Ana Praznik bo uresničevala želje!

Ana Praznik bo uresničevala želje! (foto: arhiv POP TV) arhiv POP TV
Vir: Nova
7. 3. 2018

"Slovenci smo že velikokrat dokazali, da smo sočutni in da ob ključnih trenutkih znamo stopiti skupaj in pomagati."

Na male zaslone bo spomladi prišla nova televizijska oddaja Delovna akcija, katere voditeljsko mesto bo prevzela nekdanja pevka skupine Be pop in radijska voditeljica Ana Praznik. V oddaji bo Ana skupaj z ekipo profesionalcev in vrhunskih mojstrov pomagala pri prenovi doma družinam, ki si tega ne morejo privoščiti.

Po porodniškem dopustu ste precej hitro zajadrali v radijske valove. Otja je v tem šolskem letu prvič obiskala vrtec. Kako ste se privadili na nov ritem?

Moram trkati na les, da večjih težav z uvajanjem v vrtec nismo imeli. Zdaj že na daleč vriska, ko zagleda vrtec, in včasih noče domov. Res sem vesela, da je tako. Da ima rada vzgojiteljice in sošolce.

Ana, znova vas čakajo novi izzivi. Spomladi vas bomo lahko gledali pred malimi zasloni v novi oddaji Delovna akcija. Kako se pripravljate na novo poglavje in kaj vam pomeni to, da boste stopili pred kamere?

Vesela sem in hkrati vznemirjena. Podajam se na čisto novo področje, imam malo treme, ampak je tista ta dobra, ki ti požene kri po žilah in ob kateri se zaveš, da delaš nekaj vznemirljivega. Hkrati pa me žene dejstvo, da bomo v oddaji pomagali ljudem k boljšemu življenju. Tistim, ki najbolj potrebujejo, bomo prenovili dom in jim omogočili nov začetek.

Vajeni ste nastopanja, nenehno vas slišimo na valovih Radia Center. Kako bo pa zdaj pred TV-kamerami? Koliko bo preostalo delo zaradi snemanja oddaj trpelo?

Ko se nečesa lotim, sem na to osredotočim 100-odstotno in želim delo opraviti najbolje. In že oddaja sama je zastavljena tako, da v petih dneh prenovimo družini stanovanje ali hišo. Torej peti dan se bo družina vselila, kar pomeni, da bomo morali biti zelo pridni, da bomo pravočasno to opravili. Zato bom v času snemanj oddaj na radiu odsotna. Ampak se po zaključku snemanj vračam nazaj na svoj popoldanski termin, ki ga bom vmes, priznam, kar malo pogrešala.

Kako boste usklajevali vse obveznosti z delom, družino in še snemanjem nove oddaje?

Tako kot do zdaj. Vsako delo terja čas in odsotnost od otrok, ne glede na to, kaj delaš. Tako pač je, ko starši hodimo v službo. Eni starši delajo od šestih do treh, drugi pa od desetih do šestih, sedmih, tretji spet projektno. In pri nas ni nič drugače. Moje delo je pač takšno in naš družinski ritem je temu prilagojen. Kar pa ne pomeni, da smo zaradi tega kot družina manj skupaj. Vse obveznosti bom torej usklajevala tako kot vse druge mame, ki hodijo v službo in skrbijo za gospodinjstvo. Po svojih najboljših močeh.

Vodili boste oddajo Delovna akcija, ki prihaja na Pop TV. V tujini je tovrsten koncept oddaj precej znan in priljubljen. Kaj menite, kako jo bomo sprejeli pri nas?

Bomo počakali na pomlad, ko bo oddaja prišla na male zaslone. Ampak glede na odzive, ki sem jih prejela, mislim, da jo bodo ljudje kar radi gledali. Ne bomo samo nekomu renovirali doma, prenovili ga bomo tistim, ki to najbolj potrebujejo. Ki živijo v neznosnih razmerah in si sami ne morejo privoščiti takšnih posegov. In Slovenci smo že velikokrat dokazali, da smo sočutni in da ob ključnih trenutkih znamo stopiti skupaj in pomagati. To imamo v sebi, zato tudi radi pogledamo kakšno zgodbo z lepim koncem.

Izbranim družinam boste pomagali pri prenovi doma. Po kakšnem ključu se bodo iskale družine?

