Ana Klašnja: Miha bo prisoten pri porodu

Ana si je vedno želela ustvariti družino, vendar pa se je prjšnja leta posvečala predvsem karieri in baletu.  (foto: Lea Press) Lea Press
Vir: Lea
9. 3. 2016

Balerina Ana Klašnja je že od nekdaj sanjala o svoji družini, vendar je otroška, najstniška in pozneje dvajseta leta povsem posvetila baletnim treningom in želji, da bo nekoč kot balerina nastopala na največjih odrih.

To ji je uspelo, zdaj pa je čas, da obrne nov list v življenju. Z Miho ga bosta obrnila kar skupaj že čez dva meseca, ko bosta prvič postala starša.

Zakorakali ste v drugo polovico nosečnosti. Kako bi opisali zadnje mesece?

Druga tretjina nosečnosti je bila super. Z Miho sva bila na dopustu in tudi v Ljubljani sem bila polna elana. Zdaj pa sem skoraj v osmem mesecu in kot marsikatera nosečnica res ne vem, kako bom zdržala do konca. Po eni strani se vsak dan težje premikam in imam vse možne male nosečniške nadloge, po drugi pa se noro veselim in komaj čakam, da to bitjece prijoka na svet in se začnemo družiti. (smeh)

Glede na to, da ste še do pred kratkim vodili nekaj baletnih treningov, predvidevam, da večjih zdravstvenih težav v prvih mesecih nosečnosti niste imeli?

K sreči nisem imela nobenih zdrav­stvenih težav, razen slabosti, ki pa so trajale do najinega dopusta (kar do 6. meseca) in mi jih je bilo lažje prenašati, če sem bila aktivna, tako fizično kot psihično.

Ste poleg očitnih fizičnih sprememb pri sebi opazili še kakšno bolj poglobljeno spremembo – v značaju, miselnosti, čustvih ...?

(smeh) Vedno sem mislila, da so ta nihanja izmišljotina in pretiravanja, dokler nisem že med šovom Slovenija ima talent to občutila na lastni koži. Opazila sem – in ne samo jaz, ampak vsi, ki so me spremljali –, da sem izredno čustvena, veliko bolj nežna in mirna kot sicer. Še danes imam dneve, ko imam krila in skačem od sreče, čez pet minut pa sem vsa otožna in melanholična.

Z Miho ste se na začetku februarja vrnili s potovanja po Južni Afriki, kjer sta preživela več kot mesec dni. Je imel oddih tako daleč od doma blagodejen učinek na vas?

To sem (sva) resnično potrebovala. On je sicer kot vsako leto šel tja trenirat mlade plesalce, vendar pa sva prosti čas lahko uživala samo drug z drugim, kar je doma skoraj nemogoče. Izklopljen telefon, svež poletni zrak, odlična hrana in veliko ljubezni je vsekakor to, kar nosečnica potrebuje. (smeh)

Vaši prijatelji so zagnali nekaj panike na družabnih omrežjih, ker je prav v tistem obdobju v javnosti završalo o virusu zika in možni nevarnosti pika komarja za nosečnice. Ste se kaj zbali zaradi tega?

Seveda sva spremljala poročila po svetu in bila seznanjena z dogajanjem v Južni Ameriki, vendar za omenjeni virus v Afriki ni bilo nevarnosti. Malo pa sem bila vznemirjena in zaskrbljena, da se taka stvar širi ravno zdaj, ko sem noseča, pa tudi če sem na tisoče kilometrov stran.

Ste paniko glede okužb in širjenja virusa začutili tudi v Južni Afriki?

Ni bilo potrebe, saj so južnoafriške oblasti objavile in potrdile, da za to vrsto komarjev pri njih ni razloga za paniko.

Večina bodočih staršev se skozi celotno obdobje pričakovanja naraščaja pripravlja na novega družinskega člana. Kako se z Miho spopadata s prihajajočimi spremembami?

Zavedava se, da najino življenje ne bo več isto, ampak poskušava čim manj komplicirati in ne prehitevati dogodkov. Kar gre seveda njemu veliko bolje, kot meni. (smeh) Ženske, sploh v nosečnosti, smo res neverjetne, ko se nekaj odločimo, mora biti rešeno takoj ali pa bo konec sveta.

Že čutite sindrom kopičenja, ki je običajen pri bodočih mamicah?

Uf, niti ne sindrom kopičenja, ampak sindrom gnezdenja, s katerim sem malo nalezla tudi Miho.

