Ana Lukner: Za druge daje vse od sebe, zdaj pa ona potrebuje pomoč!

Ana Lukner: Za druge daje vse od sebe, zdaj pa ona potrebuje pomoč! (foto: Goran Antley) Goran Antley
25. 7. 2016

"Svet je majhen, vse je mogoče in to je šele začetek," je stavek, ki ga tako pogosto slišimo iz ust Ane Lukner, podjetnice, inspiracijske predavateljice in pobudnice organizacije Anina zvezdica.

In enako je povedala tudi pretekli teden, ko je s skupinico svojih zvezdic v četrtek dan polepšala kar 150 družinam, ki so jim v njihovem centralnem skladišču delili hrano.

"Vedno poskusimo narediti čim več, kolikor lahko. Pomagali smo več kot 150 družinam in to je tista prava Anina zvezdica. Ko te vsi objamejo, ko je vzdušje hektično, bilo je zelo lepo in zahvaljujem se vsem, ki nas podpirajo," je povedala zgodaj zjutraj naslednji dan, ko je vidno izmučena, a z zadnjimi močmi strnila svoje misli po dogodku, ob katerem težko ostaneš ravnodušen.

"Po takšnem dogodku je tudi tista druga plat. Ko smo končali v skladišču, sem pogledala na telefon in imela sem 20 novih sporočil in elektronskih sporočil z imeni novih družin, ki bi potrebovale hrano. In včasih se v takšnih trenutkih pojavi kar malo frustracije. Nekomu sicer pomagaš, ampak veš, da jih je še toliko, ki bi potrebovali tvojo pomoč. Trudimo se, da pomagamo, kolikor le lahko, in včasih boli, ker se zavedam, da morda ne bomo mogli pomagati vsem," je svojim sledilcem iskreno priznala Ana in dodala, da ob vseh projektih, ki se jim posveča z dušo in srcem, resnično potrebuje nekaj dni za oddih.

"Že nekaj časa govorim, da moram na kratek oddih. Govorim si, da moram zdržati samo še en dan in da si bom potem lahko oddahnila. In potem sem (pred dnevi) v skladišču doživela kolaps, ko sem napol padla skupaj. Telo in psiha sta se sesula od dela in težko je priznati, da nisi superman. Ampak mislim, da smo z ekipo na vseh področjih supermani in da zmoremo. To je šele začetek," je povedala Ana, ki je sicer za pomoč družinam v stiski izbrala svoj pristop, ki se ne zanaša na podatke države.

"Če bi se zanašali samo na podatke iz centra za socialno delo, bi šla pomoč velikokrat žal v napačne roke. Veliko ljudi izkorišča socialno pomoč, kar ni prav. Postavili smo svojo bazo, v katero je bilo vloženega veliko dela, ker še vedno verjamemo v prenos od ust do ust. Sama vedno vprašam ljudi, ali poznajo koga, ki potrebuje pomoč, in ljudje nas velikokrat kličejo in sporočajo. V več kot 250 šolah so zbirali hrano, ki so jo podarili lokalno. Pomagajo nam tudi medicinske sestre, ker imamo ljudje navadno enega zdravnika večino časa in medicinske sestre vedo, kdo težko živi. Povezali smo se s centrom Soča, v katerega pridejo ljudje iz vse Slovenije, ki nimajo niti zobne ščetke s seboj. Policija, vojska, veliko je načinov, kako priti do relevantnih podatkov," nam je Ana pojasnila že v preteklosti.

Kako lahko pomagate?

  • Koncept Anine zvezdice je zbiranje hrane, zato nakazilo denarja ni mogoče. "Cilj Anine zvezdice je, da pokažem, da lahko pomaga prav vsak. Velikokrat zasledim ljudi, ki govorijo, da želijo pomagati, vendar na koncu štejejo dejanja sama, in ne besede," je prepričana Ana, zato za prispevek svojega paketka hrane lahko kontaktirate Ano Lukner po elektronskem naslovu ana@aninazvezdica.si, prav tako pa se na isti elektronski naslov javite tisti, ki bi radi na pomoč priskočili kot prostovoljci v organizaciji.

P.S. v novi Novi smo medtem že z veseljem prebrali, da si je Ana Lukner končno vzela zaslužen dopust. Na svojih družabnih omrežjih te dni namreč vestno objavlja utrinke s svojega morskega potepa ;)

Besedilo: Kaja Milanič
Foto: Goran Antley