Družine se same prijavljajo oziroma jih prijavijo njihovi bližnji. Tisti, ki poznajo težave in menijo, da si zaslužijo boljši jutri. In ker ima oddaja močno dobrodelno noto, bomo izbirali družine, ki imajo kakšno posebno zgodbo.

V prvi vrsti jim boste izboljšali tudi bivanjske razmere, predstavili pa boste tudi njihovo zgodbo. Kakšne zgodbe se vas najbolj dotaknejo?

Vsaka tragična zgodba se me dotakne. Sploh kadar so vpleteni otroci. Odkar sem mama, vsako takšno zgodbo projiciram nase oziroma na svojega otroka. In se mi zdi, da me takšne tragične zgodbe zdaj še bolj ganejo. Želim si, da bi jih bilo čim manj oziroma da jih sploh ne bi bilo.

V ospredju bo humanitarna nota oddaje. Menite, da je pri nas veliko tovrstnih socialnih stisk?

Glede na število prijavljenih, bi rekla, da je stiska ogromna. Žalosti me tudi to, da ne gre samo za zgodbe, kjer so starši brezposelni in si zaradi tega ne morejo urediti boljših bivalnih pogojev. Veliko je tudi zgodb, kjer oba starša delata za minimalno plačo in tudi to ni dovolj, da preživita svojo družino, kaj šele, da bi od dveh plač lahko kaj privarčevali. Recimo za nova okna ali novo streho, ker stara pušča. To me pa res žalosti.

Uresničevala bo želje

Koliko projektov boste speljali in kako dolgo se bodo stvari pripravljale, preden jih bodo gledalci zagledali na malih zaslonih?

Številčna ekipa se s pripravo oddaj ukvarja že lep čas. Podrobnosti seveda ne morem razkriti, lahko pa povem, da se predpriprave zaključujejo in da bomo prešli k dejanjem.

Družine se bodo v tem času prenove preselile. Koliko njihovih želja se bo upoštevalo?

Ja, družina se bo za pet dni preselila, mi pa bomo v tem času morali prenoviti celotno stanovanje ali hišo. In seveda odstraniti kakšne težave, ki jih imajo. Recimo vlaga, plesen in podobno. Seveda bomo upoštevali tudi njihove želje, je pa dejstvo, da jim bo dom preurejala ekipa vrhunskih strokovnjakov, ki obvladajo svoje področje, tako da jim lahko brez skrbi zaupajo.

Imeli boste le pet dni časa za prenovo. Kratek čas. Pa vendarle ne nemogoč. Kaj menite, bodo v tem najtežji izzivi?

Zagotovo boj z vremenom, če nam to ne bo naklonjeno. Ker vemo, da proti naravi ne moreš delati, bomo morali najti drugačne rešitve za reševanje problemov. Ampak vedno smo do konca optimisti in mislim, da nam bo tudi narava prišla naproti.

Kakšno funkcijo boste ob vodenju oddaje še prevzeli? Boste tudi sami sodelovali pri kakšnem opremljanju?

Seveda. Pa ne samo pri opremljanju, tudi pri opravljanju različnih del, če me bodo fantje potrebovali.

Kdo je pri vas doma opremil dom? Ste ena tistih žensk, ki rade zaidejo v velike pohištvene trgovine in načrtujete, opremljate, nakupujete dodatke za dom?

Živim z grafičnim oblikovalcem, kar pomeni, da je vsaka postavitev vaze pri nas doma predmet pogajanj ali debate. Peter ime velik smisel za estetiko, sploh pri notranji opremi. Ker ga to zelo zanima in ker pozna vse najnovejše trende, sem v veliki meri odločitve prepustila njemu. Na srečo imava podoben okus, tako da se nisem veliko pritoževala.

Kakšen stil opremljanja vam je blizu in česa se najbolj veselite?

Mislim, da ni toliko pomembno, kakšen stil je komu všeč, pomembneje je, da se človek v njem dobro počuti. Da je prisoten ta občutek domačnosti, da je v domu dobra energija, da se rad vračaš domov. In tega se tudi najbolj veselim. Želim si, da bi nam uspelo pri vseh teh izbranih družinah najti to energijo in jo prenesti v njihovo stanovanje in jim pričarati ta občutek domačnosti. Da se bodo radi vračali domov.

Besedilo: MMK // Foto: arhiv Pop TV

Priporočamo