Ana Praznik: “Imam najlepšo službo na svetu”

Ana Praznik: “Imam najlepšo službo na svetu” (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Lady
10. 8. 2016

Radijska voditeljica Ana Praznik in članica nekoč izjemno priljubljene skupine Bepop je konec maja rodila hčerko, ki sta jo s partnerjem Petrom poimenovala Otja. Simpatična Štajerka ima s porodom vred za seboj čudovito in pozitivno izkušnjo in z dojenčico se že veselo sprehaja po mestnih ulicah.

S simpatično Ano se dobimo v mariborskem mestnem parku, kamor zahaja vsak dan. Opazim, da mlada mamica kar sije in nikjer ni sledu o poporodni utrujenosti, saj je imela zelo hiter porod.

"Lahko bi rekla, da je bil šolski. Rodila sem v slabih dveh urah, ko smo prišli v porodnišnico, tako da se je babici precej mudilo z vsemi pregledi in nastavljanjem CTG-ja. Otji se je po tem, ko je pet dni zamujala za rokom, očitno precej mudilo na svet. To je super in hvaležna sem, da je vse skupaj tako hitro potekalo," začne Ana, ki ne bi zdržala brez pomoči svojega dolgoletnega partnerja Petra. "Spodbujal me je in mi nosil vodo in obkladke. Se mi zdi, da je v nekem trenutku kar prevzel vlogo babice in mi narekoval, kako in kaj. To mi je bilo všeč, ker sem v tistem dogajanju izmed vseh glasov slišala samo njegovega. Brez njega bi bilo zagotovo težje," zaupa Ana, ki se je v mariborski porodnišnici zadržala dva dni. Tam se je odlično počutila, navdušena pa je tudi nad sestrami, ki so ji bile vedno na voljo, ko je potrebovala pomoč. Sploh ko so ji pokazale, kako hčerko previti in umivati. Zato ji tudi prvi dan doma z dojenčico ni predstavljal večjega šoka.

"Če sem iskrena, sem prvi dan v celoti prespala. Otja pa tudi. Obe sva bili utrujeni in v trenutku naju je zmanjkalo na postelji. Sicer pa se mi zdi, da smo se zelo hitro ujeli vsi trije. Našli smo naš ritem, se hitro spoznali in ugotovili, kaj komu odgovarja in kaj ne, in tako je še danes," pove Ana in prizna, da se je že soočila z najhujšo nočno moro novorojenčkov, krči.

"Skoraj celo noč sem jo nosila po rokah in tolažila njen jok. To je bilo v bistvu najtežje. Res nimamo težav, Otja je pridna punčka, jé, spi, zdaj se že smeje, če jo ogovarjaš, in zajoče, ko ji res kaj ne paše. Upam, da bo tako ostalo tudi v prihodnje," optimistično pove mlada mamica.

Jutranji in večerni rituali

Glede na to, da je imela lahek porod, je tudi zelo hitro okrevala in se z dojenčico že veselo sprehaja. Skoraj vsak dan se z mamicami in vozički dobivajo v parku na jutranji kavi in debati. Seveda se večinoma pogovarjajo o plenicah, krčih in spanju.

"No, mi super spimo. Otja se ponoči enkrat zbudi, takrat jo nahranim in potem zaspi nazaj do kakšnih sedmih, nato pa sledi akcija," nam v smehu zaupa Ana, ki je zelo srečna, da Otjo lahko doji. "Ni lepšega občutka, kot to, da lahko nahraniš svojega otroka. Takrat se med materjo in otrokom zgodi nekaj posebnega. Ko te tiste okrogle, zvedave očke gledajo direktno v tvoje oči. In ko se ti nasmehne, to je res poseben občutek in mi je žal za tiste mame, ki zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne morejo dojiti. Res sem hvaležna za to," razneženo pove Ana. Pri skrbi za deklico pa ima seveda veliko vlogo tudi očka Peter, ki jo previja in uspava.

"Še pred tem pa imamo skupni večerni ritual – kopanje. To so toplice za Otjo. Zdaj že zelo uživa v vodi, v začetku pa niti ni najbolj. Ampak se je tudi to spremenilo," navdušeno razloži Ana, ki Otje še ni dala nikomur v varstvo. "Jo bom pa kmalu, saj se, če bo šlo vse po sreči, nameravam proti koncu leta vrniti za radijski mikrofon," zaupa voditeljica.

Prvi dopust v troje

No, pred tem pa se bo mlada družinica odpravila še na prvi dopust v troje na hrvaško obalo.

"Gremo pa tri družine, tako da niti ne bo v troje, in mislim, da bo zelo pestro. Trije otroci, dva velika psa in šest odraslih, zelo zabavno," v smehu pove zgovorna kratkolaska in za konec doda, da je biti mama najlepša služba na svetu. Celotna izkušnja je zanjo zelo pozitivna, ker se je dobro pripravila na porod in pričakovala najhujše.

"Ampak na koncu sem bila presenečena nad sabo, koliko bolečine prenesem in kako dobro se odrežem v ključnih situacijah. Ko dobiš malo štruco v roke, res pozabiš na vso bolečino, ker ljubezen na prvi pogled odtehta vse. Zato vsak dan občudujem svojo punčko, kako se iz dneva v dan spreminja, raste, napreduje in si poskušam zapomniti te trenutke, ker res hitro minejo," zaključi vedno pozitivna Ana.

Tekst: Barbara Majič
Foto: Helena Kermelj

Priporočamo