Lotili ste se že tudi prenove stanovanja, da bo to bolj primerno za dojenčka. Kako napredujete? Menda je za orodje poprijel tudi Miha?

Miha vedno z veseljem poprime za orodje. Je eden tistih moških, ki jim je v izziv kaj popraviti ali pa narediti sam. Stanovanje sva malo obrnila na glavo, sicer imava še veliko dela pred prihodom novega družinskega člana, ampak pomembno je, da je iz dneva v dan bolj družinsko.

Nekaj detajlov za otroško sobico ste že izbrali. Vam je kdo pomagal pri opremi in dizajnu? Nam zaupate, v kakšnem stilu bo?

Pri opremljanju sobice so nama na pomoč priskočili v butični spletni trgovinici Mali zakladi v Maxiju in komaj čakava končni rezultat. Osnovne kose pohištva znamke Alondra za moderno večnamensko sobico sva izbrala midva, detajle pa prepuščava njim. Prepričali so naju s kakovostjo, otroško svežino in očarljivostjo izdelkov španskega podjetja Nobodinoz.

Vse bližje ste velikemu dnevu. Vas že kaj dajeta pozitivna nervoza in pričakovanje?

Joj, že odkar sem izvedela, da bom mamica, me daje pozitivna neučakanost, včasih pa me je tudi strah. To je normalno, zato pa imamo devet mesecev, da se pripravimo. Čeprav se starševstva niti v devetih mesecih ne moreš naučiti, to pač traja vse življenje, zato pa je toliko bolj zanimivo.

Tuje zvezdnice se velikokrat odločijo za kakšne bolj 'eksotične' metode poroda. Ste že razmišljali o tem, kakšno pot boste izbrali?

Verjamem, da je porod odvisen predvsem od ženske same in tega, kako se pripravi nanj. Zlasti pa je pomembno, da zaupa ljudem, ki so v tistem trenutku z njo. Še vedno nisem povsem prepričana, v kateri porodnišnici si želim biti, o tem veliko razmišljam in k sreči imam še nekaj malega časa za pravilno odločitev.

Se o teh stvareh pogovarjate tudi s partnerjem ali vam pri pomembnih odločitvah pušča proste roke?

Glede poroda me vedno pazljivo posluša, vendar mi popolnoma prepušča odločitev, saj se zaveda, kako pomembno je, da se počutim varno in sproščeno.

Predvidevam, da si ga želite imeti ob sebi, ko bo malček prvič pogledal na svet?

Absolutno si oba želiva, da je tudi on del te izkušnje.

Miha deluje kot zelo močan moški. Mislite, da bo v trenutku, ko ga bo prvič vzel v naročje, potočil kakšno solzico?

Ne vem, kaj se bo zgodilo, zagotovo bo ganjen in za naju oba bo to nepozaben in najlepši trenutek v življenju.

Ste si sicer že v mlajših letih želeli ustvariti družino ali je ta želja prišla šele, ko ste ugotovili, s kom si želite preživeti preostanek življenja?

Vedno sem si želela družine in zdi se mi, da bi bila prikrajšana za čudovito življenjsko izkušnjo, če mi to ne bi bilo dano. Sem pa že od malega vedela, da se to ne bo zgodilo v mojih dvajsetih, saj je bila na prvem mestu baletna kariera.

Predvidevam, da bosta s poroko zdaj za nekaj časa počakala?

Kdo ve? Morda pa z dojenčkom pobegneva na kakšen sanjski otok sredi Pacifika in se skrivaj poročiva. Hecam se. (smeh)

Pogreša treninge

  • Veliko ljudi se sprašuje, kako bo otrok vplival na Anino kariero, ki je pri balerinah zelo časovno pogojena. Zato nas je zanimalo, ali se ima Ana po porodu namen kmalu vrniti na odre ali želi porodniški dopust v celoti izkoristiti. "Neznansko pogrešam treninge, baletne predstave in biti v fizični kondiciji. Rada bi se vrnila že naslednjo sezono. Seveda pa ne morem vedeti, kako se bova jaz in otroček počutila po porodu, vse je odvisno od tega. Za zdaj pa mislim, da mi bo ob pomoči naše operne fizioterapevtke, nutricionista in pa, najpomembnejše, mojega dragega uspelo hitreje zdravo in premišljeno priti v formo.

Značke: Ana Klašnja