Alya: Najlepše stvari nastanejo na morju

Alya: Najlepše stvari nastanejo na morju (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Lea
26. 8. 2017

Pevka Alya te dni nastopa skoraj vsak dan, ko pa ima nekaj trenutkov prostega časa, se hitro odpravi na morje, saj je tam najbolj ustvarjalna. Poleg tega pa se po prebolelem tumorju na ščitnici dobro zaveda, kako pomembno je, da si vzamemo čas zase in prisluhnemo svojemu telesu.

A lya si je prejšnji mesec vzela čas za počitnice. Obiskala je Piran, saj ima zelo rada našo obalo, potem pa se je razvajala v Dalmaciji. Na počitnicah je tako lena kot delovna, v smehu pove. "Najprej si vzamem velik kos miru zase, da se spočijem in se nahranim z dobrimi knjigami. Šele tako lahko dobim nov zagon in ideje, tako delujem že od nekdaj. Na morju se rodi večina idej, vse najlepše stvari so nastale tu."

Alya je namreč precej zaposlena, saj poleg tega, da ustvarja svojo glasbo in nastopa med vikendi in tudi med tednom, hkrati še uči. Tako pa vadi tudi sama. "Ker učim v dveh glasbenih šolah, v C3 Centru in Modern Music College Celje, vadim z učenci trikrat tedensko. Super je, saj tako delaš tudi sam, nenehno se učiš, tudi od njih, mojih učencev. Lepo nam je in zelo jih imam rada. Sicer pa so na enem od poletnih koncertov Festival zeleno zlato v Žalcu bili celo moji gostje na koncertu in bilo je krasno," je navdušena Alya.

Tumorja ni več

Alya je na začetku leta zbolela za rakom na ščitnici. Takrat je o svoji diagnozi tudi spregovorila v medijih, saj je želela opozoriti na resnost obolenja in spodbuditi ljudi, da ne bi odlašali predolgo s pregledi, ko se jim zdi, da z njihovim zdravjem nekaj ni v redu. Prav tako bi si morali vzeti čas zase in si prisluhniti, česar se je naučila tudi sama.

Ko jo vprašam, kako je z njenim zdravjem zdaj, nasmejano odgovori: "Res je, razkrila sem svoje zdravstveno stanje in za to mi ni žal. Presrečna sem, da se je moje zdravje postavilo na noge, počutim se super. Se pa zagotovo zavedam, da je to življenjska preizkušnja in šola, zato zdravja ne jemljem kot samoumevno. Vsak dan posebej se je treba ukvarjati s sabo, se imeti rad in se spoštovati." Vsaka takšna izkušnja človeka spremeni in pri Alyi ni bilo nič drugače. "Takšna izkušnja te spremeni, spremeni ti pogled na življenje, nase gledaš bolj celovito, še bolj poslušaš in si bolj obziren in nežen."

Privlačiš, kar imaš rad

Alyini koncerti so velikokrat prav posebno doživetje. Potem ko je, kljub strahu pred letenjem, nastopila v letalu na 4000 metrih nadmorske višine, je lani prvič nastopila v cerkvi. Kljub rahlim dvomom je bilo vzdušje v Križevniški cerkvi v Ljubljani izjemno. Alya že komaj čaka nove zanimive lokacije, kjer bi lahko svojo glasbo predstavila na nekoliko drugačen način. Srčnost in podpora poslušalcev ji dajeta izjemno motivacijo in razlog za dobro voljo, za kar jim je neizmerno hvaležna.

Za letošnjo jesen pa je napovedala še bolj nenavadno lokacijo – vendar še ne želi izdati, kje bo koncert. Zakaj rada nastopa na bolj čudnih, nenavadnih lokacijah za koncert? "Zanimivo, kako se nekatere stvari v življenju zgodijo kar same po sebi. Kako res privlačiš, kar imaš rad," najprej reče in potem nadaljuje: "Kot veste, so mi od nekdaj všeč drugačne, izvirne stvari, in tako so se vse nore dogodivščine v mojem življenju zgodile spontano. Recimo koncert v zraku leta 2014 v Zagrebu, ko je šlo za napoved nove plošče in koncertne turneje CAR. Ideja je padla spontano na sestanku s piarovcema Domnom Mavričem in Katjo Mlakar, in ker sta tako vrhunsko odštekana z idejami, smo vse skupaj tudi izpeljali," pove v smehu in oda: "To lahko uspe samo njima."

Priporočamo