

Alya: Mama vedno seže globoko do mojih čustev

Besede mame Cvetke ...

Story: Kakšna je bila Alya kot otrok?

Bila je navihana in trmasta. Zelo rada je plesala in si že kot deklica pripravljala plesne nastope in vodila tečaje. Mislim, da smo jo prvič vpisali pri šestih letih. Potem pa je hitro začela še svoje plesne podvige. Imela je tudi svojo plesno šolo, v kateri je bila zelo organizirana. Ta plesna šola je že delovala kot profesionalna. Dekletom je dala pogodbe in resno vzela svoje delo.

Story: Se morda spomnite utrinkov, trenutkov, ki so zaznamovali njeno otroštvo?

Bila je prelomnica, pri kateri smo rekli, da se je znova rodila. Takrat smo se vsi zelo prestrašili. Zgodilo pa se je, ko smo odšli na dopust v Grčijo. Obiskali smo Meteore, enega od največjih in najpomembnejših samostanov v Grčiji, ki je zgrajen na naravnih skalah. Alya je bila takrat stara nekje pet let, ko se je visoko nad nami okrušila skala in se kotalila proti nam. Nekaj časa je trajalo, ljudje so kričali, begali na vse strani, Alya pa je ostala na sredini, ker je nihče ni mogel pravočasno zgrabiti. Tista skala je nato pristala slab meter od nje. V sami grozi smo se tako prestrašili, da smo takrat rekli, da ji je bilo podarjeno novo življenje.

Story: Kako je bilo, ko je prišla domov in vam predstavila svojega prvega fanta?

Mislim, da je bila njena prva simpatija naš sosed, kar pa se je precej hitro zaključilo. To je bilo pri šestnajstih letih. Nič pa ni bilo resnega. Potem je sledila zaljubljenost na daljavo, ki je trajala nekoliko dlje. Ampak tudi ni bilo nič resnega. To so bile tiste najstniške ljubezni. Po 18. letu pa se je začelo. (smeh)

Story: Kako ste na začetku njene kariere sprejeli njeno medijsko pojavljanje?

To smo sprejeli precej normalno, saj nam je hitro povedala, da bo pevka. In nekako smo to pač morali sprejeti ter posledično vse, kar s tem tudi pride. Že takrat, ko mi je pri 15 letih rekla in mi zapela pesmico, sem ji povedala, da je za pevsko kariero treba veliko delati, ker to ni zgolj petje. Tako je vzela stvari resno v svoje roke.

Story: So vas kdaj motile zgodbe v medijih?

Ja, ampak nič ni bilo tako dramatičnega. Alya nikoli ni dajala nekih osebnih stvari v javnost in obe sva se strinjali s tem, da ni fajn prebirati o sebi teh stvari. Nekako se je potem res osredotočila, da je dajala informacije v javnost bolj ali manj o svojem delu.

Story: Kako danes sprejemate to, kar počne?

Po toliko letih je vse to, kar počne, že za nas del nje in povsem normalno. Dejansko je to lep poklic, kjer lahko veliko daš ljudem, jim polepšaš dan in jih osrečuješ Ampak po drugi strani je trdo delo. Danes mladi, ki mislijo, da bodo čez noč zasloveli in da bodo na račun slave živeli vse življenje, napačno gledajo na to. Enako moraš biti podjetnik kot umetnik.

Story: Tudi Alya si je uredila svoj življenjski prostor. Kako ste pred leti sprejeli njeno samostojno pot od doma?

To je bolj ali manj podobna zgodba za vse starše. Veš, da se to prej ali slej zgodi. Ni pa lahko, sploh če imaš enega otroka. Treba je sprejeti in pomagati, kolikor pač lahko.

Story: Se danes veliko družite?

Bolj kot ne preživimo vse proste trenutke skupaj. Čeprav jih ima vedno manj.

Story: Se danes zateče k vam po kakšen nasvet? In koliko jih posluša?

Mislim, da se in da upošteva moje mnenje. Da sva ostali v nekem odnosu, kjer imava zaupanje druga do druge. Enako jaz upoštevam tudi njen nasvet. Pri nama je vodilo to, da se spoštujeva in upoštevava nasvete druga druge.

Story: Kako pa je videti čas, ki ga preživita skupaj?

Včasih si vzameva kakšno popoldne in greva po trgovinah. Greva na kosilo ali pa sva doma, da si spočije, da poklepetava o stvareh za nazaj in odpreva debate o stvareh, ki naju zanimajo. Imamo tudi običaj, da vsako leto preživimo kakšen teden dni skupnega dopusta. Smo kot družina, in to nam veliko pomeni.

Besedilo:  MIMA // Foto: Tibor Golob,Primož Predalič

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story10/2018

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 10/2018

Story 10/2018, od 26. 04. 2018