Alya: “Vsega le ne moreš narediti prav”

Alya: “Vsega le ne moreš narediti prav” (foto: Tibor Golob) Tibor Golob
Vir: Lady
28. 3. 2019

Priljubljena slovenska glasbenica Alya je te dni povsem zaposlena. 

Predstavlja namreč svoj novi album Nova Alya, na katerem bo mogoče slišati številne uspešnice v novi podobi. Prav zato je časa za prostočasne aktivnosti bolj malo, kljub temu pa med vikendi, če je le mogoče, pobegne v Dalmacijo, svoj drugi dom.

► Vem, da ste v zadnjem času polno zaposleni, pa vendar – koliko časa si lahko v tem urniku vzamete za jahanje in konje?

Uh, dolgo časa sem se rekreativno ukvarjala z jahanjem. Pred časom pa smo prodali oba konja. Bilo je težko, a sta imela težave s poškodbami. Moja starša sta danes v pokoju, medtem ko sta bila včasih tesno povezana s konjeništvom. V sedlu sem se prvič znašla že, ko sem bila zelo mlada, potem se od konj nisem mogla ločiti. Šele pred tremi leti sem zaradi pestrega urnika morala jahanje občutno zmanjšati. Resnično sem rasla s konji. Želela sem si tudi trenirati galopske dirke, a mi mami ni pustila. Sama je namreč nekoč tekmovala v precej nevarnih disciplinah, kjer so preskakovali hlode. Nazadnje se je tako tudi poškodovala. Tako sem se odločila za glasbo, ta se mi pretaka po krvi.

► Zanimivo. Kateri izmed družinskih članov pa je še glasbenih vodah?

Moj dedek je bil prav tako glasbenik. Zabavljač in harmonikar. Še danes, ko pregledujem njegove slike, mi v oči padejo njegovi vpadljivi modni dodatki. Sama ga nisem dobro poznala, saj je umrl, ko sem bila še majhna, a pripovedovali so mi, da je bil precej odštekan. Zeleni čevlji, klobuki … Moja mami mi pravi, da imam to v genih.

► Če se danes ozrete nazaj, bi še enkrat prehodili isto pot, kot ste jo?

Zagotovo bi kaj spremenila. A v vsakem trenutku sem se odločila tako, kot sem takrat čutila, da je prav. S tem ni nič narobe. Tudi ko se ozrem nazaj, si rečem: “Tudi tako je super. Je že moralo biti tako!” Vsaka taka stvar je osebnostna rast. Včasih moraš narediti tudi napako, vsega le ne moreš narediti prav.

► Znani ste po neverjetni energiji na odru in vpadljivem videzu. Si predstavljate, da bo tudi čez desetletje tako?

Mislim, da bom energičnost znala ohranjati. A prisegam na to, da me nosi tok. Ne načrtujem, kaj se bo zgodilo čez deset let. Kaj veš, kaj se mi bo takrat dogajalo v glavi. No, če pomislim po drugi strani, bo deset let minilo, kot bi trenil.

► Vam je kdaj žal, da ste se odločili za glasbeno pot?

Ne, nikakor. Sicer me strašno zanima notranje oblikovanje. Že dolgo časa sem glavni opremljevalec v družini. (smeh) Uživam v tem. Veliko stvari me zanima, a to so dejavnosti za dušo. Včasih sem rada jahala, odkar smo prodali konje, nimam več časa niti za to. Cele dneve delam. Najraje pa sem na morju. To je moj drugi dom.

► Že nestrpno pričakujete poletje, da svoj naslov zamenjate za dalmatinsko obalo?

Seveda, komaj čakam poletje. Čeprav obožujem svoj kraj Mozirje in prekrasno Savinjsko dolino, se poletja neznansko veselim. Že zdaj se vsak teden podam v Dalmacijo. Samo med nastajanjem plošče mi je zmanjkalo časa. Sicer že maja pobegnem dol, potem pa se v Slovenijo vračam le za koncerte.

► Torej ste prava morska deklica?

Ja. Rada imam morje. Že kot otrok sem veliko časa preživela ob morju. Začutiš energijo. Seveda ne bi zamenjala za našo prelepo Slovenijo. Moje Mozirje. Rada imam svoj kraj. Dalmacija je drugi kotiček, ki mi je ljub. Obožujem vode. Ko iščem popotniško destinacijo, me vedno nosi v bližino vode.

Besedilo: Nika Arsovski // Fotografiji: Tibor Golob

Priporočamo