Ana Klašnja: Starševstvo je polno čustev in lepih trenutkov

Ana Klašnja: Starševstvo je polno čustev in lepih trenutkov (foto: Aleksandra Saša Prelesnik) Aleksandra Saša Prelesnik
Vir: Story
26. 7. 2017

Življenje se po rojstvu otroka obrne na glavo. To je na lastni koži izkusila tudi balerina Ana Klašnja, ki je pred dobrim letom dni postala mama. 

Njen mali Jaša skrbi, da mamici ni nikoli dolgčas, Ana pa lahko le z nasmehom opazuje druge malčke, ki v miru sedijo v vozičkih, medtem ko njen veselo skače po travi in raziskuje okolico.

Story: V poletnih mesecih lahko tudi baletniki nekoliko zadihate in se odpravite na zaslužen dopust. Kako občutite poletje?

Sem precej poletni človek, saj mi zima nikakor ne ustreza. Obožujem sicer zimske radosti, vendar pa je ta letni čas povezan tudi s številnimi vajami v baletni dvorani in polnim urnikom. Poletnih dni se zelo veselim, saj imamo nekaj časa tudi zase. Ne predstavljam si poletja brez morja in sonca, saj sem sončen človek. Nikakor ne bi mogla živeti nekje, kjer ni sonca.

Story: V kakšnem spominu pa vam je ta letni čas ostal iz otroštva?

Joj, zavidam ljudem s številnimi spomini na otroštvo. Sama se le redko spominjam česa. S starši smo kampirali na Cresu skupaj s prijatelji, tako da nam res nikoli ni bilo dolgčas. Že mesece pred morjem sem se veselila, saj smo se vozili s čolni, lovili ribe in igrali tarok. V baru na plaži smo se zabavali, dokler nas starši niso spravili v posteljo. Tega se spominjam, drugi spomini pa so veliko bolj megleni. Ko sem bila starejša, smo s prijateljicami pogosto hodile v Grčijo, vendar takrat nismo lovile rib ... (smeh)

Story: S sinčkom Jašo pa bodo poletja zagotovo nekoliko drugačna.

To bi le s težavo ocenila, saj je bil lani Jaša še precej nepremičen, zato sva vse poletje posvetila njemu. Prvega pol leta je namreč najtežje, saj je popolnoma nebogljeno bitje. Veliko sva se ukvarjala z njim, letos pa bo zgodba drugačna. Zdaj veselo teka okrog, se smeje. Nikoli nam ni dolgčas. Morda se bom ob njem spomnila tudi kakšnih svojih poletnih zgodbic. Lani je jokal, ko smo mu nogice pomočili v vodo, mislim pa, da ga bomo letos le s težavo spravili iz vode.

Story: Številnim dekletom poleti težavo povzročajo tudi kopalke. Ste kdaj tudi sami izkusili to?

Sama sebi se zdim malce presuha. Moj dragi me je že spodbudil, naj začnem jesti, češ da tako koščena pa na plaži že ne bom. (smeh) To ne bi smela biti težava, saj rada jem. Moja šibka točka je predvsem meso, ki ga je v sezoni piknikov na pretek.

Story: Se sicer med sezono prehranjujete zdravo?

Ves čas jem zdravo, saj obožujem zelenjavo in sadje, vendar pa se velikokrat tudi pregrešim. Le redko se popolnoma odrečem sladkorju in kruhu, ki vseeno nista tako pogosto na mojem jedilniku. Joj, izjema je morje. Veste, kaj je najslajše, kadar počitnikuješ na hrvaški obali? Tisti beli kruh, ki se kar topi v ustih, ABC-sir in posebna salama. Težko najdeš kaj bolj nezdravega! (smeh)

Story: Res je, vendar se je temu težko upreti. Se vam pregrehe hitro poznajo?

Z leti sem vse bolj nagnjena k nabiranju odvečnih kilogramov, ne pretirano, vendar pa se vsak kilogram na baletnem parketu hitro pozna. Dva tedna pred sezono zato precej bolj pazim kot sicer, vendar pa večjih težav ni, saj z intenzivnimi treningi hitro odpraviš vse.

Story: Kako pa se je vaše telo spremenilo po porodu?

Uh, pri meni v službi menijo, da na bolje. (smeh) Zdaj sem bolj v formi, saj nimam več veliko časa za poležavanje na kavču. Nekoč sem si po treningu privoščila počitek, danes pa me doma čaka Jaša, s katerim sem vedno v teku. Kako že pravijo?! Ja, moj mali me je pojedel.

Story: Ste si predstavljali, da se vam bo življenje zasukalo na glavo?

Ne, čeprav so me vsi opozarjali, da se mi bo življenje popolnoma spremenilo. Nisem jim verjela, da toliko. Najtežje je prvega pol leta, ko se otrok še ne odziva na tvoje gibe ali besede, zdaj pa ti z nasmehom poplača neprespane nočne urice. Najbrž bi se veliko staršev strinjalo z mano, da je prvih šest mesecev resnično napornih. V tem času ni prostora za sebičnost, ne zase in ne za partnerja.

