Ana Klašnja - ambasadorka ozaveščanja o psoriatičnem artritisu

Ana Klašnja - ambasadorka ozaveščanja o psoriatičnem artritisu (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Story
25. 10. 2017

Luskavica je kožno obolenje, ki obolele močno zaznamuje v družbi. Pri ljudeh, ki imajo luskavico na nohtih, se v 30 odstotkih razvije tudi psoriatični artritis, huda vnetna bolezen sklepov. Balerina Ana Klašnja je k projektu pristopila, ker je bila povabljena kot ambasadorka kampanje ozaveščanja o psoriatičnem artritisu in luskavici.

O obeh boleznih so govorili pred svetovnim dnevom revmatikov 12. oktobra in pred svetovnim dnevom psoriaze 29. oktobra. Na srečanju v Narodni galeriji so gostili kar štiri bolnike, ki so razkrili osebne zgodbe, in največje strokovnjake s področja zdravljenja obeh bolezni. Ana Klašnja je že prej poznala posameznike, ki so oboleli za to boleznijo. Pri njih je opazila, da so imeli v mlajših letih zelo omajano lastno samopodobo in posledično samozavest. Zdaj, ko so ti ljudje že odrasli, so nekateri izmed njih zelo uspešni umetniki. Življenje živijo v polnem zagonu in jih bolezen pri tem ne omejuje več.

"Imajo bolezen, vendar bolezen nima njih." Ana je v mladosti poznala dekle, ki je imelo luskavico in se je zaradi tega smililo vsem vrstnikom. "To ni bilo prav, ker to ni prispevalo k rasti njene samozavesti. Težko je v mladosti iti skozi življenje, ob tem pa vidiš, kako se vsem smiliš." Zdaj je Ana prepoznala možnost, da sama kot prepoznavna oseba, ki jo imajo mladi za neki vzor in je medijsko prepoznavna, pristopi k projektu in pove, da se gleda na človeka kot takega, in ne na njegovo bolezen. "Pomemben je človek, ne njegov obraz, roke ... Drugi ljudje jih ne smejo pomilovati, saj se bodo tako oboleli lažje spopadli z vsem tem, kar ta bolezen prinese s seboj."

Sama pravi, da ima vse predispozicije za obolenje za to boleznijo. "Hitim s prehrano, nimam časa za gibanje na svežem zraku ... Zdaj, ko sem mama, je to hitenje še toliko bolj prisotno. Če bi zdaj resnično zbolela za to boleznijo, bi se z njo zaradi izoblikovanega jaza, ko se zavedam, kaj sem že dosegla v življenju, in se nimam česa sramovati, lažje spopadla. Pred 20 leti bi bila situacija popolnoma drugačna." Danes je dostopnih mnogo več informacij o tej bolezni kot pred leti. Obstaja tudi društvo, v katero se lahko posameznik vključi, in poišče pomoč ter se pogovori z ljudmi, obolelimi za to boleznijo. Bolezen je tudi bistveno bolj obvladljiva kot pred leti.

Ana Klašnja se bo kot ambasadorka osredotočila predvsem na mlade, ki so oboleli za to boleznijo, kot tudi in predvsem na tiste, ki niso, da bodo imeli do obolelih drugačen, pravilen pristop. Da ne bodo gledali na obolele kot na kužne, ker bolezen ni nalezljiva. Informiranja se bo lotila predvsem prek socialnih omrežij.

Aleš Rod

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story42/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 42/2017

Story 42/2017, od 12. 10. 2017