Ana Praznik vedno prepozna PRAVE BORCE!

Ana skozi oddaje 
dokazuje, da 
gradbena dela 
in prenove niso le 
moška stvar, 
ampak se tudi 
ženske pri tem 
dobro 
znajdejo. (foto: Pop Tv) Pop Tv
Vir: Nova
7. 5. 2019

Simpatična voditeljica Ana Praznik, članica nepozabne najstniške skupine Bepop, je s svojo delovno ekipo v oddaji Delovna akcija na Pop TV pravi magnet za številne gledalce.

Tudi v novi televizijski sezoni je Ana polna energije ter z eno samo mislijo, da izbranim družinam nariše nasmešek na obraz ter jim s svojo ekipo čudovitih sodelavcev pokaže, da prej ko slej po življenjskem dežju in stiski lahko posije tudi sonce. Številne zgodbe, ki jih voditeljica in ekipa oddaje spoznata, so težke in pretresljive, tako marsikdo od gledalcev ob gledanju dobi solzne oči.

Ana nam je razkrila svoj pogled na izbor družin v stiski ter na včasih tragične družinske zgodbe, ob katerih je tudi sama čustveno pretresena in pred kamero težko skrije svoje občutke. “Izbor družin, ki bi jim Delovna akcija prenovila dom, je v bistvu najtežje delo. Kajti kdo sem jaz, da bom sodila, kdo si zasluži prenovo in kdo ne. Iskreno, če bi bilo po mojem, bi vsem ponudili nov začetek. Ampak treba je vedeti, da je na koncu vseeno to televizijska oddaja. Zato je tukaj kar nekaj dejavnikov, ki odločajo. Najpomembnejši je seveda ta, ali je hiša oziroma stanovanje sploh izvedljivo prenoviti v petih dneh. Kajti to je koncept oddaje, prenoviti dom v petih dneh,” pove Ana.

“Zato pri izboru družin sodeluje kar nekaj strokovnjakov, ki se skupaj, glede na vse točke, ki morajo biti izpolnjene, odločijo, ali je zadeva izvedljiva. Pomembna pa je tudi zgodba. Vsem, ki smo jim do zdaj prenovili dom, je skupno to, da so borci. Da kljub težkim življenjskim razmeram vztrajajo. Vsak si želi živeti v lepem domu. V boljših razmerah. Ampak včasih se preprosto preveč črnih oblakov zgrne nad eno streho in verjamem, da v takšni situaciji ne najdeš izhoda. In Delovna akcija prepozna takšne borce in jim ponudi nov začetek.”

Svetlolasa voditeljica ne skriva, da ji je na trenutke skozi oddaje zelo težko, saj se je globoko dotaknejo zgodbe ljudi, ki v slabem stanju nimajo le doma, temveč je posledično v tem domu tudi veliko družinskega nasilja. “Zgodbe družin, ki jim prenavljamo domove, se me vsakič znova dotaknejo. Človek težko ostane ravnodušen, medtem ko gleda v oči mami, ki svojim otrokom zagotovi vse, čisto vse, in še več, kot lahko. Samo za to, da se otroka med vrstniki ne bi počutila izobčenca,” pove.

“Težko gledam oči, napolnjene s solzami, in hkrati poslušam zgodbo o psihičnem in fizičnem nasilju. O tem, kako je partner pretepal svojo ženo in otroke. In ko je zbrala dovolj moči, da jih je obvarovala, se odselila, poskusila zaživeti na novo, se mora zdaj boriti še s pomanjkanjem. Pomanjkanjem vsega. Osnovnih življenjskih dobrin in tudi čustvenim pomanjkanjem. Veste, niso samo hrana, obleka in topel dom tisto, kar človek potrebuje. Človek za preživetje potrebuje tudi topel objem. Občutiti ljubezen. Človek za preživetje potrebuje občutek varnosti, pripadnosti in to, da je nekaj vreden. Ko samo pomislim na tiste, ki nimajo tega, imam v grlu cmok in težko pogoltnem slino. In z oddajo želim osebno družinam in posameznikom, ki jim prenovimo dom, ponuditi tudi to, da se vsaj za trenutek počutijo zaželene, vredne, posebne, občudovane. Sem pa na koncu vesela jaz, ko ob predaji stanovanja oziroma hiše vidim njihove nasmejane obraze in začutim tople objeme hvaležnosti. To je tisto, kar šteje. In to je tisto, kar je neprecenljivo.”

Z družino v tople kraje

Nekdanja članica priljubljene glasbene skupine Bepop ostaja, kljub najstniški popularnosti, z nogami na tleh in mislimi pri svoji družini, ki si jo je ustvarila. “Danes najbolj uživam v družinskem življenju. Hčerka bo kmalu stara tri leta in jo je užitek spoznavati vsak dan znova. Kadar nam le uspe, gremo na kakšen izlet, sicer pa greva s Petrom rada na kak dober koncert ali pa na tarok rundo s prijatelji,” razkrije v smehu in doda: “Pomlad ima svojo moč, saj je to čas, ko si po delovnih obveznostih moč za nadaljnje družinsko poslovne izzive in cilje nabiram v naravi. Po koncu snemanja oddaje Delovna akcija pa si nameravam z družino vzeti čas za krajše potovanje ter se odpraviti v tople kraje v objem oz. kar vitamin morja, ki ga neizmerno obožujem.”

Besedilo: Alojz Petrovčič // Fotografije: Pop tv

Priporočamo