Story: Verjamem, da se teh stvari pozneje niti ne boste spominjali, temveč vam bodo v spominu ostali le lepi trenutki.

Se strinjam, saj se pogovarjam s številnimi mamicami, ki se v resnici prvih tegob sploh ne spominjajo. Potem pa jih na to po pogovoru spomnijo njihovi partnerji. (smeh) Tudi pri sebi opažam, da sem že marsikaj pozabila.

Story: Kako pa se je s prihodom sinčka spremenila vaša dnevna rutina? Čas zase postane neznanka?

Časa zase je resnično malo. Že ko zjutraj vstanem ob zvokih svojega malčka, ne poskrbim najprej zase, prvi na urniku je Jaša. Pleničke, voda, hrana ...

Story: Si kdaj le utrgate trenutek, ki ga lahko preživite brez otroškega kričanja, le sami s seboj?

Zdaj, ko si je tudi Miha nekoliko oklestil urnik, je precej lažje, prej pa tega ni bilo. Prav zato mi je bilo morda nekoliko težko, saj sem precej kmalu začela hoditi v službo. Tega sem si zelo želela, saj je baletna kariera zelo kratka, hkrati pa sem se na baletnih vajah lahko posvetila zgolj sebi.

Story: Sicer pogrešate tiste trenutke, ko ste si lahko vzeli čas zase?

Seveda, zelo. Predvsem pa pogrešam to, da nimava več časa zase. Vsi najini pogovori se vrtijo okrog Jaše, saj se starši pogosto izgubijo v vrtincu otrok. Tudi ko malček zaspi, si preveč utrujen, da bi partnerju posvetil veliko pozornosti. Prav zato se veselim poletnih počitnic, ko bomo imeli malce več časa drug za drugega, sicer pa se z vsakim mesecem stvari vračajo v stare tire.

Story: Kako pa se spremeni dinamika v paru ob rojstvu otroka?

Včasih so si dekleta želela najti idealnega partnerja, s katerim bodo imela otroka. Idealnega partnerja ni, saj se ljudje po tem, ko dobijo otroke, spremenijo. So dejavniki, na katere ne moreš vplivati. Kljub temu je velika napaka, če se z očetom svojih otrok že od samega začetka ne razumeš, saj je pomembno, da se lahko pogovoriš o prav vsem. Med vama ne sme biti zadržkov, sramežljivosti ... Hitro že tako in tako pride do konfliktov v povezavi z vzgojo otroka, poleg tega pa v vajin vnos vdre tretja oseba, ki ga lahko postavi povsem na glavo. Je pa res, da si ne moreš predstavljati, da bi ti bil kdo bližje kot oče tvojega otroka (ob tem se ji orosijo oči).

Starševstvo je polno čustev, lepih trenutkov, ki vaju še dodatno povežejo. Poleg tega pa morata premagati tudi številne ovire, in če vama to uspe, je to nekaj neverjetnega. Zdaj mi je jasno, zakaj gredo ljudje narazen. Imeti otroka je težko, čeprav je to povsem nekaj naravnega. Mislim, da bi pred tem moral opraviti tečaj, saj se le s težavo pripraviš na vse, kar te čaka. Veš, kaj vse gre lahko narobe?! V tebi se pojavijo strahovi, odgovornost ... Vzgajaš živo bitje in kaj kmalu se lahko izgubiš v tem procesu.

Story: Ob morju bo morda nekaj več časa za počitek in sprostitev.

Joj, lani sem se ob petih zjutraj sprehajala z vozičkom, na sprehodih pa sem srečevala samo mamice z vozički. (smeh) Lani sva kampirala, letos pa sva kupila avtodom, s katerim se bomo podali po Hrvaški. Preizkusili smo tudi hotel, med prvomajskimi počitnicami smo bivali v Lifeclass hotelih, ki zagotavljajo vse potrebno razkošje. Pa vendar je bilo to tuje okolje za malčka, zato sva bila kot zombija, saj nismo nič spali. (smeh)

Story: Kaj pa se je s prihodom otroka najbolj spremenilo? Nekaj, na kar niti pomislili niste?

Uh, upala sem, da bo ob otroku dosti lažje vstajati tako zjutraj kot tudi ponoči. (smeh) Vse bi dala za minuto spanja ponoči, saj sem tako utrujena, če malček ne spi.

Story: Pravijo, da ima prav vsak malček svoje muhe.

Niti sekundo ni pri miru. Večina otrok naj bi bila takšnih. (smeh) Pa vendar se mi ne zdi pošteno, kadar sem s prijateljico na kavi, da se moj malček zvira po travniku in počne vse mogoče, medtem ko njen sedi v vozičku in grizlja piškot. (smeh)

Nika Arsovski

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story29/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 29/2017

Story 29/2017, od 13. 07. 2017